“Μανδραγόρας” από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων

Μετά την μεγάλη επιτυχία που γνώρισε στην πρεμιέρα του στην Άρτα, όπου πάνω από 500 θεατές χειροκρότησαν θερμά ηθοποιούς και καλλιτεχνικούς συντελεστές του έργου, ο «Μανδραγόρας» έτυχε της ίδιας υποδοχής στο Παλαιοχώρι Φιλιατών και τα Δερβίζιανα.

Η κωμωδία του Νικολό Μακιαβέλλι θα κάνει μια προσωρινή στάση της περιοδείας για να δώσει την επίσημη πρεμιέρα της στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ την Τετάρτη 18 Ιουλίου, ώρα 9.30’ το βράδυ. Η παράσταση οργανώνεται με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων και η γενική είσοδος είναι 10€.

Προπώληση εισιτηρίων στα γραφεία του ΔΗΠΕΘΙ και του Πνευματικού Κέντρου. Η περιοδεία που θα ακολουθήσει περιλαμβάνει παραστάσεις κυρίως στην Ήπειρο, αλλά και την υπόλοιπη χώρα.

Μέγας χορηγός: ΠΕΔ Ηπείρου. Χορηγοί επικοινωνίας: Δημοτικό Ραδιόφωνο, ΕΡΑ ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Υποστηρικτές: Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, Ξενοδοχείο «Ολυμπίκ», Τράπεζα «Eurobank», εταιρείες «Κτήμα Γκλίναβος», «Ζαγόρι», «Βίκος», «Aperitton».

Συντελεστές της θεατρικής παραγωγής είναι:
– Μετάφραση: Τζένη Μαστοράκη
– Σκηνοθεσία: Παντελής Παπαδόπουλος
– Σκηνικά – κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
– Μουσική: Περικλής Μπουλουκτσής
– Φωτισμοί: Παντελής Παπαδόπουλος, Βαγγέλης Νέτης
– Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Πρόλογος: Στάθης Κόκκορης, Καλλίμαχος: Άρης Τσαμπαλίκας, Σύρος: Αθηνά Τσικνιά, Σιορ Νικίας: Γιώργος Γκίκας, Λιγούριος: Στάθης Κόκκορης, Σωστράτη: Αθηνά Τσικνιά, Αδελφός Τιμόθεος: Μιχάλης Μπίζιος, Γυναίκα: Αθηνά Τσικνιά, Λουκρητία: Ξανθή Γεωργίου
– Φωτογραφίες: Δήμητρα Πάνου
– Σύνθεση αφίσας: Κωνσταντίνος Ζαμάνης
– Μελέτη κατασκευής – κατασκευή: Θανάσης Τζάτσος
– Κατασκευή κοστουμιών: Αναστασία Καμπέρη
– Επιμέλεια προγράμματος: Παντελής Παπαδόπουλος, Στάθης Σαπλαούρας
– Οργάνωση παραστάσεων: Γιώργος Καταγής

Αυτή την εβδομάδα θα δοθούν επίσης παραστάσεις την Πέμπτη στην Πάργα (αύλειος χώρος 2ου Δημοτικού Σχολείου Πάργας, οργάνωση Δήμος Πάργας), την Παρασκευή στην Ανατολή (αύλειος χώρος 2ου Δημοτικού Σχολείου Ανατολής, οργάνωση Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών), το Σάββατο στους Μελιγγούς (οργάνωση Δήμος Δωδώνης) και την Κυριακή στην Αμπελιά (οργάνωση Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών). Όλες αυτές οι παραστάσεις αρχίζουν στις 9.30’ μ.μ. και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Λίγα λόγια για το έργο:

Ο Μανδραγόρας του Ν. Μακιαβέλι είναι μια ζωντανή λαϊκή κωμωδία και όχι μόνο, είναι μια κωμωδία που ανταμώνει το λόγιο με το λαϊκό. Ένα παιχνίδι πάνω στην ανθρώπινη συμπεριφορά και τη λειτουργία για την επίτευξη των στόχων τους.

Ο θεατής παρακολουθεί τις εκπλήξεις και τις κωμικές ανατροπές που γίνονται σ’ ένα πλαίσιο χαριτωμένο και απολαυστικό και πολλές φορές σατιρικό. Πέρα όμως απ’ την κωμωδία το έργο αποκτά κι ένα περιεχόμενο αλληγορικό, παραβολικό και μέσα από μια κοινωνική αλληγορία αποκτάται ένα περιεχόμενο πολιτικό.

Σημείωμα του σκηνοθέτη για την παράσταση:

Ο «Μανδραγόρας» είναι μια ζωντανή λαϊκή κωμωδία. Είναι ένα παιχνίδι πάνω στη λειτουργία και τη συμπεριφορά των ανθρώπων για την επίτευξη των στόχων τους. Ο θεατής παρακολουθεί τα πρόσωπα και τις συμπεριφορές τους μέσα σε πλαίσιο κωμικό, χαριτωμένο, απολαυστικό και πολλές φορές σατιρικό. Πέρα όμως απ’ το κωμικό επίπεδο το έργο αποκτά και ένα περιεχόμενο αλληγορικό, παραβολικό. Φτάνει να γίνεται μια κοινωνική παραβολή, μια πολιτική αλληγορία.

Το έργο μιλάει για έναν έρωτα, για ένα πάθος, για την κατάκτηση μιας γυναίκας. Μιλάει ακόμα για τη δημιουργία και τη λειτουργία ενός μηχανισμού για την επίτευξη του στόχου. Στον πρόλογο ο Μακιαβέλλι αναφέρει πως έγραψε ένα θεατρικό έργο που ανήκει σ’ ένα ελαφρύ είδος. Κάνει σα να ‘χε πρόθεση να διασκεδάσει μόνο τους θεατές, κάνοντάς τους να σκεφτούν όσο γίνεται λιγότερο, μαγεύοντάς τους με μια ιστορία έρωτα και πάθους. Γι’ αυτό διαλέγει μια χαρούμενη ιστορία μοιχείας, συνεχίζει όμως να σκέφτεται τα σοβαρά προβλήματα που τον απασχολούν.

Ο Μακιαβέλλι σκέφτεται πως η κατάληψη της εξουσίας δεν μπορεί να πετύχει παρά μόνο μ’ έναν ψυχρό υπολογισμό ξεγυμνωμένο από κάθε ηθική προκατάληψη. Η παράσταση είναι παιγνιώδης, απολαυστική, κωμωδία κανονική, κι όποιος θέλει παίρνει και μια σκέψη για το σπίτι…

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply