Ιωάννινα: Από τον Mozart στον Mahler

Τέσσερις Έλληνες και τέσσερις Αυστριακοί μουσικοί σε τέσσερις συναυλίες Μουσικές διαδρομές 13 -18 Ιουλίου ’11:

«Αφετηρία: Βιέννη, Προορισμός: Επτάνησα»:

Ένα κουαρτέτο διακεκριμένων σολίστ από τη Βιέννη, οι “Wiener Solisten”, θα συμπράξουν για πρώτη φορά με Έλληνες μουσικούς σε τέσσερις συναυλίες – μουσικές διαδρομές που συνδυάζουν λόγο και μουσική, φέτος το καλοκαίρι από 13 έως και 18 Ιουλίου, σε Γρεβενά, Ιωάννινα, Κέρκυρα και Ζάκυνθο, ερμηνεύοντας μεγαλειώδη έργα των Haydn, Mozart, Mendelssohn, Mahler, Richard Strauss, αλλά και των δικών μας Γεωργίου και Ναπολέοντα Λαμπελέτ, Σαμάρα και Καμηλιέρη. Η μουσική θα εναλλάσσεται με κείμενα βασισμένα στη ζωή των μεγάλων αυτών συνθετών, μέσα από τα οποία θα διαγράφεται παράλληλα η εποχή τους.

Το εγχείρημα αυτού του πρωτότυπου πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ Ελλήνων και Αυστριακών μουσικών, τόσο των σύγχρονων εκτελεστών όσο και των συνθετών που σφράγισαν με το έργο τους τη μουσική των δύο χωρών, τελεί υπό την αιγίδα της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και διοργανώνεται από την specs ‘n’ arts.

Η πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί τον δεύτερο σταθμό της περιοδείας αυτής.

Η συναυλία με τίτλο «Από τον Mozart στον Mahler…» θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη 14 Ιουλίου στις 21:15, στις Καμάρες, Ιτς Καλέ, στο Κάστρο Ιωαννίνων.

«Η μουσική δεν πρέπει να πονάει το αυτί αλλά να το γοητεύει. Μόνο έτσι, παραμένει πάντα μουσική», έλεγε ο Mozart. Έργα σαγηνευτικά, όπως το μοναδικό κουαρτέτο με πιάνο του Gustav Mahler, ρομαντικές μελωδίες του Richard Strauss, ανάμεσα τους το Τραγουδάκι της αγάπης, αλλά και ο ζωηρός Αραβικός χορός, εμπνευσμένος από ένα ταξίδι του από την Ελλάδα στην Αίγυπτο, το διασημότερο κουαρτέτο του Mozart, το νο. 19, Ντο μείζονα, το επονομαζόμενο και Dissonanzen, έργο που ο συνθέτης αφιέρωσε στον Haydn, αλλά και έργα των Haydn, Dvořák και Mendelssohn, εναλλάσσονται με τη δραματοποιημένη αφήγηση της Μάγδας Μαυρογιάννη, μέσα από την οποία ξεδιπλώνονται πτυχές της ζωής των μεγάλων συνθετών σε σχέση με την εποχή τους.

Συμπράττουν οι:
– Wiener Solisten
– Édua Amarilla Zádory και Verena Stourzh, βιολί
– Manuel Hofer, βιόλα και Jörg Ulrich Krah, τσέλο και
– Αλεξάνδρα Νομίδου, πιάνο
– Μάγδα Μαυρογιάννη, κείμενα/αφήγηση

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Η συναυλία πραματοποιείται με την αιγίδα του Πνευματικού Κεντρου Δήμου Ιωαννίνων, την υποστήριξη του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Κατσάρη και την ευγενική χορηγία της Cosmote

Διοργάνωση: specs ‘n’ arts artist management & promotions

Πληροφορίες:

– Πνευματικό κέντρο Δήμου Ιωαννιτών
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510.83940
– Ίδρυμα Κωνσταντίνου Κατσάρη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510.26279

Βιογραφικά καλλιτεχνών εν συντομία:

– Η βιολονίστα Édua Zádory, κορυφαία στην Ορχήστρα Δωματίου της Βιέννης, έχει συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχει εμφανιστεί επανειλλημένα στο Golden Hall Wiener Musikverein, όπως επίσης και στο Wiener Konzerthaus. Επίσης, έχει συνεργαστεί με την τηλεόραση και το ραδιόφωνο στην Ουγγαρία, την Ελβετία, την Αυστρία, το Βέλγιο και τη Γαλλία. Το 2009 κέρδισε το πρώτο βραβείο στον περίφημο διεθνή διαγωνισμό μουσικής δωματίου Gaetano Zinetti της Βερόνας.

– H βιολονίστα Verena Stourzh, μέλος της Ορχήστρας Δωματίου της Βιέννης, υπήρξε μέλος της Νεανικής Ορχήστρας Gustav Mahler υπό την διεύθυνση του Claudio Abbado. Έχει εμφανιστεί σε αίθουσες όπως Vienna Musikverein, Vienna Konzerthaus, Λούβρο, Kings Place στο Λονδίνο, Metropolitan Museum στη Νέα Υόρκη, ανάμεσα σε άλλες.

– Ο βιολίστας Manuel Hofer έχει συνεργαστεί με σύνολα όπως το Artis Quartet Vienna και Vienna String Sextet, Minetti Quartet και σολίστ από την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, μεταξύ άλλων. Έχει βραβευτεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, όπως Anton Bruckner και διεθνή διαγωνισμό Johannes Brahms. Έχει περιοδεύσει στην Ευρώπη, την Ασία και την Αμερική και έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς όπως ο Dmitri Ashkenazy, Ernst Kovacic, Vladimir Mendelssohn, και με ορχήστρες, όπως Haydn Orchestra Bolzano, Bruckner Orchestra Linz, Vienna Chamber Orchestra.

– Ο τσελίστας και συνθέτης Jörg Ulrich Krah έχει εμφανιστεί σε διεθνή φεστιβάλ όπως το StyriArte στο Graz και το φεστιβάλ του Εδιμβούργου. Ειναί γνωστός για τα ασυνήθιστα και πρωτότυπα προγράμματα που παρουσιάζει. Ο Krah έχει συνεργαστεί επανειλημμένα με σύνολα όπως της Ακαδημίας της Βιέννης, το Κολλέγιο του Μπαχ στη Στουτγάρδη, και νοιώθει το ίδιο οικεία ερμηνεύοντας παλαιά μουσική σε όργανα εποχής, όπως, επίσης, και σύγχρονα έργα με χρήση σύγχρονων μέσων.

– Η σκηνοθέτιδα, ηθοποιός και συγγραφέας Μάγδα Μαυρογιάννη έχει σπουδάσει μουσική και θέατρο στην Αθήνα και το Παρίσι. Εμπνεύστηκε και καθιέρωσε την σειρά Μουσικά Αναλόγια, δραματοποιημένες αφηγήσεις σε συνεργασία με σολίστ και μουσικά σύνολα από την διεθνή σκηνή.

– Η πιανίστα Αλεξάνδρα Νομίδου έχει εμφανιστεί επανειλημμένα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε γνωστές αίθουσες σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία, Τουρκία, Βραζιλία και Η.Π.Α., σαν σολίστ με σημαντικές ορχήστρες και σε συναυλίες μουσικής δωματίου. Έχει ηχογραφήσει δύο δίσκους με την ΕΜΙ, με έργα Σούμαν, Σούμπερτ, Μπραμς και Ραβέλ, που απέσπασαν εξαιρετικές κριτικές. Από το 2005 δημιούργησε στην Αθήνα τον κύκλο συναυλιών γύρω απ’ το πιάνο του οποίου είναι καλλιτεχνική διευθύντρια. Ζει και εργάζεται στο Παρίσι.

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply