Ιωάννινα: Ημερίδα “Ευρυζωνικότητα και ψηφιακή ανάπτυξη”

Ημερίδα με θέμα «Ευρυζωνικότητα και ψηφιακή ανάπτυξη» οργάνωσε την Τρίτη, στο Συνεδριακό Κέντρο «Κ. Παπούλιας» του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αντιπεριφερειάρχης, αρμόδιος για θέματα Μεταφορών – Επικοινωνιών της Περιφέρειας, κ. Ιωάννης Καραμπίνας. Μεταξύ άλλων τόνισε και τα εξής: «Είναι κοινός στόχος όλων μας, η Ελλάδα του 21ού αιώνα να συμβαδίσει με την Ευρώπη στην ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών και υπηρεσιών βασισμένων σε Δίκτυα Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (ΔΠΕΓ).

Ο κίνδυνος του «ψηφιακού χάσματος» ελλοχεύει, ιδίως σε περιφέρειες σαν τη δική μας και ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και αγροτικές περιοχές της. Κοινός στόχος είναι επίσης να δημιουργηθεί το απαραίτητο κλίμα για επενδύσειςστον τομέα της Ευρυζωνικότητας και να αποτελέσουν οι επενδύσεις αυτές «κινητήρια δύναμη» για ανάπτυξη του τόπου μας.

Η Περιφέρεια Ηπείρου θα προωθήσει αυτούς τους στόχους με κάθε τρόπο με την αξιοποίηση πλήρως όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων που υπάρχουν στη διάθεσή της. Έχουν ήδη υποβληθεί 3 νέες προτάσεις στην «Ψηφιακή Σύγκλιση».

Με ενδιαφέρον αναμένουμε την ενημέρωση σας σχετικά με επιπλέον πηγές χρηματοδότησης από τα Ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, και πρόσφατα νέα χρηματοδοτικά μέσα όπως το τηλεπικοινωνιακό μέρος του ConnectingEuropeFacility. Επιζητούμε με αυτόν τον τρόπο να αναβαθμιστεί ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών στην περιοχή μας, να δοθεί ώθηση στην τοπική οικονομία μέσω των επενδύσεων στον εν λόγω κλάδο και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Θέλουμε υπηρεσίες οι οποίες θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των Ηπειρωτών. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε την τοπική επιχειρηματικότητα στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Θέλουμε να εφαρμοστεί πλήρως η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, η τηλέ – ιατρική και η τηλέ – εκπαίδευση. Θέλουμε να εφαρμόσουμε στην Ήπειρο καλές πρακτικές από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, προσαρμοσμένες πάντα στα δικά μας δεδομένα και στις δικές μας ανάγκες.

Μας χαροποιεί ότι σήμερα μας δίνετε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε περαιτέρω για τις προτεραιότητες που διαμορφώνονται στην Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας. Είναι σημαντικό να ακουστεί η φωνή της αυτοδιοίκησης, πρώτου και δεύτερου βαθμού. Να αντιληφθείτε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε στο παρόν θεσμικό και ρυθμιστικό πλαίσιο. Να καταλάβετε τις αντικειμενικές δυσκολίες που έχουμε σε επίπεδο ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών στο δημόσιο τομέα και τα πρακτικά προβλήματα σε επίπεδο διαχείρισης. Θεωρούμε ότι η επίτευξη των κοινών μας στόχων πρέπει να βασίζεται σε στενή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων. Από την πλευρά μας θα είμαστε αρωγοί κάθε προσπάθειας σε αυτήν την κατεύθυνση».

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply