Κ. Μπάρκας για τις παρακολουθήσεις τηλεφώνων από την NSA των ΗΠΑ

ΣΥΡΙΖΑΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Κώστας Μπάρκας στο πλαίσιο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας συνυπέγραψε στις 30 Οκτωβρίου 2013 Ερώτηση που κατατέθηκε προς τους προς τους κ.κ. Υπουργούς Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Εσωτερικών Εξωτερικών με θέμα: «Οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων από την Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», στην Αθήνα και 79 ακόμα σημεία του πλανήτη δραστηριοποιούνται «ειδικές μονάδες συλλογής» πληροφοριών που ανήκουν στην Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ. Οι πράκτορες της NSA καλύπτονται από καθεστώς διπλωματικής ασυλίας.

Στην Αθήνα, το κέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών έχει έδρα την αμερικανική πρεσβεία, σύμφωνα με έγγραφο της NSA που διέρρευσε από τα στοιχεία που αποκάλυψε ο φυγάς τέως συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν και δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό.

Η ιστορία των υποκλοπών στην χώρα μας έχει πλούσια «προϊστορία», από το 2005 με τις διαρροές περί παρακολουθήσεων του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, πολιτικών και δεκάδων άλλων πολιτών. Η κατάληξη της υπόθεσης εκείνης εξελίχθηκε σε κακοπαιγμένη οπερέτα, όπου ενεπλάκησαν η ΕΥΠ, η CIA, πράκτορες με βαλιτσάκια και κοριούς και ιδιωτικές εταιρείες (VODAFONE, ERICSSON).

Η ελληνική κυβέρνηση είναι μια από τις λίγες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που δεν έχει ζητήσει εξηγήσεις για τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τις παρακολουθήσεις κυβερνήσεων από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Επίσης είναι σαφές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί μείζον θέμα εθνικής ασφαλείας. Η περιφρούρηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών του ελληνικού πολιτικού προσωπικού και η υπεύθυνη για τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας ΕΥΠ δεν πρέπει να αδρανήσει.

Οι κ.κ. Υπουργοί καλούνται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ να πράξουν τα δέοντα σχετικά με το σκάνδαλο των παράνομων υποκλοπών από Αμερικανούς πράκτορες. Επίσης καλούνται προβούν σε όλες τις επιβεβλημένες ενέργειες για τη διαφύλαξη των επικοινωνιών και των απορρήτων του Κράτους.

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας – ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ
Σαπουτζάκη 3, 48100 Πρέβεζα, Τηλ: 26820.61585
Βουλής 4, 10562 Αθήνα Τηλ: 210.3706259, Φαξ: 210.3706059
barkas@parliament.gr

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply