Θ. Οικονόμου: “με τόσες πολιτικές διαφωνίες η έντιμη επιλογή είναι να μην πάω στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ”

Θ. ΟικονόμουΤην απόφασή του να μην παρευρεθεί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ δημοσιοποιεί με συνέντευξη του ο πρώην βουλευτής του κόμματος Θανάσης Οικονόμου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Θέλω να είμαι έντιμος απέναντι στον εαυτό μου και τους ανθρώπους που αντιπροσωπεύω. Η έντιμη επιλογή είναι να μην παρευρεθώ στο Συνέδριο».

Εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ χάνει μία μεγάλη ευκαιρία με το Συνέδριο που θα μπορούσε να είναι ένα ανοιχτό κάλεσμα ειλικρινούς διαλόγου με όλες τις κεντροαριστερές δυνάμεις. «Για να γίνει ένα συνέδριο άνοιγμα προς την κοινωνία και όχι ερήμην της. Με ευθύνη, όμως, της ηγεσίας και των διάφορων ομάδων το ΠΑΣΟΚ έχει εγκλωβιστεί γύρω από τα δικά του προβλήματα, κινείται σε αυτοαναφορικό σπιράλ χωρίς πολιτική ταυτότητα».

Τα βέλη του στρέφονται και εναντίον συγκεκριμένων τάσεων, αναφέροντας ότι δεν γίνεται μετά απ’ όλα όσα έχουν γίνει να θεωρούνται φιλολαϊκοί αυτοί που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τη νομή της εξουσίας. «Δεν μπορεί το κυρίαρχο να είναι οι εσωτερικοί συσχετισμοί δυνάμεων ή οι προσωπικές εμμονές. Δεν μπορεί να μην μας απασχολεί η ηθική απαξίωση, η απουσία κάθε αυτοκριτικής ή η έλλειψη πολιτικού στίγματος». Όσον αφορά την εκλογική ήττα, ο Θανάσης Οικονόμου αναφέρει ότι τα «εκλογικά νούμερα τα παλεύεις.

Την ηθική απαξίωση, την έλλειψη πολιτικής ταυτότητας και τις ιδιοκτησιακές συμπεριφορές μέσα στο κόμμα όχι». Για τους ψηφοφόρους του κόμματος, λέει ότι συναισθάνεται το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται καθώς στην πλειοψηφία τους πρόκειται για έντιμους αγωνιστές, προσωπικά ή συναισθηματικά εγκλωβισμένους. Εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ πολιτικά και κοινωνικά έχει συντηρητικοποιηθεί και δεν μπορεί να δώσει καμιά ώθηση στην εξέλιξη των πραγμάτων. «Λυπάμαι πραγματικά αλλά το ΠΑΣΟΚ έχει καταστεί -το λέω με μαθηματικούς όρους- ένας μηδενικός παράγοντας. Τα μεγαλύτερα μεγέθη να πολλαπλασιάσεις με το μηδέν, το γινόμενο πάλι μηδέν θα είναι».

Παράλληλα ο Θανάσης Οικονόμου αναφέρεται στη ΔΗΜ.ΑΡ λέγοντας ότι θα μπορούσε να διαμορφώσει ένα πλαίσιο για ευρύτερες αναφορές στον χώρο της κεντροαριστεράς. Επιμένει ότι χρειαζόμαστε ένα προοδευτικό σχέδιο και ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την ενεργό συμμετοχή της μεταρρυθμιστικής αριστεράς. «Δεν μπορούμε να μιλάμε στον αέρα με την ανεργία στο 30%. Για παράδειγμα, δεν γίνεται να μην απαντήσουμε στο τι είναι δίκαιο κοινωνικό κεκτημένο σήμερα ή ποια είναι τα όρια του φιλελευθερισμού στην αγορά εργασίας.

Όλες οι προσπάθειες μας πρέπει να συγκλίνουν στο κοινωνικό διακύβευμα», καταλήγει. Τέλος αναφερόμενος στην μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι «Εάν είναι ειλικρινής η στροφή στον ρεαλισμό, όπως και της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές, τότε είναι καλοδεχούμενη. Ωστόσο, δεν έχουν ένα συγκεκριμένο προγραμματικό λόγο που θα εξηγεί σε τι συνίσταται αυτή η στροφή, εκτός φυσικά από τακτικισμό ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι απευθύνονται στο ακροατήριο του Καμμένου».

Σχολιάζοντας δε δημοσιεύματα που τον φέρουν προς τη ΔΗΜ.ΑΡ, ο Θανάσης Οικονόμου ξεκαθαρίζει: «Με τους ανθρώπους που εγώ συνομιλώ και στους οποίους απευθύνομαι, συναποφασίζουμε έχοντας μία κοινή σταθερά: την πίστη μας στη δημοκρατική παράταξη και την κοινή αγωνία για την ανασυγκρότηση του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Δεν πιστεύω στις εύκολες λύσεις. Κάθε σχέση για να ευδοκιμήσει χρειάζεται χρόνο και δουλειά και από τις δύο πλευρές. Έχω εκτιμήσει, όμως, την ήρεμη δύναμη του Φώτη Κουβέλη και την έλλειψη εγωκεντρισμού που τον διακρίνει».

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply