Μην “εισπράττετε”, τολμήστε!

Γράφει ο paratiritis
para_tiritis@yahoo.com

Κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο εμφανής η τραγική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η ελληνική οικονομία και κυρίως οι παραγωγικές μονάδες της, οι επιχειρήσεις. Είναι γνωστό ότι η μόνη δομή που παράγει σε μια οικονομία είναι οι επιχειρήσεις, όλων των ειδών: Οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές ατομικές επιχειρήσεις, οι οικογενειακές εταιρείες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (SME, όπως καλούνται διεθνώς). Όλες αυτές οι δομές στην ελληνική οικονομία του σήμερα νοσούν. Και νοσούν και βαριά και από ετών.

Δεν είναι μόνο η αλόγιστη φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων με άμεσους και έμμεσους τρόπους. Είναι κυρίως ο τρόπος που αντιμετωπίζουν οι εκάστοτε κυβερνώντες τις επιχειρήσεις. Μοναχικός πρωταθλητής βέβαια στην επιβάρυνση είναι η παρούσα κυβέρνηση (χωρίς να “αθωώνω” τις προηγούμενες κυβερνήσεις, οι οποίες φέρουν βαρύτατες ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση).

Αντί άλλων σκέψεων και κρίσεων, θα παραπέμψω στον ίδιο τον σημερινό πρωθυπουργό, ο οποίος λίγες μέρες πριν εκλεγεί έλεγε με αξιοσημείωτη ειλικρίνεια αλλά και επιστημονική ακρίβεια, στη Δ.Ε.Θ. του 2009: «… αν αυξήσουμε τους φόρους, θα μειώσουμε την ανάπτυξη, θα μειώσουμε τα έσοδα του κράτους και θα επέλθει ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης …»

Και παρακαλώ πολύ μην αρχίσουν τα “copy / paste” e-mails διαμαρτυρίας, ότι “δεν ήξερε”, ότι “παρέλαβε καμμένη γη” – “τα φάγανε οι προηγούμενοι” και τα σχετικά, διότι απαντώ προκαταβολικά, όποιος δεν ξέρει, δεν μιλάει. Πρώτα ενημερώνεται και μετά μιλάει, αν επιθυμεί να διατηρήσει την ελάχιστη σοβαρότητα που διακρίνει τους υπεύθυνους ανθρώπους από τους ανεύθυνους.

Ένα εξάγεται από τα παραπάνω: Η όλη κυβερνητική στρατηγική της αντιμετώπισης της κρίσης είναι πέρα για πέρα εσφαλμένη. Το μοντέλο του να “αρμέγονται” συνεχώς τα εύκολα θύματα οι μικρές επιχειρήσεις, που δεν έχουν ούτε δυνατότητες συλλογικής άμυνας (επειδή ουσιαστικά στη χώρα μας δεν υπάρχει επιχειρηματικός συνδικαλισμός), αλλά και ούτε δυνατότητες μετεγκατάστασης σε άλλη χώρα, δεν έχει ακόμα πολύ μέλλον.

Οι αντοχές των επιχειρήσεων (οικονομικές και ψυχικές) έχουν προ πολλού εξαντληθεί, η κερδοφορία φθίνει διαρκώς, αποτέλεσμα της μείωσης των εισοδημάτων των πολιτών, και γενικότερα, η πορεία που έχουμε πάρει ως οικονομία μας οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή!

Οι πιστωτές μας βέβαια είναι ικανοποιημένοι απόλυτα από αυτή τη στρατηγική της κυβέρνησης. Γιατί όμως; Είναι απλό αγαπητοί φίλοι! Διότι δεν δίνουν δεκάρα για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Το μόνο που τους ενδιαφέρει όπως έχω ξαναγράψει προηγούμενα, είναι η είσπραξη των τοκομεριδίων από τα ομόλογα. Και αυτό το εξασφαλίζει άνετα ο φορολογικός αφανισμός των επιχειρήσεων με το συνακόλουθο γέμισμα των κρατικών ταμείων (για να έχουν να πληρώνουν τους τόκους).

Το κεφαλαιώδες ερώτημα όμως είναι ένα: Τι συμφέρει τη χώρα και τον Έλληνα. Η απάντηση είναι μονολεκτική: Η ανάπτυξη! Πως μπορεί να επιτευχθεί στο σημείο που έχουμε φτάσει; Πολύ απλά, με γενναία μείωση της φορολογίας! όπως έχουν κάνει όλες οι υπόλοιπες χώρες γύρω μας και είδαν την ανάπτυξη τους να εκτοξεύεται.

Σταματήστε να εισπράττετε, τολμήστε να μειώσετε το φορολογικό συντελεστή στο 10% και το ΦΠΑ στο 15%. Θα δείτε να εκτοξεύονται οι νέες επενδύσεις και τα κρατικά έσοδα, λόγω της πολύ απλής αρχής που λέει ότι “κανείς δεν γίνεται παράνομος όταν δεν είναι ακριβό να είναι νόμιμος”. Αμέσως θα συρρικνωθεί η παραοικονομία και η οικονομία θα λειτουργήσει με άλλη, βελτιωμένη ψυχολογία.

Σταματήστε να εισπράττετε, σαν να είστε οι ταμίες των διεθνών τραπεζιτών! Τολμήστε την πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση, για να σώσουμε την ελληνική οικονομία! Είναι η ύστατη ώρα. Η τώρα ή ποτέ!

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply