“Λαϊκή Συσπείρωση Ζηρού”: Ανακοίνωση

Η “Λαϊκή Συσπείρωση Ζηρού” εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«« Εύλογες ανησυχίες και ερωτηματικά  προκαλεί η  δίγλωσση στάση του Δημάρχου κ. Γιολδάση ο οποίος ενώ φαίνεται στο Δημοτικό συμβούλιο να απορρίπτει τις θέσεις που προτείνουν οι μελετητές για τη δημιουργία (ΧΥΤΥ) και ΑΣΑ, απ’ την άλλη δηλώνει θετικός στην εγκατάσταση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων  ΑΣΑ στον Δήμο που σημαίνει και ΧΥΤΥ .

Οι ανησυχίες μας γίνονται ποιο έντονες όταν ο Περιφερειάρχης συγχαίρει τον κ. Γιολδάση  για την “ομόφωνη απόφαση του ΔΣ” . Μια απόφαση που πάρθηκε κατά «πλειοψηφία, με ψήφους μόνο της πλειοψηφίας, 17  από τους 27», μετά από μία πραξικοπηματική  συνεδρίαση  κατά την οποία ο Δήμαρχος δεν έβαζε  για συζήτηση τη θέση της πλειοψηφίας μέχρι και την ψηφοφορία (τρεις φορές του το ζητήσαμε σαν Λαϊκή Συσπείρωση ) .

Στο όνομα της δημιουργίας κάποιων θέσεων εργασίας ο κ Δήμαρχος και η παράταξή του δηλώνουν πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν  τα «μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στο χρυσοφόρο τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων» όπως δήλωσε και ο ίδιος.

Ο κ Δήμαρχος και οι σύμβουλοί  του δείχνουν να μην νοιάζονται που ένας τόσο σημαντικός τομέας για την υγεία  και την  ποιότητα ζωής των κατοίκων παραδίνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Έκαναν πως δεν άκουσαν την δήλωση του αντιπεριφερειάρχη  κ Ιωάννου, ότι η εν λόγω επένδυση πρόκειται να πραγματοποιηθεί με την μέθοδο των συμπράξεων Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα τις λεγόμενες ΣΔΙΤ. Πρακτική που από μόνη της σημαίνει πολλαπλάσιο κόστος κατασκευής  συντήρησης και λειτουργίας. Κόστος που θα κλιθούν να καταβάλουν στον ιδιώτη  επενδυτή  οι ίδιοι οι δημότες μέσα από τα αυξημένα τέλη. Μια ματιά στην πορεία αύξησης των διοδίων για  τους δρόμους που γίνονται με ΣΔΙΤ αρκεί για να πείσει και τον πλέον δύσπιστο.

Το γεγονός ότι η μόνη τους έγνοια  είναι πως θα διασφαλιστεί η κερδοφορία του ιδιωτικού κεφαλαίου και όχι η υγεία των κατοίκων αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι θέσεις που προτάθηκαν από τα «ανεξάρτητα» μελετητικά  γραφεία, αποδείχθηκε από επιστημονικούς φορείς. ότι  καμία δεν πληρούσε τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις  για την υγεία  των κατοίκων όχι μόνο του Δήμου αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Επιβεβαιώνεται με τον χειρότερο, για τους κατοίκους, τρόπο ότι οι νέες τοπικές αρχές που θεσπίστηκαν με τον Καλλικράτη έχουν σαν στόχο την εξυπηρέτηση  της λεγόμενης επιχειρηματικότητας, τις λεγόμενες πράσινες μπίζνες όπως καταγγείλαμε προεκλογικά.

Η στάση της δημοτικής πλειοψηφίας  δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς, παρά σαν προσπάθεια  να μεταθέσει το πρόβλημα σε ευνοϊκότερη χρονική συγκυρία καθώς αρνήθηκε να παρουσιάσει τις θέσεις της αλλά και πολύ περισσότερο να δεσμευτεί για την στάση που θα κρατήσει.

Καλούμε τους δημότες  σε επαγρύπνηση για να αποκρούσουμε τα σχέδια που προωθούν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το πρόβλημα της χωροθέτησης των ΧΥΤΥ – ΧΥΤΑ εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, σταθμών διαλογής κλπ είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους, του ΥΠΕΧΩΔΕ, των υπηρεσιών του, που έχουν την απαραίτητη τεχνογνωσία και υλικοτεχνική υποδομή έτσι ώστε να σχεδιαστούν κεντρικά. Σύγχρονη επιστημονική μελέτη με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές σε συνεννόηση και με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για την οριοθέτηση του χώρου με άμεση κατασκευή των έργων. Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα περιλαμβάνει όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Τσεκούρας Πέτρος, Δημ. Συμβ.  Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Ζηρού »»

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply