Μουσικό Σχολείο Άρτας: Πολιτιστικό πρόγραμμα “Εφηβικός Βυζαντινός Χορός”

ΆρταΤο Μουσικό Σχολείο Άρτας ολοκληρώνοντας τη δεύτερη φάση του πολιτιστικού προγράμματος ‘Εφηβικός Βυζαντινός Χορός’ που υλοποιείται κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους 2013 – 2014, πραγματοποίησε τέσσερις δράσεις συμμετέχοντας στις ακολουθίες των Α΄, Β΄, Γ΄ και Δ΄ Χαιρετισμών της Θεοτόκου.

Πιο συγκεκριμένα το φωνητικό μουσικό σύνολο, που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, αποτελούμενο από μαθητές της Β΄ και Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ και Β΄ Λυκείου, έψαλε στις 7 Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Παναγίας των Βλαχερνών, στις 14 Μαρτίου στο Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Γραμμενίτσα Άρτας, στις 21 Μαρτίου στο Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης και στις 28 Μαρτίου στον Ιερό Ναό της Αγίας Θεοδώρας. Οι μαθητές έψαλλαν στις συγκεκριμένες ακολουθίες σε συνεργασία με τους ψάλτες και τους εφημέριους των Ναών.

Οι πιο πάνω δράσεις είχαν ως σκοπό αφενός οι μαθητές να επισκεφτούν κάποια από τα σημαντικότερα Βυζαντινά Μνημεία της περιοχής και αφετέρου να γνωρίσουν το ρόλο και τον τρόπο χρήσης της Εκκλησιαστικής Μουσικής αποδίδοντας μουσικά κείμενα της συγκεκριμένης παράδοσης στο φυσικό τους χώρο. Οι μαθητές απέδωσαν τα μουσικά κείμενα με ακρίβεια και δημιούργησαν ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό κλίμα με την μοναδική χροιά των εφηβικών τους φωνών. Επιπλέον η παρουσία στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης έγινε στο πλαίσιο της σχέσης που έχει αναπτύξει το σχολείο με τους ενοίκους του Γηροκομείου υλοποιώντας από το 2012 ένα πρόγραμμα Διαγενεακής Αλληλεγγύης.

Η τρίτη και τελευταία φάση του προγράμματος θα υλοποιηθεί κατά την περίοδο της Μεγάλης Εβδομάδας και συγκεκριμένα το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, όταν το φωνητικό σύνολο θα αποδώσει τις τρεις στάσεις των Εγκωμίων στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου ύστερα από πρόσκληση του οικείου Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου.
Η κοινότητα του Μουσικού Σχολείου Άρτας ευχαριστεί τους εφημέριους και τους ψάλτες των Ιερών Ναών για την φιλοξενία και τη συνεργασία, την οικεία Μητρόπολη για την θερμή υποδοχή των παραπάνω δράσεων και τους συμπολίτες μας για τη στήριξη και την ενθάρρυνση.

Το Μουσικό Σχολείο Άρτας μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος που φιλοδοξεί να συνεχίσει να υλοποιεί και στο διδακτικό έτος 2014 – 2015, έχει ως στόχο να συνεχίσουν οι μαθητές μας τη μελέτη των μουσικών κειμένων της συγκεκριμένης παράδοσης και την παρουσίασή τους με το ιδιαίτερο ύφος και την ξεχωριστή χροιά που χαρακτηρίζει ένα εφηβικό φωνητικό σύνολο.

Ο υπεύθυνος του συνόλου
Παναγιώτης Γιαννούτσος

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply