Κύριοι βουλευτές, επιτέλους ξυπνήστε! (Αν δυσκολεύεσθε, ρίξτε λίγο νερό στο πρόσωπό σας)

Γράφει ο Γεώργιος Χατζηαθανασίου, Ιατρός

Οι ευθύνες για τη χρεοκοπία βαρύνουν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Υπερασπίσθηκαν κρατικοδίαιτους συνδικαλιστές με υψηλούς μισθούς, μοίρασαν επιδόματα σε τυφλούς που οδηγούν αυτοκίνητο, έδωσαν συντάξεις σε νεκρούς (παγκόσμια πρωτοτυπία)! Έκρυψαν τη λίστα (Λαγκάρντ) με τους φοροφυγάδες σε όποιο απόκρυφο σημείο μπορεί να σκεφθεί κανείς… Διόρισαν τεράστιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, ενώ κατέστρεψαν τη βιομηχανία και την ιδιωτική πρωτοβουλία. Πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ σκανδάλων και μίζας! Ακόμη και όσοι βρίσκονταν στην αντιπολίτευση, αδιαφορούσαν για τη διαφθορά και υποστήριζαν τη διόγκωση του σπάταλου κράτους. Αντιστέκονταν σε κάθε ιδιωτικοποίηση και σε κάθε περικοπή άσκοπων δαπανών, ενώ υποστήριζαν συντεχνίες κρατικοδίαιτων προνομιούχων. Η καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, της εγκληματικότητας και της φοροδιαφυγής δεν απασχόλησε ποτέ κανέναν!

Τώρα όμως τι θα κάνουμε; Τα μέτρα είναι δυσάρεστα, αλλά δυστυχώς είναι ο μόνος δρόμος που έμεινε ανοικτός. Αν δεν ψηφισθούν τα μέτρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ δεν θα χορηγήσουν την επόμενη δόση των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες λογοδοτούν στα δικά τους κοινοβούλια και στους δικούς τους φορολογούμενους και δεν δίνουν πλέον χρήματα χωρίς σκληρούς όρους. Ίσως θέλουν να είναι σίγουροι, ότι η Ελλάδα θα είναι σε θέση μελλοντικά να επιστρέψει τα δανεικά.

Αν αρνηθούν να δώσουν την επόμενη δόση, τότε τα ταμεία του κράτους θα έχουν αδειάσει νωρίτερα από το τέλος Νοεμβρίου! Αυτό κανείς δεν το έχει διαψεύσει. Κοινώς: δεν υπάρχει σάλιο! Αναγκαστικά, θα πάμε τότε σε πλήρη χρεοκοπία.

Το κράτος, αφού θα έχει έλλειψη χρημάτων για να πληρώσει μισθούς, συντάξεις, και τα έξοδα λειτουργίας του, θα τυπώσει χρήμα. Δεν θα επαρκούν τα διαθέσιμα ευρώ. Έτσι, αναγκαστικά, θα τυπώσουν δραχμή. Οι μισθοί, οι συντάξεις και οι καταθέσεις, αμέσως θα μετατραπούν σε δραχμές. Η δραχμή, επειδή θα είναι νόμισμα χρεοκοπημένης χώρας, με πολύ μικρή παραγωγή και θα πρέπει να ανταγωνισθεί το ευρώ και το δολάριο, θα υποτιμηθεί άμεσα. Έτσι, ένας χαμηλός μισθός, πχ 600 ή 700 ευρώ, όταν μετατραπεί σε δραχμές θα αξίζει όσο 150-200 σημερινά ευρώ. Όποιος σήμερα τα βγάζει πέρα δύσκολα, με τη δραχμή θα γίνει τελείως άπορος ή πάμφτωχος. Αντίθετα όποιος έχει βγάλει τα χρήματα στο εξωτερικό, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί!

Όσοι θέτουν σε κίνδυνο την παραμονή της χώρας στο ευρώ, ουσιαστικά ευνοούν τους πλούσιους, που έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Όμως, χύνουν ποταμούς από κροκοδείλια δάκρυα για το φτωχό λαό, που με τη δραχμή θα γίνει ακόμα φτωχότερος.

Αν ο κ Τσίπρας έχει εφεύρει τη μηχανή που γεννάει λεφτά, να μας το πεί! Αν έχει κάποιο τρόπο να αναγκάσει τη Μέρκελ, ή τους άλλους Ευρωπαίους αξιωματούχους (που δεν δέχθηκαν ούτε να τον συναντήσουν) να μας δανείζουν χωρίς να βάζουν όρους, τότε να μας εξηγήσει πως θα γίνει αυτό.

Αν πάμε στη δραχμή και στην πλήρη χρεοκοπία, ποιά δικαιολογία θα πουν οι πολιτικοί, στα εκατομμύρια των νεόπτωχων που θα συνωστίζονται στα συσσίτια; Θα τους πουν: κάντε υπομονή και σε μερικά χρόνια θα τα καταφέρουμε! Θα φτιάξουμε για σας ένα νέο σοσιαλιστικό παράδεισο τύπου Βόρειας Κορέας, ή πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ή Αλβανίας της εποχής του Χότζα.

Μερικοί δραχμολάγνοι, θυμήθηκαν τώρα την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική ανεξαρτησία. Ποιος, όμως, θα εμποδίσει ή θα αποθαρρύνει τις βλέψεις της Τουρκίας, όταν η χώρα θα είναι απομονωμένη, χωρίς συμμάχους; Όταν οι ένοπλες δυνάμεις (με τα υποβρύχια που… γέρνουν) θα αποδυναμωθούν ακόμη περισσότερο λόγω της χρεοκοπίας; Τα πολεμικά αεροπλάνα και τα τεθωρακισμένα χρειάζονται καύσιμα και οι φρεγάτες δεν έχουν κουπιά!

Ασφαλώς, τα μέτρα είναι σκληρά και πολύ δυσάρεστα για όλους. Όμως, στο χάλι που έχουμε φθάσει (με ευθύνη των κυβερνήσεων των τελευταίων 30 ετών) δεν έχουμε άλλη διέξοδο. Ή δανειζόμαστε, ή χρεοκοπούμε πλήρως. Αν εισπραχθούν τα 30 δισ., ίσως η οικονομία πάρει μια ανάσα, προς όφελος του λαού και ίσως μπορέσουν να δώσουν κάποια χρήματα και για το σύστημα υγείας, που το έχουν κυριολεκτικά ακρωτηριάσει. Παράλληλα, όμως, πρέπει να αναδιοργανωθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και να πληρώσουν οι φοροφυγάδες και τα «λαμόγια». Να ενισχυθούν επειγόντως (άμεσα!) οι πραγματικά φτωχοί, αυτοί που βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση.

Η Ελλάδα έχει περιθώρια να αναπτυχθεί, να προσελκύσει επενδύσεις (θέσεις εργασίας), να εκμεταλλευθεί την ηλιακή ενέργεια, να τονώσει την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό και να αξιοποιήσει τον ορυκτό της πλούτο. Αυτά όμως χρειάζονται κάποιο χρόνο. Αν αποφύγουμε τον άμεσο κίνδυνο της χρεοκοπίας, έστω δανειζόμενοι με δυσάρεστους όρους, τότε θα έχουμε ελπίδα στα επόμενα χρόνια να αναδιοργανώσουμε την οικονομία μας. Σταδιακά θα δημιουργήσουμε δικά μας έσοδα και τελικά θα απαλλαγούμε από το μνημόνιο και την κηδεμονία των ξένων.

Αν δεν πάρουμε τα δανεικά, ώστε να επιβιώσουμε μέχρι να προλάβει η οικονομία να αναρρώσει, τότε ο Ελληνικός Λαός θα πάθει, ότι παθαίνει ένας άρρωστος σε μονάδα εντατικής θεραπείας, αν τον αποσυνδέσουν απότομα από τα ιατρικά μηχανήματα. Κύριοι βουλευτές, μην κλείσετε τον αναπνευστήρα και μην κόψετε τα φάρμακα, πρωτού ο ασθενής αναρρώσει! Εκτός αν έχετε ετοιμάσει έναν ωραίο επικήδειο. Και κυρίως, σταματήστε επιτέλους να καβγαδίζετε πάνω από το κεφάλι του ετοιμοθάνατου!

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply