Μήνυμα Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Ηπείρου για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας

Περιφέρεια ΗπείρουΗ 7η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ) ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας και αφιερώνεται κάθε χρόνο σε κάποιο θέμα σχετικό με την υγεία.

Το θέμα στο οποίο εστιάζεται ο εορτασμός της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η αρτηριακή υπέρταση και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην υγεία.

Η πάθηση αυτή αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αν δεν αντιμετωπισθεί ή προληφθεί έγκαιρα, μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή και θάνατο, ιδιαίτερα όταν συνοδεύεται από άλλες χρόνιες παθήσεις όπως σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκία, υπερχοληστεριναιμία, κάπνισμα, κατάχρηση αλατιού στην διατροφή, κατάχρηση αλκοόλ.

Στη χώρα μας το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από υπέρταση είναι κατά μέσο όρο 20%. Η υπέρταση μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.

Ο κίνδυνος εκδήλωσης της υπέρτασης μπορεί να μειωθεί με την υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής (σωστή διατροφή, τακτική σωματική δραστηριότητα, μειωμένη πρόσληψη αλατιού, αποφυγή κατάχρησης αλκοόλ, διατήρηση υγιεινού σωματικού βάρους, αποφυγή καπνίσματος).

Πολλοί άνθρωποι παραμένουν αδιάγνωστοι, δεν λαμβάνουν θεραπεία η οποία θα μπορούσε σημαντικά να μειώσει τον κίνδυνο που διατρέχουν για θάνατο και αναπηρία από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό.

Η αυξημένη ενημέρωση για τα αίτια και τις επιπτώσεις της υπέρτασης, η ενθάρρυνση των ενηλίκων να ελέγχουν την πίεσή τους και η δημιουργία περιβάλλοντος υγιών συμπεριφορών αποτελεί προτεραιότητα για την Δημόσια Υγεία.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply