Ξεκίνησαν οι εργασίες ανάπλασης της παραλιμνίου Περάματος

Δημαρχείο ΙωαννίνωνΞεκίνησαν χθες οι εργασίες για το έργο ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης του Περάματος. Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες παρεμβάσεις που γίνονται καθώς θα συμβάλλει σημαντικά τόσο στην αξιοποίηση της περιοχής όσο και στην τουριστική ανάδειξή της.

Οι διαδικασίες για το έργο αυτό είχαν ξεκινήσει από τον πρώην Δήμο Περάματος. Η σημερινή δημοτική αρχή προχώρησε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ προχώρησαν στην πλήρη ανασύνταξη της μελέτης, μετά τα προβλήματα που είχαν προκύψει εξ αιτίας της έλλειψης οριοθέτησης της λίμνης στο συγκεκριμένο σημείο.

Έτσι το έργο επαναδημοπρατήθηκε και πλέον πέρασε στο στάδιο της υλοποίησης. Είναι ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ.

«Η ανάπλαση της παραλίμνιας ζώνης ήταν ένα όνειρο ζωής για την περιοχή. Πρόκειται για μία ήπια αλλά σημαντική αισθητική αναβάθμιση, για μία παρέμβαση που θα δημιουργήσει ένα στολίδι δίπλα στη λίμνη χωρίς να θίξει στο παραμικρό το λιμναίο οικοσύστημα», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, ο οποίος μαζί με τους αντιδημάρχους Βασίλη Μασσαλά και Δημήτρη Νάστο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Κώστα Γκόγκο και στελέχη του ΕΟΤ επισκέφθηκαν το εργοτάξιο που άνοιξε.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι στην περιοχή του Περάματος δρομολογήθηκε και βρίσκεται πλέον στο στάδιο της κατασκευής ένα μεγάλο πλέγμα έργων στο οποίο περιλαμβάνεται η ανάπλαση του κέντρου, η εσωτερική οδοποιία, τα έργα στο Σπήλαιο και το Μουσείο Παλαιοντολογίας. Τόνισε δε ότι η περιοχή θα αναβαθμιστεί με το δρόμο Αμφιθέας- Κρύας και επανέλαβε ότι παραμένει αίτημα του Δήμου η σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

«Κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια για τα έργα αυτά και δρομολογήσαμε όλα όσα είχαμε οραματιστεί και περιλαμβάνονται στο πρόγραμμά μας», σημείωσε με έμφαση ο Δήμαρχος.

Την ικανοποίησή του για την έναρξη του έργου εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Γκόγκος. «Ύστερα από χρόνια αγώνων και πολλών προσπαθειών φτάσαμε σε αυτό το ευχάριστο σημείο. Πρόκειται για μία παρέμβαση που θα αναβαθμίσει την περιοχή, η οποία λόγω του Σπηλαίου αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες. Θέλω να ευχηθώ το έργο αυτό να αποτελέσει την αφορμή για την ανάπλαση ολόκληρης της παραλίμνιας ζώνης», ανέφερε ο κ. Γκόγκος.

Εκ μέρους του ΕΟΤ, ο επιβλέπων Παναγιώτης Αγγελόπουλος σημείωσε ότι υπάρχει μία πλήρης κι άρτια μελέτη η οποία υπόσχεση ένα υποδειγματικό έργο για την περιοχή. «Η συμβολή της παρέμβασης αυτής για την αξιοποίηση της παραλίμνιας ζώνης θα είναι πολύ μεγάλη. Στόχος μας είναι να εκμεταλλευτούμε στο μέγιστο βαθμό την καλοκαιρινή περίοδο ώστε να υπάρξει πλήρη ανάπτυξη των εργασιών και να κερδίσουμε έτσι το χαμένο χρόνο», ανέφερε στις δηλώσεις του.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ:

Το φυσικό αντικείμενο του έργου αφορά στην ανάπλαση παραλίμνιου χώρου. Προβλέπει την κατασκευή σύγχρονων υποδομών για τη στήριξη των δραστηριοτήτων εναλλακτικής ψυχαγωγίας η οποία θα διευρύνει τις επιλογές του επισκέπτη και θα επιτρέψει ειδικές δραστηριότητες, όπως είναι άθληση, άσκηση, προπόνηση, παρατήρηση κι εκπαίδευση.

Αναλυτικά περιλαμβάνει:
1. Ανακαίνιση του κτιρίου υποδοχής και των WC. Ήτοι αντικατάσταση στέγης, μερική αποκατάσταση τμημάτων περιμετρικής τοιχοποιίας, νέα διαρρύθμιση εσωτερικών πλινθοδομών, νέα δάπεδα, νέες Η/Μ εγκαταστάσεις, εξοπλισμός χώρων υγιεινής, διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου.
2. Κατασκευή γηπέδων, ήτοι γήπεδο αντισφαίρισης, γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πίστα skatepark. Σε όλα τα γήπεδα τοποθετούνται φωτισμοί, περιφράξεις και όλες οι απαιτούμενες Η/Μ, υδραυλικές και αποχετευτικές εγκαταστάσεις.
3. Παιδική χαρά αποτελούμενη από κούνια 2 θέσεων, κούνια με αιωρούμενο χοντρό σκοινί, πολλαπλή κατασκευή αναρρίχησης και τσουλίθρας, κατασκευή παιχνιδιού και αναρρίχησης.
4. Κατασκευή τριών ξύλινων οικίσκων. Ήτοι οι οικισκοι κατασκευάζονται από εξωτερική ξύλινη τοιχοποιία με μόνωση από πετροβάμβακα, εσωτερικά με μεμβράνη και ανθυγρή γυψοσανίδα. Κατασκευάζονται σε υπερυψωμένη ξύλινη βάση στηριγμένη σε οπλισμένο σκυρόδεμα. Οι οικίσκοι θα έχουν τετράριχτη στέγη με επικάλυψη από ασφαλτικά κεραμίδια, ψευδοροφή από γυψοσανίδα ανθυγρή. Εξωτερικά των οικίσκων υπάρχει ξύλινη πέργκολα με επικάλυψη από καλάμια.
5. Ξύλινες κατασκευές για ενημέρωση και εκπαίδευση.
6. Παρατηρητήριο.
7. Χώρος στάθμευσης.
8. Διαμόρφωση κενού χώρου πλατείας.
9. Χώροι στάσεις – ξεκούρασης – αναψυχής.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply