Κείμενο παρέμβασης Χ. Μαντά εν όψει του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΥΡΙΖΑΚείμενο παρέμβασης Χ. Μαντά εν όψει του 1ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ:

«« Συνέδριο ιστορικής τομής για την Αριστερά.
Συνέδριο ελπίδας για τον κόσμο της εργασίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Του Χρήστου Κ. Μαντά
Βουλευτή Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, μέλους της απερχόμενης Κ.Ε.

Την Τετάρτη 10 Ιούλη του 2013 θα ξεκινήσει το 1ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Αθήνα. Χιλιάδες αντιπρόσωποι από όλη την Ελλάδα θα βρεθούμε στις εγκαταστάσεις του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ σε ένα συνέδριο ιστορικής τομής για την αριστερά και ελπίδας για τον κόσμο που στενάζει κάτω από την βία των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Για τον κόσμο της Αριστεράς ή ακριβέστερα της ιστορικής Αριστεράς, το 1ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είναι μια δικαίωση πολλών και σύνθετων προσπαθειών που έγιναν τα τελευταία πολλά χρόνια έτσι ώστε να υπάρξει η απαραίτητη ώσμωση μεταξύ διαφορετικών δυνάμεων της Αριστεράς.

Σήμερα λοιπόν όλες και όλοι μπορούμε να είμαστε ισότιμα μέλη ενός ενιαίου κόμματος που θα λειτουργεί με καταστατικές δημοκρατικές αρχές. Αυτή η εξέλιξη καθόλου δεν πρόκειται να μειώσει τις προσπάθειές μας για προωθητική σύνθεση σε κάθε συγκεκριμένο επίπεδο, που είναι ακόμη πιο απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες.

Μέσα από δημοκρατικούς κανόνες λειτουργίας, που έτσι κι αλλιώς κατοχυρώνουν την ύπαρξη των τάσεων και των διαφορετικών ρευμάτων, ανοιχτοί στην κοινωνία, μπορούμε να δημιουργήσουμε το σύγχρονο μαζικό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, που είναι απολύτως απαραίτητο στην ιστορική πρόκληση για την ανατροπή των μνημονιακών, νεοφιλελεύθερων πολιτικών για την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Για τον κόσμο της εργασίας, για τα εκατομμύρια των ανέργων και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων στη χώρα μας, η δημιουργία του ενιαίου κόμματος, μπορεί να γίνει πόλος συσπείρωσης και ελπίδας.

Όχι βεβαίως για να ανατεθεί σε κάποιους ειδικούς διαχειριστές της εξουσίας η έξοδος από την κρίση, έστω με φιλολαϊκό πρόσημο. Αλλά για να ανοίξει η προοπτική ο κόσμος της εργασίας να καταλάβει και να πιστέψει στη δύναμή του, να χρησιμοποιήσει τη δημιουργικότητά του, να διαμορφώσει ουσιαστικά τη διαδικασία για να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα.

Άλλωστε, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι χωρίς μια τέτοια συμμετοχή ούτε κυβέρνηση της Αριστεράς μπορεί να υπάρξει, ούτε πολύ περισσότερο να σταθεί, μπροστά στα δύσκολα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει και στις αναπόφευκτες συγκρούσεις με το κατεστημένο της διαπλοκής και της διαφθοράς, με τους ταξικούς μας αντιπάλους σε Ελλάδα και Ευρώπη και τους κάθε είδους ιεροκήρυκες του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού.

Είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του κόσμου της εργασίας δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κατεστημένες νοοτροπίες ανάθεσης και πελατειακές λογικές, ούτε να στηρίξουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, ούτε βεβαίως να συντρίψουμε κοινωνικά και πολιτικά τον φασισμό της καθημερινότητας και το νεοναζιστικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», που κολλάει σαν βδέλλα στο σώμα της Ελληνικής κοινωνίας επιχειρώντας να στρέψει την οργή του λαού μας στης «γης τους κολασμένους» που έχουν διαφορετικό χρώμα και καταγωγή.

Γι’ αυτό και το κάλεσμά μας είναι ανοιχτό, ειλικρινές, δημοκρατικό, ενωτικό και ταξικό. Όλες και όλοι μαζί να τους ανατρέψουμε με τους αγώνες μας. Όλες και όλοι μαζί για την κυβέρνηση της Αριστεράς σήμερα, για τον Σοσιαλισμό με Ελευθερία και Δημοκρατία αύριο. »»

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply