Να καταργηθεί η οικονομική επιστήμη!!!

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος

Όσο κι αν προσπαθώ, δεν μπορώ να καταλάβω την χρησιμότητα της ύπαρξης της οικονομικής επιστήμης! Σε τι βοηθάει; Αδυνατώ. Όλες οι επιστήμες επινοήθηκαν και δημιουργήθηκαν με σκοπό να επιλύουν τα, κάθε λογής, προβλήματα των ανθρώπων. Όλων των ανθρώπων. Η ιατρική επιστήμη για παράδειγμα υπάρχει για να δίνει λύσεις στα προβλήματα υγείας των ανθρώπων. Είτε είσαι άνεργος είτε εφοπλιστής η λύση για το πρόβλημα της υγείας σου είναι μία! Η νομική επιστήμη, επίσης. Ο νόμος είναι ένας. Όταν κλέψεις θα υποστείς τις ίδιες συνέπειες ότι κι αν είσαι. Τουλάχιστον θεωρητικά.

Όλες μα όλες οι επιστήμες είναι ανθρωποκεντρικές. Έχουν σαν στόχο την βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων των ανθρώπων. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα μαθηματικά, η ιστορία, οι καλές τέχνες, όλες οι επιστήμες απευθύνονται σε όλους. Η πρόσθεση ή η αφαίρεση είναι μία για όλους. Ένας πίνακας ή ένα γλυπτό επίσης. Η μοναδική επιστήμη η οποία απευθύνεται σε ένα μικρό κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού είναι η οικονομική επιστήμη! Φτιάχτηκε από λίγους για να εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα τους και τίποτε άλλο. Είναι καθαρά ρατσιστική επιστήμη. Διαχωρίζει τους ανθρώπους σε πλούσιους και φτωχούς και εξυπηρετεί ΜΟΝΟ τα συμφέροντα των πλουσίων. Είναι ο μοναδικός λόγος ύπαρξης της. Η ευημερία των πλατιών λαϊκών μαζών είναι παράπλευρος στόχος.

Τι μας διδάσκει; Αν οι πλούσιοι γίνουν ακόμα πλουσιότεροι τότε θα περισσέψει και για όλους τους υπολοίπους κάτι. Αυτό δε σημαίνουν όροι όπως: τόνωση της αγοράς, αναπτυξιακή πορεία, θετικοί δείκτες ανάπτυξης κλπ.; Ότι είναι καλό για την οικονομία αυτομάτως είναι κακό για το λαό. Πάει ένας επιχειρηματίας σε έναν οικονομολόγο και του ζητάει να του δώσει λύση για την καθοδική πορεία της επιχείρησης του. Το πρώτο που θα του πει ο οικονομολόγος είναι να μειώσει το κόστος παραγωγής. Να απολύσει εργαζομένους, να μειώσει τους μισθούς, να αυξήσει τις τιμές των προϊόντων κλπ. Ότι μας είπαν δηλαδή και τα ξεφτέρια του ΔΝΤ. Πάει ένας άνεργος στον ίδιο οικονομολόγο και του ζητάει να δώσει λύση για το οικονομικό του πρόβλημα. Τι θα του απαντήσει; Να περιμένει να κερδίσει αρκετά ο επιχειρηματίας ώστε να τον επαναπροσλάβει!!! Πρώτος και κυρίαρχος στόχος είναι κερδίζουν αυτοί που ήδη έχουν! Οι χιλιάδες οικονομικές σχολές διδάσκουν τελικά μόνο το πώς θα γίνουν πλουσιότεροι οι ήδη πλούσιοι. Και ο τρόπος για επιτευχθεί ο στόχος δεν είναι άλλος απ’ το να φτωχαίνουν ακόμα περισσότερο οι ήδη φτωχοί.

Είδατε εσείς ποτέ στην παγκόσμια ιστορία κάποιο οικονομικό μοντέλο που να λειτούργησε αντίστροφα; Μη μου πείτε για τις χώρες του πρώην υπαρκτού σοσιαλισμού. Γιατί εκεί δημιουργήθηκαν τεράστιες περιουσίες στο όνομα του λαού και του σοσιαλισμού όπως αποδείχτηκε μετά την κατάρρευση των καθεστώτων. Εκτός αυτών η οικονομική επιστήμη δημιουργεί και αέρα. Πολύ αέρα! Όταν κατάλαβαν ότι η πραγματική οικονομία δεν αποφέρει και πολλά κέρδη δημιούργησαν την εικονική. Spreads, επιτόκια, μετοχές και ένα κάρο νέους όρους τους οποίους κανείς δεν καταλαβαίνει και που μόνο στόχο έχουν τη αύξηση του χρέους σου. Αγοράζεις αέρα πουλάς αέρα αλλά στο τέλος πληρώνεις τον αέρα χρυσάφι! Και συνήθως γίνεται πλουσιότερος αυτός που σου πούλησε τον αέρα γιατί είχε ήδη μπόλικο!!! Οι αγορές έχουν πολύ αέρα. Αιολικά πάρκα είναι όχι αγορές. Απ’ όταν περάσαμε στο στάδιο του αέρα η οικονομική επιστήμη βρήκε και βοηθούς. Την πολιτική επιστήμη και την επικοινωνιολογία! Η πρώτη μας δίνει ως μόνη εναλλακτική λύση την κατεύθυνση προς τον αέρα και η δεύτερη μας κάνει να πιστεύουμε ότι ήταν η καλύτερη λύση! Είδατε εσείς ποτέ κάποια πολιτική που να αφαιρεί από τους πλούσιους υπέρ των φτωχών; Είδατε κάποιον επικοινωνιολόγο να προσπαθεί να πείσει τους πλούσιους να πίνουν λιγότερο το αίμα των εργαζομένων; Πώς να πάμε ενάντια στις επιταγές της οικονομίας; Άρα λοιπόν τι τη χρειαζόμαστε; Να διδάσκει πώς να μας φτωχαίνουν περισσότερο; Κι όλα αυτά τα παιδιά που προέρχονται από τις λαϊκές μάζες και σπουδάζουν οικονομικά γιατί δεν βρίσκουν νέες οικονομικές μεθόδους; Για την συντριπτική πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού η οικονομική επιστήμη δεν έχει λόγο ύπαρξης. Κάνει κακό. Ή θα την αλλάξουμε ή θα την καταργήσουμε. Δεν αντέχεται άλλη επιστημονικά κατοχυρωμένη κλοπή του ιδρώτα μας.

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply