Ν.Ε. ΚΚΕ Ιωαννίνων: Ανακοίνωση

Από τη Ν.Ε. ΚΚΕ Ιωαννίνων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«« EOZ: Παράδεισος για τους καπιταλιστές, κόλαση για τους εργαζόμενους:

Η Κυβέρνηση της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ προχωρούν στη δημιουργία Ειδικής Οικονομικής Ζώνης (ΕΟΖ) στο Δήμο Πωγωνίου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου που θα δημιουργήσει ακόμα πιο άσχημες εργασιακές συνθήκες στο Νομό μας. Μαζί τους η πλειοψηφία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Πωγωνίου και της Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου, δεμένοι στο άρμα της πολιτικής του Κεφαλαίου, προχωρούν κατ’ απαίτηση της πλουτοκρατίας σε χωροθέτηση ΕΟΖ ώστε σε συνθήκες οικονομικής καπιταλιστικήςκρίσης να επενδυθούν τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια της προηγούμενης περιόδου.

H ΕΟΖ είναι μια χωροθετημένη περιοχή με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, απλούστερες διαδικασίες αδειοδότησης, ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης για τιςεπιχειρήσεις και, φυσικά, διαφορετικό εργασιακό καθεστώς για τους εργαζόμενους:

Υπάρχει πλούσια διεθνής εμπειρία για τις ΕΟΖ από όσα έχουν γίνει εκεί που υπάρχουν (Αγκόλα, Μπαγκλαντές, Καζακστάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Πολωνία, Νότια Κορέα, Καμπότζη, κ.α.) Οι εργαζόμενοι των ζωνών δουλεύουν 10 – 12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς αφού χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων, ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του πρέπει να πετύχει το πλάνο παραγωγής.

Την ίδια ώρα οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους. Οι μοναδικοί, κερδισμένοι είναι οι επενδυτές, τα μονοπώλια.

Είναι μεγάλο ψέμα ότι στους κερδισμένους θα είναι οι εργαζόμενοι και η περιοχή υποδοχής (εγκατάστασης) της ΕΟΖ. Οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν είναι αμελητέες μπροστά στην άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Τα φτηνά προϊόντα που θα παράγονται στην ΕΟΖ θα προορίζονται μόνο για εξαγωγές, όπως παραδέχεται και ο Δήμαρχος Πωγωνίου, το όφελος για την οικονομία της χώρας είναι μηδαμινό.

Οι αρνητικές επιπτώσεις, όμως, στους εργαζόμενους δεν αφορούν μόνο όσους ελάχιστους προσληφθούν στην ΕΟΖ, αλλά το σύνολο των εργαζομένων της περιοχής αφού ο ανταγωνισμός των βιομηχάνων της περιοχής σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία θα συμπιέσει τα μεροκάματα σε όλη την Ήπειρο, θα διαμορφώσει εργαζόμενους 2 ταχυτήτων.

Κατά συνέπεια ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης, της ΕΕ και της πλουτοκρατίας αφορά το σύνολο των εργαζομένων, πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας. Το βάθεμα της κρίσης μας φέρνει μπροστά σε δύο επιλογές: ή να σκύψουμετο κεφάλι, να πανηγυρίσουμε τις ΕΟΖ και τα ψίχουλα που θα παίρνουμε για να πεινάμε κυριολεκτικά εμείς κι οι οικογένειές μας, ή να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε.

Ούτε βήμα πίσω. Αγώνας, αντεπίθεση για να πάρουμε πίσω τη ζωή μας και των οικογενειών μας. Οι εργαζόμενοι, μαζί με τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες, τους αγρότες, την νεολαία, τις γυναίκες, μία λύση έχουν: την πολιτική πρόταση και το πλαίσιο άμεσης πάλης και αιτημάτων του ΚΚΕ. Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία. Ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού κινήματος. Κανένας εργαζόμενος μόνος του στην κρίση. Οργάνωση, αντεπίθεση και πάλη, στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές. Αποδέσμευση από την ΕΕ με μονομερή διαγραφή του χρέους, Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. »»

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply