Νόμοι και εφαρμογή

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος

Η Ελλάδα δεν πάσχει από νόμους αλλά από την εφαρμογή τους! Το χιλιοειπωμένο κλισέ. Έχουμε, δηλαδή, ένα άρτιο νομικό πλαίσιο αλλά χωλαίνουμε στην εφαρμογή του. Είμαστε πολύ έξυπνοι μαθητές αλλά δε διαβάζουμε! Γι’ αυτό δεν έρχεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Γράφω αυτές τις αράδες με αφορμή μια «συζήτηση» που έτυχε να παρακολουθήσω στην τηλεόραση, για το μεταναστευτικό.

Σ΄αυτήν, ο κ. Δένδιας μαζί με τον κ. Βορίδη υπεράσπιζαν την εφαρμογή των νόμων για την λαθρομετανάστευση (να συλληφθούν και να απελαθούν δηλαδή), η κυρία Κούρτοβικ μαζί με τον κ. Δρίτσα υπεράσπιζαν την εφαρμογή των νόμων περί του πανεπιστημιακού ασύλου και ο κ. Παπουτσής υπεράσπιζε την «λίγο» εφαρμογή και των δύο νομικών πλαισίων!!! Να υπάρχει, δηλαδή, το πανεπιστημιακό άσυλο αλλά όχι για λαθρομετανάστες. Να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται οι λαθρομετανάστες αλλά ας καθίσουν μέχρι να φύγουν. Κλασσική κυβερνητική τοποθέτηση απέναντι στην εφαρμογή των νόμων. Γιατί όταν ήταν στην αντιπολίτευση απαιτούσε και αυτός την άμεση και πλήρη εφαρμογή των νόμων. Τώρα όμως; Αυτό το λίγο απ’ όλα και όλα από λίγο οδήγησε την κοινωνία μας εδώ που σήμερα βρισκόμαστε.

Ας μάθουν οι κ.κ. Δένδιας και Βορίδης ότι οι νόμοι δεν είναι διαχρονικοί αλλά δημιουργούνται για να ορίζουν τους κανόνες μιας παρούσας κατάστασης. Οι εξελίξεις στην κοινωνία είναι αυτές που οδηγούν στα νέα νομοθετικά πλαίσια και την αναθεώρηση – κατάργηση των παλιών. Άλλως πως, θα έπρεπε ακόμα όποιος δήλωνε κομμουνιστής να φεύγει για «κοινωνικό τουρισμό» στα γνωστά νησιά! Μήπως πρέπει να ξαναδούμε αυτή τη περίεργη λατρεία των πακιστανών για τη χώρα μας. Γιατί έρχονται; Ποιος τους φέρνει; Ποιοι κερδίζουν; Και μετά να απαιτούμε την άμεση εφαρμογή των νόμων. Ας μάθει η κυρία Κούρτοβικ και κ. Δρίτσας ότι το πανεπιστημιακό άσυλο δεν είναι για εμπόρους ναρκωτικών και λοιπών κακοποιών στοιχείων που έχουν μετατρέψει τα ιδρύματα σε ορμητήρια. Αλλά για την «ελεύθερη διακίνηση» ιδεών! Ποιών ιδεών; Στερέψατε όλοι σας! Τέλος, ας μάθει ο κ. Παπουτσής ότι οι νόμοι δεν είναι εργαλεία άσκησης πολιτικής αλλά εργαλεία εύρυθμης κοινωνικής λειτουργίας.

Μήπως η χαλαρή φύλαξη των συνόρων εξυπηρετεί τα συμφέροντα των σύγχρονων μεγαλοτσιφλικάδων της περιφέρειας για φτηνά εργατικά χέρια; Μήπως ο μεγάλος αριθμός λαθρομεταναστών αποφέρει και πολλά κονδύλια για τα «γνωστά» κέντρα υποδοχής των μεταναστών; Είδατε κανένα; Τα λεφτά όμως ήρθαν! Μήπως οι καταλήψεις των ιδρυμάτων από γνωστούς αγνώστους που προκαλούν καταστροφές και αναταραχή γεμίζει με «ωραίες» ειδήσεις τα κανάλια μας ενώσω «περνάνε» τα τροικανά νομοσχέδια;

Ποιος τολμάει να εφαρμόσει πλήρως κάποιο νόμο στην Ελλάδα; Θα θιγούν ψηφοφόροι! Ούτε «καλούς» νόμους έχουμε ούτε εφαρμόζονται σωστά. Η χώρα μας εδώ και δεκαετίες μοιάζει με βασιλευόμενη «δημοκρατία». Για άλλους ισχύουν οι διατάξεις για άλλους όχι. Ό,τι αποφασίσει ο «βασιλιάς»! Αν ψηφίζεις «καλά» έχεις λίγο χαλαρή την εφαρμογή του νόμου αν τον ξεπεράσεις και παρανομήσεις! Ήταν λίγο παράνομος! Αν όμως δεν ενταχθείς σε κάποιο στρατόπεδο, τότε ο πέλεκυς θα πέσει βαρύς. Χρωστάς 100.000 ευρώ; Πέφτεις Β’ εθνική (ΠΑΣ). Χρωστάς 100.000.000 ευρώ; Σου κάνουν νέο γήπεδο (η ομάδα που φοράει κόκκινα και πετάξαμε έξω από το κύπελλο πριν 2-3 χρόνια)! Ουφ! Είπα και τον πόνο μου!

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply