Μερικές σκέψεις για τη διπλή εξαγορά

Γράφει ο paratiritis
[email protected]

Διαβάζω στον οικονομικό τύπο την προσφορά που ανακοίνωσε ο κ. Σάλας, πρόεδρος της Τραπέζης Πειραιώς, με την οποία στην ουσία προτείνει να αποκτήσει τον έλεγχο της ΑΤΕ και του Τ.Τ. για 701 εκ. Ευρώ. Από την πλευρά του υποψήφιου αγοραστή, θεμιτό είναι να προσπαθεί να αποκτήσει περιουσία με το ελάχιστο τίμημα, κανείς δεν αντιλέγει σε αυτό.

Όμως, σε μια οργανωμένη ευνομούμενη κοινωνία, αγαθά τα οποία ανήκουν στο δημόσιο (σε όλους μας δηλαδή) πρέπει να μας ενδιαφέρει το αν πωληθούν σε ιδιώτες και με ποιες διαδικασίες θα γίνει αυτό, καθώς επίσης και το κυριότερο: Με ποιο τίμημα.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο που δεν είδα να έχει σημειωθεί από τους αναλυτές, είναι ότι οι δύο τράπεζες (ΑΤΕ – Τ.Τ.) έχουν μαζί λογιστική καθαρή θέση (καθαρή περιουσία δηλαδή) άνω των 2,5 δις Ευρώ!!!. Χωρίς να υπολογιστεί η τεράστια άυλη αξία των δύο ονομάτων “Αγροτική Τράπεζα” και “Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο” – Ο γνωστός «αέρας» όπως λέγεται στην πιάτσα.

Οπότε, τι μας λέει ο κ. Σάλας εν ολίγοις; Ότι αγοράζει περιουσία αξίας σήμερα 853 εκ. Ευρώ, αντί 700; Ότι «ρίχνει» το δημόσιο (όλους εμάς δηλαδή), κατά 153 εκατομμύρια Ευρώ;;

Επίσης, όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν άλλοι αναλυτές, η αξίες είναι πολύ υποτιμημένες σε σχέση με τις πραγματικές, καθώς περιλαμβάνουν πολλά ακίνητα και πολλές επενδύσεις σε μετοχές που όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλο κομμάτι της αξίας τους έχουν χάσει λόγω της οικονομικής κρίσης. Με άλλα λόγια, τα 701 εκατομμύρια του κ. Σάλα, δεν αγοράζουν τα σημερινά 2,5 δις των δύο τραπεζών, αλλά τα μελλοντικά 5 ή 7 δις αξίας τους… (μόλις η οικονομία ξεπεράσει την κρίση και οδηγηθεί σε ανάκαμψη – πράγμα παραπάνω από βέβαιο, έχει συμβεί χιλιάδες φορές στην οικονομική ιστορία του πλανήτη!).

Και εδώ είναι που οι κυβερνώντες τίθενται προ των ευθυνών τους: Θα σφυρίξουν αδιάφορα και θα ξεπουλήσουν κρατική περιουσία; Θα βάλουν κανόνες παιχνιδιού; Τι θα κάνουν;

Θα έχουμε σίγουρα πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο επόμενο διάστημα…

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply