Θ. Οικονόμου για την Ήπειρο

«Η Ήπειρος είναι έτοιμη πλέον, και ζητώ από όλους τη δέσμευση ότι θα σταθούμε πραγματικά στο πλευρό της να περιγράψει όχι τα προβλήματα της, αλλά τη λύση που επιλέγει για τον εαυτό της».

Τα παραπάνω δήλωσε ο Θανάσης Οικονόμου μετά τον ευρύ κύκλο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκε για τα κρίσιμα ζητήματα της Ηπείρου. Σε ό,τι αφορά στην ουσία των θεμάτων που αφορούν στην αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου, ο κ. Οικονόμου επέμεινε στην ανάγκη για τη διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο θα έχει έναν σαφή στρατηγικό σχεδιασμό και ένα ξεκάθαρο πλάνο προτεραιοτήτων.

«Η γενική στρατηγική μας στοχεύει στον συνδυασμό των πλεονεκτημάτων υλικών και άυλων που διαθέτει ήδη η περιοχή μας – μεγάλες οδικές αρτηρίες, πρωτογενής τομέας, τουρισμός, φυσικός πλούτος, παράδοση, διατροφή, ανθρώπινο δυναμικό – και στους τομείς που μπορούμε να επενδύσουμε από εδώ και στο εξής. Αυτό δεν μπορεί να εξαντλείται σε μεμονωμένες επιδοματικές λογικές».

«Στόχος μας η ενθάρρυνση του μητροπολιτικού ρόλου των Ιωαννίνων στα ΝΔ Βαλκάνια» είπε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Οικονόμου, εξειδικεύοντας σε τρεις προτεραιότητες:

  • Ένταση γνώσης, γιατί έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα και εγκυρότερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της χώρας. Με αυτό τον πυρήνα μπορούμε να σχεδιάσουμε δράσεις εστιασμένες στην ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας που αξιοποιεί τη γνώση που διακινείται μέσα από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.
  • «Έξυπνη» ανάπτυξη, γιατί έχουμε το ανθρώπινο δυναμικό, τα φυσικά πλεονεκτήματα, την τοπική παραγωγή και την παράδοση που χρειάζεται για να παράξουμε καινοτομία. Στην ουσία ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα που μπορεί όχι μόνο να αξιοποιεί τη νέα γνώση, αλλά να συμμετέχει και στην παραγωγή της.
  • Εξωστρέφεια, γιατί μπορούμε να αξιοποιήσουμε τους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς και τις υποδομές που υπάρχουν σε όλη την Περιφέρεια για να ενισχύσουμε τις τοπικές οικονομίες και να αξιοποιήσουμε πολλαπλά τις νέες οδικές αρτηρίες.

Συνοψίζοντας τις προτάσεις του αλλά και το κλίμα της σύσκεψης ο Θανάσης Οικονόμου σημείωσε ότι «οι λύσεις που χρειαζόμαστε ώστε να αναστρέψουμε οριστικά τη σημερινή κατάσταση και να διαψεύσουμε πλήρως τα σκοτεινά σενάρια και όσους έχουν τους δικούς τους λόγους να επενδύουν σε αυτά, μπορούν να προκύψουν μόνο με μια νέα νοοτροπία συνεργασίας. Η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, οι βουλευτές και τα στελέχη του Κινήματος το κατανοούν απολύτως, περιγράφοντας και υλοποιώντας τον “άλλο τρόπο” που χρειάζεται σήμερα η χώρα».

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply