Ιστορική Εταιρεία Τζουμέρκων για Κ. Μπαλάφα

Με τον θάνατο του Κ. Μπαλάφα η Ήπειρος έγινε φτωχότερη, η Ελλάδα έχασε τον τελευταίο φωτογράφο της Εθνικής Αντίστασης και της ανθρωπιστικής φωτογραφίας.

Ο Κ. Μπαλάφας, που γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Κυψέλη των Τζουμέρκων, υπηρέτησε για εξήντα χρόνια τη φωτογραφική δημιουργία. Με τη φωτογραφική του ματιά απεικόνισε τον απλό άνθρωπο του μόχθου που πάσχιζε να επιβιώσει κάτω από αντίξοες συνθήκες και που διεκδικούσε την ελευθερία του. Εξέχουσα θέση στο φωτογραφικό του έργο κατέχει η Ήπειρος, ενώ αποτύπωσε με λιτό και αυθεντικό τρόπο τα ήθη και τα έθιμα των κατοίκων της χώρας μας, την αντίσταση των Ελλήνων στους κατακτητές, τον άνθρωπο με αδούλωτο φρόνημα.

Η απλότητα του, η καλοσύνη του, η πίστη του σε ιδανικά και αξίες, η ανθρωπιά του θα μας συνοδεύουν στην πορεία προς την ελευθερία, στην προσπάθεια να αποτινάξουμε όσα μας καταδυναστεύουν. Μετά από απόφαση του Δ.Σ. της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Τζουμέρκων τα μέλη του τμήματος Αττικής θα παραστούν στην κηδεία του Τζουμερκιώτη Φωτογράφου.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply