Ιωάννινα: Ομιλία Καχριμάνη

Ηπειρώτισσες,  Ηπειρώτες,

Σας ευχαριστώ όλους για την αποψινή σας παρουσία. Σας ευχαριστώ όλους για την απόφασή σας να στηρίξετε τη  μεγάλη προσπάθεια που ξεκινάμε για μια ενιαία, δημιουργική Ήπειρο. Για μια Ήπειρο Αξιοβίωτη, για μια Ήπειρο που δίνει ευκαιρίες, για μια ‘Ήπειρο που αξιοποιεί τις  δυνατότητές της και εκμεταλλεύεται την αξιοσύνη των παιδιών της. Που τους δίνει την  ευκαιρία να παραμείνουν στον τόπο τους. Απόψε, φίλες και φίλοι, κάτι καινούργιο γεννιέται. Απόψε, ανοίγει μια νέα σελίδα για τον τόπο μας. Σήμερα, οι Ηπειρώτες όλοι μαζί ξεκινάμε την μάχη για μια ισόρροπη ανάπτυξη, για ένα καλύτερο μέλλον για τη δική μας και τις επόμενες γενιές.

Στις 7 Νοεμβρίου καλούμαστε να επιλέξουμε την πρώτη αιρετή διοίκηση της Περιφέρειας. Μια διοίκηση που να γνωρίζει, να μπορεί, να διεκδικεί. Μια διοίκηση αυτοδιοικητική και όχι κομματική, εντολοδόχο. Μια διοίκηση που δεν θα φοβάται την αλήθεια. Μια διοίκηση που  να εξυπηρετεί και όχι να δυσκολεύει την καθημερινότητα του πολίτη. Μια διοίκηση που θα ενώνει και δεν θα διχάζει. Στη θεσμοθέτηση της Αιρετής Περιφέρειας, συμφωνούσαν σχεδόν όλες οι δυνάμεις της Αυτοδιοίκησης. Αντιλαμβάνονται ότι η δημόσια διοίκηση πρέπει επιτέλους να γίνει υπηρέτης και όχι δυνάστης του πολίτη. Παρόλα αυτά, όμως, υπήρχαν σημαντικές ενστάσεις στον τρόπο και στην προχειρότητα με την οποία έγινε.

Οι πολίτες, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να γνωρίζουν την αλήθεια. Και αυτή δεν είναι άλλη, από το ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση, αντί να ενισχυθεί στο ξεκίνημά της, υπονομεύτηκε. Η αυτοδιοίκηση υποθηκεύτηκε στους δανειστές μας, που την περιέλαβαν ως απαράβατο όρο στο Μνημόνιο. Της στερούν φέτος 1,5 δις ευρώ και  της στερούν μέσω της ένταξής της στη συμφωνία, τουλάχιστον άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο. Χρήματα που είναι απαραίτητα για να στηθεί και να λειτουργήσει ο θεσμός, χρήματα απαραίτητα για την ανάπτυξη που οραματιζόμαστε και έχει ανάγκη η Περιφέρειά μας.  Αν όντως αγαπούν την Αυτοδιοίκηση, είναι η κατάλληλη στιγμή να το αποδείξουν. Ας ζητήσουν συγνώμη από τους Ηπειρώτες και όλους εκείνους που δίνουν σήμερα τη μάχη, είτε στην Αιρετή Περιφέρεια, είτε στους νέους καλλικρατικούς δήμους. Οι δυσκολίες είναι υπαρκτές.  Τα προβλήματα γνωστά.

Είμαστε, όμως, απόλυτα δοκιμασμένοι, έχοντας μόνο μια επιλογή: Να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε.

Η εποχή των αφηρημένων και μεγαλόπνοων οραμάτων, των ασκήσεων επί χάρτου, των κενών λόγων και των ανεκπλήρωτων υποσχέσεων πέρασε ανεπιστρεπτί. Η Ήπειρος τώρα πρέπει να πάει μπροστά. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται εμπειρία, γνώση, αυτοδιοικητική πείρα, αποτελεσματικότητα.

Φίλες και φίλοι, Στο σημείο αυτό, ας με συγχωρήσουν οι  συνεργάτες και οι συμμαχητές από την Άρτα, την Πρέβεζα, την Ηγουμενίτσα. Θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση. Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα για μένα και τους συνεργάτες μου – νομαρχιακούς συμβούλους, καθώς  συμπληρώνεται η οκταετής θητεία μας στη Νομαρχία Ιωαννίνων. Μια οκταετία παραγωγική, με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις σε όλους τους τομείς, με ένα έργο που αποτελεί πυξίδα για την ενιαία Ήπειρο που σχεδιάζουμε. Ο νομός Ιωαννίνων, αυτά τα 8 χρόνια άλλαξε μορφή. Δεν έχει καμία σχέση με εκείνον που παραλάβαμε. Νέα οδικά δίκτυα προστέθηκαν στα υπάρχοντα, Κατασκευάστηκαν νέες διανομαρχιακές οδικές συνδέσεις, Έγιναν νέοι οδικοί άξονες  προς την γειτονική μας Αλβανία. Δεκάδες νέες αίθουσες έκαναν ανετότερο, πιο ανθρώπινο το έργο καθηγητών και μαθητών.  Προωθήθηκαν αρδευτικά και εγγειοβελτιωτικά έργα για να βελτιωθεί η ζωή και το εισόδημα των αγροτών μας, αν και το αποτέλεσμα δεν είναι ακόμη το επιθυμητό.

Αναστηλώθηκαν, αναδείχτηκαν δεκάδες μνημεία ως ελάχιστη υποχρέωσή προς τις γενιές που έφυγαν, προς τις γενιές που έρχονται. Πάρθηκαν σημαντικές αποφάσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, για τη Λίμνη, το οικοσύστημα του Καλαμά. Όλα αυτά δεν είναι λόγια του αέρα. Τα αποτελέσματα είναι απολύτως μετρήσιμα και αυταπόδεικτα. Τα βλέπετε όλοι γύρω σας. Στηρίξαμε, έμπρακτα τις κοινωνικές δομές για την προστασία των νέων ανθρώπων από τα ναρκωτικά. Για τη διευκόλυνση των συνανθρώπων μας με κινητικά προβλήματα. Στηρίξαμε κάθε παραγωγική διαδικασία. Στηρίξαμε ανεξαιρέτως όλες τις παραγωγικές μονάδες του νομού, είτε ιδιωτικές, είτε συνεταιριστικές.

Δεν μπήκαμε ποτέ στην σκέψη να τις καπελώσουμε, να τις εντάξουμε στα πολιτικά μας σχέδια, να τις μετατρέψουμε σε προσωπικό, πολιτικό, μηχανισμό. Στην  πορεία αυτή  είχαμε συμπαραστάτες τους απλούς πολίτες. Τους φορείς του Νομού. Την πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση. Όλες τις δημιουργικές δυνάμεις αυτού του  τόπου, στις οποίες και σήμερα απευθυνόμαστε. Απέναντί μας, όμως, είχαμε τη στείρα κριτική, την άρνηση και την παρεμπόδιση του έργου μας, με καταγγελίες, ψεύδη και συκοφαντίες. Για να είμαστε ειλικρινείς, υπήρχαν και οι απόντες από το γίγνεσθαι του τόπου μας. Όχι μόνο από τις σημαντικές μάχες, αλλά ακόμα και από αυτή την αυτονόητη εποικοδομητική κριτική.

Λες και δεν υπήρχε γι’ αυτούς τοπική αυτοδιοίκηση. Λες και δεν υπήρχε νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Λες  και τα προβλήματα δεν ήταν για όλους τους πολίτες. Όσο και να τους ψάχναμε δεν τους βρίσκαμε πουθενά. Τώρα, τους ακούμε να μιλάνε καθημερινά για ελλείψεις, για πελατειακές σχέσεις, για κομματικές εξυπηρετήσεις…  Ποιοι; εκείνοι που για χρόνια ήταν ωσεί παρόντες.  Εκείνοι που προτεραιότητα είχαν την καταξίωση στο σύστημα των Αθηνών. Προφανώς, γιατί για αυτούς η Ήπειρος δεν προσφέρεται για να δημιουργείς και να προσφέρεις. Προσφέρεται, όχι απλά για να ζεις, αλλά για να αράξεις. Αν όντως τους ενδιαφέρει ειλικρινά η Αυτοδιοίκηση, δεν έχουν παρά να το αποδείξουν. Να εγκαταλείψουν τώρα την ασφάλεια της κεντρικής πολιτικής σκηνής και να αγωνιστούν από όποιο μετερίζι τους τάξει ο λαός για το θεσμό και τους πολίτες.

Καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες τους. Καλαβαίνουμε την  αδυναμία τους. Γνωρίζουμε και την πρακτική τους. Γι ’ αυτό τους καλούμε να συγκρίνουν και να κρίνουν το έργο μας, με οποιαδήποτε άλλη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση της χώρας. Ας το πράξουν ακόμα και τώρα. Ποτέ δεν είναι αργά. Ας γνωρίζουν όμως ότι, όση λάσπη και αν ρίξουν, όσες συκοφαντίες και αν εκτοξεύσουν το έργο μας δεν κρύβεται. Δεν μηδενίζεται. Δεν εξαφανίζεται. Στην μέχρι τώρα πορεία, βεβαίως κάναμε και λάθη. Ορισμένες στιγμές, μάλιστα, αδικήσαμε και φίλους. Δεν το κάναμε όμως εσκεμμένα. Σε καμία περίπτωση δεν ζημιώσαμε το κοινωνικό σύνολο, το ελληνικό δημόσιο. Γνωρίζουμε ότι σπάσαμε πολλά συγκοινωνούντα δοχεία. Χαλάσαμε πολλές «φωλιές» συμφερόντων. Ως εδώ και μη παρέκει: Τέρμα στην εκμετάλλευση της Ηπείρου από τους μηχανισμούς αυτούς. Σήμερα ξεκινάμε μια νέα πορεία για τον τόπο μας. Αλλάζουμε σελίδα και σχεδιάζουμε την νέα ενιαία Ήπειρο. Με γνώμονα και οδηγό τις αρχές μιας ολοκληρωμένης και αειφόρου ανάπτυξης.

Αναδεικνύουμε τα χαρακτηριστικά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του κάθε νομού ξεχωριστά. Σεβόμαστε στο έπακρο την ξεχωριστή οντότητά του και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Ταυτόχρονα εφαρμόζουμε πολιτικές που θα στηρίζουν την αξιοβίωτη, ισόρροπη, ανάπτυξη τους. Το πρόγραμμα μας επιμελείται η άρτια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Άρη Μπαρτζώκα, ο οποίος πλαισιώνεται από καταξιωμένους τεχνοκράτες και επιστήμονες, εκπροσώπους παραγωγικών, κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων. Η προσπάθεια αυτή, φυσικά και δεν εξαντλείται εκεί. Εσείς, καθημερινά μας κάνετε προτάσεις και μας δίνετε ιδέες. Έτσι, μαζί διαμορφώνουμε ένα προγραμματικό πλαίσιο που θα αποτελέσει τη βάση για να χτίσουμε την νέα περιφέρεια. Σκοπός μας δεν είναι να παρουσιάσουμε μια έκθεση ιδεών ή να αντιγράψουμε ένα κομματικό πρόγραμμα.

Εμείς είμαστε αυτοδιοικητικοί. Είμαστε χρόνια και καθημερινά δίπλα στους πολίτες και δεν έχουμε το δικαίωμα να  μοιράζουμε ανεκπλήρωτες υποσχέσεις. Η πρόταση μας, στοχεύει στην Αξιοβίωτη Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη. Άξονες της πολιτικής μας είναι:

 • Η κοινωνική, οικονομική, πολιτική και πολιτισμική διάχυση της ανάπτυξης στους τέσσερις νομούς.
 • Η αξιοποίηση της κατάλληλης, στο χώρο και το χρόνο, τεχνολογίας με καινοτόμες πρωτοβουλίες.
 • Ο σεβασμός προς κάθε ανεξαιρέτως πολίτη και
 • Η προστασία της φύσης σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο
 • Το νοικοκύρεμα και η αξιοποίηση ακόμα περισσότερων διαθέσιμων εθνικών και κοινοτικών πόρων

Το ολοκληρωμένο πλαίσιο ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής προϋποθέτει αναζωογόνηση της υπαίθρου, προστασία και ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος.

Η Ήπειρος, έχει αστείρευτες δυνάμεις και αυτές θα τις αξιοποιήσουμε:

 • Με την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών για την ολική ή μερική μετεγκατάσταση των ξενητημένων, στις ιδιαίτερες πατρίδες τους
 • την αξιοποίηση των παραδοσιακών της στοιχείων, οικισμών και μνημείων
 • την ανάδειξη του πολιτισμικού πλούτου με επίκεντρο την Αρχαία Νικόπολη, την Αρχαία Δωδώνη, τα Βυζαντινά μνημεία της Άρτας.
 • την ενθάρρυνση της περιφερειακής καταναλωτικής συνείδησης
 • την στήριξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων
 • την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αξιοποίηση της εγκαταλειμμένης αγροτικής γης
 • τη στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου και το μεταπτυχιακό τμήμα του Ε.Μ.Π.
 • τη δημιουργία, συμβουλευτικού,  διεπιστημονικού συμβουλίου για τη στήριξη των πρωτοβουλιών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης
 • την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
 • την ανάληψη πρωτοβουλιών προσέλκυση πόρων και επενδύσεων
 • την εκμετάλλευση της στρατηγικής μας θέσης ως πύλη της Ευρώπης στα Βαλκάνια και την Ανατολή.

Δίνουμε βαρύτητα στις συγκοινωνιακές υποδομές. Στην ολοκλήρωση των μεγάλων οδικών συνδέσεων. Στις κάθετους άξονες της Εγνατίας, στην ολοκλήρωση της Ιόνιας Οδού, και των καθέτων αξόνων της, την παραλιακή Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας. Θέτουμε σε προτεραιότητα την ολοκλήρωση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και κινούμαστε για τη δημιουργία υποδομών με στόχο την ανάπτυξη και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στις παραθαλάσσιες περιοχές. Αντιμετωπίζουμε τουριστικά την Ήπειρο στο σύνολό της, προωθώντας την διασύνδεση του θαλάσσιου, του αγροτουρισμού, του ιαματικού, του θρησκευτικού και του αθλητικού τουρισμού. Στοχεύουμε στη βελτίωση του περιβάλλοντος. Του Αμβρακικού, του Καλαμά, της Παμβώτιδας. Έχουμε τη γνώση, έχουμε τη θέληση, είμαστε αποφασισμένοι. Εσείς πρώτοι απ’ όλους το ζείτε, το γνωρίζετε.

Στοχεύοντας στην προστασία των κοινωνικών αδύναμων συμπατριωτών μας. Δημιουργούμε, σε συνεργασία με την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση,  το Πανηπειρωτικό Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας, με ειδική βαρύτητα στους ΑμεΑ και στους εξαρτημένους από τα ναρκωτικά. Δεν το υποσχόμαστε απλά. Δώσαμε ήδη δείγματα γραφής. Στοχεύουμε στη στήριξη των τοπικών και τοπικών προϊόντων με συγκεκριμένες δράσεις και πρωτοβουλίες. Θέλουμε τον μικρομεσαίο, τον αγρότη, τον ψαρά σύγχρονο επιχειρηματία, υπερήφανο και όχι ζητιάνο και όμηρο των πολιτικών γραφείων. Στοχεύουμε στην βελτίωση της διαπεριφερειακής συνεργασίας, την οποία ήδη κάνουμε πράξη με το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ».

Αξιοποιούμε την αγορά και τις δυνατότητες που παρέχει η γειτονική μας Αλβανία, ώστε να αποκτήσουμε ισχυρό οικονομικό ρόλο στην περιοχή. Ήδη ολοκληρώσαμε τις δύο οδικές συνδέσεις σε Μέρτζανη – Δρυμάδες. Και εδώ θέλω να στείλω ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους  συμπολίτες μας, τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου. Ήμασταν πάντοτε δίπλα τους σε δύσκολες εποχές. Σε εποχές που κάποιοι ντρέπονταν ακόμα και να αναφέρουν τη λέξη «Βορειοηπειρώτης». Ήμασταν δίπλα τους και είχαμε ανοιχτή την πόρτα μας για τα μικρά, αλλά και τα μεγάλα προβλήματά τους. Ήμασταν δίπλα τους και προσπαθήσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις τους. Ήμασταν και είμαστε απέναντι σε εκείνους που πότε τους θέλουν Αλβανούς και πότε Έλληνες. Οφείλουμε να τους πούμε την αλήθεια. Οφείλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι η Αιρετή Περιφέρεια Ηπείρου, θα συνεχίσει να είναι δίπλα τους. Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς αποκλεισμούς.

Φίλες και φίλοι, Το πρόγραμμά μας θα το παρουσιάσουμε στο σύνολό του και θα το εξειδικεύσουμε τις επόμενες ημέρες με βάση τις δικές σας απόψεις, παρατηρήσεις και ανάγκες. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να αναφερθώ σε δύο σοβαρά ζητήματα που μας απασχολούν το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το ένα αφορά τη λειτουργία της γαλακτοβιομηχανίας «ΔΩΔΩΝΗ» και το δεύτερο τις υποδομές του φυσικού αερίου στη Θεσπρωτία. Δύο πολύ σημαντικά ζητήματα με αμιγώς αναπτυξιακό χαρακτήρα.

Η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ» δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει πεδίο πολιτικών πειραματισμών. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να χάσει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, την Ηπειρώτικη ταυτότητα της. Δεν μπορεί να μιλάμε για επώνυμα τοπικά προϊόντα, ενώ την ίδια στιγμή να επιχειρείται η νόθευσή τους με χρήση πρώτης ύλης εκτός Ηπείρου,  ακυρώνοντας έτσι την ονομασία προέλευσης που με μεγάλη και μακροχρόνια προσπάθεια κατακτήθηκε από τους Ηπειρώτες κτηνοτρόφους. Εάν, πρόκειται για λάθος οι υπεύθυνοι να αποπεμφθούν. Αν, πρόκειται για μεθοδευμένη πράξη, για να διευκολυνθεί η πώληση της, η Κυβέρνηση και οι εκπρόσωποί της στην περιοχή οφείλουν να δώσουν σαφείς εξηγήσεις. Όλα στο φως, τώρα. Τέλος στα μικροπολιτικά παιχνίδια με τη γαλακτοβιομηχανία. Δεν μπορεί αυτή να αποτελεί όχημα εκμαυλισμού συνειδήσεων. Η «ΔΩΔΩΝΗ» στηρίχτηκε στα πόδια της με τον ιδρώτα και το αίμα των κτηνοτρόφων και σε αυτούς πρέπει να περιέλθει. Τα υπόλοιπα είναι εκ του περισσού.

Το Φυσικό αέριο, είναι  έργο στρατηγικής σημασίας. Μπορεί να δώσει στην περιοχή αναπτυξιακή πνοή,  δημιουργώντας  νέες θέσεις εργασίας και το κυριότερο, να  ισχυροποιήσει την Ήπειρο, μετατρέποντάς την  σε κυρίαρχο ενεργειακό κόμβο στη ΝΑ Ευρώπη. Δεν μπορεί, παρόλα αυτά, να κρυβόμαστε, δεν μπορεί να κρύβονται τα προβλήματα κάτω από το χαλί. Πρέπει οι Θεσπρωτοί, οι Ηπειρώτες, να γνωρίζουν όλη την Αλήθεια.  Και μάλιστα τώρα. Άμεσα.

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες, στις 7 Νοεμβρίου, η Ήπειρος βρίσκεται σε ένα κομβικό σταυροδρόμι. Καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε αυτούς που θα συνεχίσουν το έργο για την Ήπειρο, σε αυτούς που προέρχονται από την αυτοδιοίκηση, σε αυτούς που γνωρίζουν σε βάθος τα προβλήματα του τόπου και σε εκείνους, που το μόνο που επιθυμούν, είναι η διατήρηση μιας ακόμα καρέκλας. Στον ένα μήνα που απομένει μέχρι τις εκλογές, σας ζητάμε να ακούσετε προσεκτικά όλους τους υποψήφιους, να μας κρίνετε και να αποφασίσετε με την καρδιά, αλλά και τη λογική. Ζητάμε να μας κρίνετε αυστηρά, αλλά δίκαια. Να μετρήσετε το έργο και όχι τα ωραία λόγια. Να εκτιμήσετε την προσπάθεια και όχι τις υποσχέσεις. Να αξιολογήσετε τις προτάσεις που έχουν στο επίκεντρό τους τα προβλήματα του Ηπειρώτη.

Στηριζόμαστε μονάχα στις δικές μας δυνάμεις και στη δική σας αγάπη. Δεν ζητήσαμε, δεν επιδιώξαμε, δεν επιθυμήσαμε μετακλήσεις υποστηρικτών από την Αθήνα. Το μπορούσαμε. Όμως, δεν είναι κάτι που μας πάει. Εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε, αλλά και να συγκρουστούμε με το κράτος των Αθηνών και την κεντρική διοίκηση για τα δίκαια των Ηπειρωτών. Είχαμε πάντοτε ανοιχτές τις πόρτες για όλους. Χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς ρεβανσισμούς. Αυτό φυσικά κάποιους τους ενοχλεί. Το καταλαβαίνουμε.

Ε, λοιπόν, την πολιτική των ανοιχτών θυρών, θα την εφαρμόσουμε απαρέγκλιτα και στην Περιφέρεια. Θα είμαστε ανοιχτοί στα προβλήματα και τις αγωνίες σας. Αυτό δεν είναι μόνο δέσμευση, είναι κανόνας για τη δουλειά μας αύριο στην Περιφέρεια Ηπείρου. Μια δουλειά για την Ήπειρο που διψά για έργα. Μαζί, λοιπόν, κάναμε τόσα, Μαζί τώρα συνεχίζουμε.

Σήμερα, ξεκινάμε

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΒΙΩΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply