Καχριμάνης: Μέτρα & παρεμβάσεις για Αμβρακικό

Την ομόθυμη στήριξη της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης Ηπείρου» στο έργο των Φορέων Διαχείρισης, εξέφρασε ο υποψήφιος Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κατά την επίσκεψή του στην έδρα του Φορεία Διαχείρισης Αμβρακικού στην Άρτα.

«Ως μέλος επί σειρά ετών του Δ.Σ. του Φορέα του Πάρκου Β. Πίνδου – Αώου, γνωρίζω τόσο το ρόλο που έχουν αναλάβει, όσο και τις δυσκολίες που έχουν να αντιμετωπίσουν στη λειτουργία τους. Δυστυχώς σήμερα έχουν φθάσει σε οριακή κατάσταση, καθώς επί μήνες  σταμάτησαν να χρηματοδοτούνται και δεν υπογράφονται τα τεχνικά τους δελτία για την εξασφάλιση πιστώσεων. Πράσινη ανάπτυξη, προστασία και ανάδειξη του περιβάλλοντος, δεν γίνεται με  τους Φορείς να υπολειτουργούν. Θα είμαστε δίπλα  τους και αυτό δεν είναι μια απλή προεκλογική υπόσχεση, αλλά έχουμε δώσει ήδη δείγματα γραφής. Η Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη στηρίζεται στον Άνθρωπο και στο περιβάλλον. Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι ως αυριανή αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας, θα στηρίξουμε το έργο και του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού, αλλά και θα αναλάβουμε κάθε εφικτή δράση για την προστασία του Κόλπου», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Καχριμάνης. Τα ζητήματα που αφορούν τον Αμβρακικό, συζητήθηκαν εκτενώς όμως και σε συναντήσεις και συζητήσεις που είχε ο κ. Καχριμάνης και με κατοίκους δημοτικών διαμερισμάτων της ευρύτερης περιοχής της Άρτας.

«Η κατάσταση του Κόλπου-  τόνισε-  δεν είναι αυτή που θα έπρεπε.  Πρέπει το συντομότερο δυνατό ο Αμβρακικός να  απασχολεί θετικά τους Ηπειρώτες, να γίνει ταυτόσημη έννοια με τα ποιοτικά αλιεύματα και τις περιβαλλοντικές του δυνατότητες. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναστροφή της σημερινής κατάστασης είναι η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί για την απομάκρυνση των δεξαμενών πετρελαίου και των ρυπογόνων μονάδων που καταλήγουν στον ποταμό Λούρου.  Παράλληλα πρέπει να γίνει εκβάθυνση του κόλπου στην περιοχή της λιμνοθάλασσας, να γίνει οξυγόνωση και  να καθαριστούν οι ιχθυοκλωβοί που ρυπαίνουν. Δράσεις και παρεμβάσεις τις οποίες θα στηρίξουμε και θα προωθήσουμε». Καταλήγοντας ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης,  τόνισε ότι ο Αμβρακικός κόλπος είναι συνυφασμένος με τους ψαράδες του, οι οποίοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ως μέρος του οικοσυστήματος, ενώ τόνισε ότι παρήλθε πλέον η εποχή που εκπονούνταν μελέτες, για τις μελέτες, και ήρθε η ώρα των έργων.

Συνδρομή στο έργο του ΤΕΙ Ηπείρου

Προτάσεις για την λύση των χρόνιων εκκρεμοτήτων που υπάρχει με τα κτίρια  του Τ.Ε.Ι. στην Άρτα κατέθεσε ο κ. Καχριμάνης στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του Ιδρύματος. Συγκεκριμένα πρότεινε να υπάρξει αποπληρωμή των μέχρι τώρα εκτελεσθέντων εργασιών από εθνικούς πόρους και στη  συνέχεια τα υπολειπόμενα έργα να προταθούν προς ένταξη στο ΕΣΠΑ. «Από την πλευρά μας, ως αυριανή αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας, θα συνδράμουμε προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να δοθεί τέλος στο πρόβλημα υποδομών που αντιμετωπίζει το Ίδρυμα», διαβεβαίωσε ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης. Αναφορικά με τα επαγγελματικά δικαιώματα  – που του έθεσαν και οι εκπρόσωποι των σπουδαστών –  ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, τόνισε ότι η παράταξή του θα βρίσκεται δίπλα στη Διοίκηση και τους σπουδαστές για την λειτουργία εξειδικευμένων σχολών και τμημάτων που να εξασφαλίζουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Συντήρηση – ανάδειξη των μνημείων

Στα Βυζαντινά θρησκευτικά μνημεία της Άρτας, της Παρηγορίττισας, της Κάτω Παναγίας και της Αγίας Θεοδώρας, ξεναγήθηκε ο κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πόλη της Άρτας. Από τους αρμόδιους της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών συντήρησης που εκτελούνται και τις παρεμβάσεις που ακόμη απαιτούνται. «Η Αξιοβίωτη Ανάπτυξη, θα συνδράμει το έργο της συντήρησης των μνημείων του Νομού Άρτας, καθώς αυτό αποτελεί χρέος μας προς την ιστορία, αλλά και προς τις επόμενες γενιές.  Η Άρτα ως πόλη των θρύλων και των παραδόσεων, πρέπει να έχει στόχο την ανάδειξη της πολιτισμικής και πνευματικής κληρονομιάς και εμείς έχουμε υποχρέωση να συμβάλλουμε στην προσπάθεια αυτή. Ο πολιτισμός άλλωστε είναι ένας από τους πυλώνες που στηρίζει την ανάπτυξή της η Ήπειρο. Για μας αυτό δεν είναι μια απλή υπόσχεση, αλλά έχουμε δώσει δείγματα γραφής με τα δεκάδες έργα που έχουμε προωθήσει στο Ν. Ιωαννίνων και από το νέο έτος θα συνεχίσουμε και στους άλλους νομούς της Ηπείρου», δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των επισκέψεων ο κ. Αλ. Καχριμάνης.

Κοινωνικές δομές

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλεξ. Καχριμάνης,  ο οποίος στις επισκέψεις και περιοδείες του συνοδευόταν από τον υποψήφιο Αντιπεριφερειάρχη κ. Κωνστ. Παππά και υποψήφιους συμβούλους, επισκέφτηκε επίσης τον Σύλλογο Ατόμων και Φίλων με Ειδικές Ανάγκες «Αγία Θεοδώρα», όπου είχε τη δυνατότητα να συζητήσει  με τα παιδιά που φιλοξενούνται σ΄ αυτόν καθώς και  τον Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Άρτας. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων  ανέλυσαν βασικά σημεία του προγράμματος της «Αξιοβίωτης Ανάπτυξης» για την κοινωνική μέριμνα, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η δημιουργία Περιφερειακού Οργάνου, το οποίο σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση θα συνδράμει τους φορείς. Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης επισκέφτηκε επίσης τα Δ.Δ. Καμπή, Χανόπουλο, Αμπελιά, Αμμότοπο, Κορφοβούνι και η περιοδεία έκλεισε με ομιλία στη Γραμμενίτσα.

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply