Μάχες των Ελλήνων Νο1

Γράφει ο Γιώργος Ζάρρας, Αρχειονόμος

Ενδιαφέρουσα η νέα εκπομπή του ΣΚΑΪ. Το πρώτο επεισόδιο που αφορούσε στον άτυχο πόλεμο του 1897, τον μακεδονικό αγώνα και τους βαλκανικούς πολέμους. Πολύ ενδιαφέροντα πράγματα ειπώθηκαν – αποκαλύφθηκαν. Όπως πάντα όμως υπάρχουν μικρές παραλείψεις που στο τέλος αποδεικνύονται σημαντικές.

Επιτέλους αποκαλύφθηκε ο ρόλος του διαδόχου τότε, Κωνσταντίνου. Μέσα από αρχειακά τεκμήρια που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Εύλογα αναρωτιέται κανείς. Ήταν τελικά τόσο χαμηλής νοημοσύνης ο άνθρωπος ή εξυπηρετούσε ξένα συμφέροντα; Η αλληλογραφία με το Βενιζέλο είναι αποκαλυπτική. Ενώ η συμφωνία των τριών συμμάχων (Ελλάδας, Σερβίας, Βουλγαρίας) ήταν όποια εδάφη απελευθερώσουν να τα κρατήσουν, αυτός επέμενε να απελευθερώσει το Μοναστήρι και όχι τη Θεσσαλονίκη!!! Γιατί; Δεν μπορούσε να καταλάβει την σημαντικότητα της κατάληψης της Θεσσαλονίκης ή οι παραδοσιακά καλές σχέσεις Γερμανών και Βουλγάρων δεν το επέτρεπαν; Η παρέμβαση του Βενιζέλου ήταν καταλυτική, όπως αποδεικνύει η αλληλογραφία που παρουσιάστηκε! Μέχρι εδώ καλά.

Όταν περάσαμε όμως στην περιγραφή της κατάληψης της πόλης των Ιωαννίνων ξεχάσαμε πολλές μικρές και ασήμαντες λεπτομέρειες. Όπως για παράδειγμα ότι σε αυτή τη μάχη ήταν η πρώτη φορά που ο ελληνικός στρατός υπερτερούσε αριθμητικά του τουρκικού και όμως η πολιορκία κράτησε μήνες. Ότι εκτός του Μπιζανίου το σημαντικότερο οχυρό βρισκόταν στο λόφο της Καστρίτσας, σημείο το οποίο επιτρέπει τον έλεγχο όλου του λεκανοπεδίου των Ιωαννίνων και στο οποίο οι Γερμανοί αξιωματικοί κατέστρεψαν τα αρχαία τείχη της πόλης Τέκμον προκειμένου να κατασκευάσουν τα πυροβολεία τους. Τέλος το σημαντικότερο που ξέχασαν να πουν είναι ότι η κατάληψη της πόλης οφείλεται εξ ολοκλήρου στον ταγματάρχη Βελισαρίου, ο οποίος την βροχερή εκείνη νύχτα της 20ης προς 21ης Φεβρουαρίου εκμεταλλεύτηκε ένα κενό στην τουρκική διάταξη και εισέβαλε στο λεκανοπέδιο φτάνοντας μέχρι τον Αϊ Γιάννη, σημερινή Ανατολή με αποτέλεσμα τα τουρκικά παρατηρητήρια να θεωρήσουν ότι ο ελληνικός στρατός βρίσκεται προ των πυλών των Ιωαννίνων και να παραδοθούν αμαχητί!!! Ενώ η στρατιωτική ιδιοφυΐα του διαδόχου οδηγούσε το στράτευμα πάνω στα οχυρά με αποτέλεσμα τεράστιες απώλειες. Ο ηρωικός ταγματάρχης Βελισαρίου δέχτηκε επίπληξη από τον διάδοχο διότι δεν εκτέλεσε τις διαταγές και λειτούργησε αυτοβούλως!!! Λεπτομέρειες θα μου πείτε. Αυτές όμως οι λεπτομέρειες ανικανότητας των ελληνικών ηγεσιών απέβησαν μοιραίες τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα ακόμα.

Πέραν αυτών θα ήθελα να εκφράσω τον εντυπωσιασμό μου για την κυρία που έκανε το σχολιασμό της εκπομπής. Δεν μπορούσε να εκφράσει ούτε έναν συνειρμό, ούτε 5 λέξεις στη σειρά δεν κατάφερε να βάλει χωρίς εεε ανάμεσα!!! Τόνισαν πολλές φορές την ανομοιογένεια των πληθυσμών της Μακεδονίας και το απίστευτο. Χαρακτήρισαν τους βούλγαρους κομιτατζήδες ως «ομάδες αυτονομιστών»!!! Πώς δεν τους χαρακτήρισαν και «διωκόμενους αυτονομιστές μαχητές της προσάρτησης της Μακεδονίας στη Βουλγαρία» από έλληνες δολοφόνους! Εδώ μας έμαθαν για το συνωστισμό στην προβλήτα της Σμύρνης, οι κομιτατζήδες θα τους πείραζαν; Κάτι τέτοια λέει και ο Καρατζαφέρης! Λέτε να εξόκειλα; Όχι βέβαια. Απλά καμιά φορά σκέφτομαι ότι οι παρατάξεις αυτές δεν μπόρεσαν ούτε το όνομα της Μακεδονίας να υπερασπιστούν όταν χρειάστηκε. Αυτές οι ίδιες παρατάξεις οδήγησαν την χώρα στη μικρασιατική καταστροφή και δώρισαν τόσες περιοχές στους γείτονες μας. Ενώ σήμερα τις υπερασπίζονται με μανία. Θα μου πείτε εδώ δώρισαν ολόκληρη την Ελλάδα στο ΔΝΤ και τους συν αυτώ η βόρεια Μακεδονία, η Ανατολική Θράκη και η βόρεια Ήπειρός σε πείραξαν;

Έρχονται και άλλες εκπομπές, για την μικρασιατική καταστροφή, για το έπος του ’40, για τον εμφύλιο, ίσως και για την Κύπρο. Για να δούμε τι «αποκαλύψεις» θα ακούσουμε. Να ‘ναι σαν αυτές της σίγουρης χρεοκοπίας μας και της ανάγκης προσφυγής μας στο ΔΝΤ; Σκληρή αλήθεια… ποιος την αντέχει…

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply