Νέους δρόμους για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών έχει ανοίξει η χρήση των βλαστοκυττάρων

Ε.Σ.Υ. - ΥγείαΤην Κυριακή στις 24 Φεβρουαρίου στις 12:00 διοργανώθηκε ημερίδα στα Ιωάννινα με θέμα τις νεότερες θεραπείες που πραγματοποιούνται με τη χρήση βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, του πλακούντα και του ιστού του ομφαλίου λώρου, καθώς και οι προοπτικές που ανοίγονται στο μέλλον, οι οποίες είναι εντυπωσιακές. Αναλύθηκαν επίσης και άλλες πηγές λήψεις βλαστοκυττάρων, όπως τα νεογιλά δόντια, ο λιπώδης ιστός και ο μυελός των οστών.

Για τις νέες εξελίξεις στο θέμα των βλαστοκυττάρων μίλησαν στην επιστημονική ημερίδα ο Πρόεδρος της Τράπεζας Αρχέγονων Κυττάρων του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Δρ. Γεώργιος Κολιάκος, Καθηγητής Βιοχημείας, και η επιστημονική υπεύθυνος της Biohellenika, Δρ. Κουζή Κοκκώνα, καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ.

Η ενημέρωση και η σωστή απόφαση για τη φύλαξη των βλαστοκυττάρων της ομφαλοπλακουντιακής μονάδας θεωρείται επιβεβλημένη σε κάθε κοινωνία. Η σωστή οργάνωση των τραπεζών φύλαξης και η χορήγηση ποιοτικά ανώτερων μοσχευμάτων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση επιτυχημένων εφαρμογών. Το ομφαλοπλακουντιακό αίμα σήμερα χρησιμοποιείται εκτός των αιματολογικών ασθενειών και στην Αναγεννητική Ιατρική.

Διεθνείς κλινικές μελέτες σήμερα χρησιμοποιούν τα βλαστοκύτταρα του ομφαλοπλακουντιακού αίματος στη θεραπεία των διατομών του νωτιαίου μυελού και των εγκεφαλικών επεισοδίων. Η παρουσίαση ασθενών με βαριά εγκεφαλικά επεισόδια οι οποίοι είχαν πλήρη αποκατάσταση και επάνοδο στην εργασία τους και στη φυσιολογική ζωή ένα χρόνο μετά την ενδοεγκεφαλική χορήγηση βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος ήταν εντυπωσιακή.

Επίσης, η γονιδιακή θεραπεία των βλαστοκυττάρων στις περιπτώσεις της μεσογειακής και δρεπανοκυτταρικής αναιμίας με σκοπό την επαναχορήγησή τους στους ασθενείς δίνει πολλές ελπίδες σε γονείς παιδιών με θαλασσαιμίες. Ήδη έχουν θεραπευτεί και έχουν σταματήσει τις μεταγγίσεις αίματος αρκετοί ασθενείς με κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες σε κέντρα της Αμερικής και της Ιαπωνίας, ηλικίας 16 ετών και άνω. Γίνονται προσπάθειες στη μελέτη αυτή να μετέχουν και παιδιά μικρότερης ηλικίας για να αποφεύγονται οι κίνδυνοι από τις μακροχρόνιες μεταγγίσεις.

Σήμερα, για τη θεραπεία της λευχαιμίας των ενηλίκων χρησιμοποιούνται συγχρόνως δύο δείγματα ιστοσυμβατών βλαστοκυττάρων του ομφαλοπλακουντιακού αίματος, με σκοπό να αυξηθεί ο αριθμός των βλαστοκυττάρων και να είναι επαρκής για το βάρος του ενήλικα ασθενούς. Για το λόγο αυτόν η μέθοδος της αποστράγγισης του πλακούντα που χρησιμοποιείται στη Biohellenika για την αύξηση της ποσότητας των βλαστοκυττάρων είναι ιδιαίτερα χρήσιμη.

Επίσης παρουσιάστηκαν αναλυτικά οι περιπτώσεις στις οποίες γίνονται αλλογενείς ή αυτόλογες μεταμοσχεύσεις και ποιες είναι οι ενδείξεις τους. Εστιάζοντας στην περίπτωση της λευχαιμίας, τα βλαστοκύτταρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το ίδιο το παιδί μετά από ορισμένες εξετάσεις οι οποίες πρέπει να γίνονται εφ όσον το παιδί αρρωστήσει στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Σε μεγαλύτερες ηλικίες τα παιδιά χρησιμοποιούν τα βλαστοκύτταρά τους χωρίς την πραγματοποίηση των παραπάνω εξετάσεων. Σε αυτόλογη χρήση η χορήγηση μεγάλου αριθμού βλαστοκυττάρων είναι ωφέλιμη για τον ασθενή, γιατί έχει καλύτερο θεραπευτικό αποτέλεσμα και δεν υπάρχει ο φόβος της απόρριψης, δεδομένου ότι το παιδί χρησιμοποιεί τα δικά του βλαστοκύτταρα τα οποία είναι απόλυτα συμβατά με τον εαυτό του.

Καταλήγοντας, στις εφαρμογές της αναγεννητικής ιατρικής η αλλογενής μεταμόσχευση δεν θεωρείται ασφαλής, λόγω του φόβου της εμφάνισης του συνδρόμου της χρόνιας απόρριψης, η οποία επιδεινώνει την λειτουργία των οργάνων.

Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Αντιπρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων, Δρ. Κωνσταντίνο Κάτσενο, που τίμησε την ημερίδα με την παρουσία του και τη σημαντική συμβολή του στην επιτυχία της διοργάνωσης.

Ακόμα ευχαριστούμε τον τηλεοπτικό σταθμό Ήπειρος TV-1, τις εφημερίδες Ηπειρωτικός Αγών και Βήμα της Πρέβεζας, τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Kiss 91,1, Ράδιο Ήπειρος, Giga FM, Radio Preveza και Orange radio για την υποστήριξή τους στην προσπάθειά μας για αντικειμενική και επιστημονική ενημέρωση.

Επίσης ευχαριστούμε την εφημερίδα Ηχώ της Άρτας, τις ιστοσελίδες και blogs Ηπειρωτική Ανασκόπηση, epirusinfo.com, Μαχητής online, epirusworld.blogspot.gr, epirus-tv-news.blogspot.gr, miltosgitas.blogspot.gr, artaino.blogspot.gr, grizos gatos και louros-plus.blogspot.gr για την άμεση ανταπόκρισή τους και το ενδιαφέρον που επέδειξαν για την ομιλία.

Biohellenika:
– Θεσσαλονίκη: Λεωφόρος Γεωργικής Σχολής 65, Κτήριο ZEDA, Τηλέφωνο: 2310.474282, 6944.677746
– Αθήνα: Αρχελάου 28Α, Τηλέφωνο: 210.7708882, 6973.346704
– Λάρισα: Μ. Αλεξάνδρου 3, Τηλέφωνο: 2410.535603, 6973.984260
– Πάτρα: Κως 18 & Πανεπιστημίου 3, Τηλέφωνο: 2610.437436, 6978.483170
– Ηράκλειο: Αμαλθείας 17 & Κατεχάκη, Τηλέφωνο: 2810.229351, 6970.803497
– Χανιά: Τζανακάνη 40-42, Τηλέφωνο: 28210.58758, 6945.750933
– Αλεξανδρούπολη: 6984.604009
– Ιωάννινα: 6970.267540
– Σέρρες: 6974.197090
– Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας: 801-11-99299
– e-mail: [email protected] – website: www.biohellenika.gr

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply