Ερώτηση Παρασύρη στον Υπ. Οικονομικών

Κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ηρακλείου, κ. Φραγκίσκου Παρασύρη, προς τον υπουργό Οικονομικών, κ. Ευ. Βενιζέλο, και τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τις πρακτικές των τραπεζών:

«« Να χτίσουμε ένα αποτελεσματικό ανάχωμα κατά των αθέμιτων πρακτικών των τραπεζών:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Περιφερειακής Ανάπτυξης κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Οικονομικών, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης, εστιάζοντας στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με τις καθημερινές καταγγελίες που δέχεται ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ασκούνται από τις τράπεζες εις βάρος επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Ο κ. Παρασύρης παραπέμπει σε διαπιστώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου βάση των οποίων τα περισσότερα δάνεια της προηγούμενης επταετίας στηρίχτηκαν στην παραπλάνηση των δανειοληπτών σε σχέση με την πραγματική πορεία και δυνατότητες της οικονομίας.

Ταυτόχρονα οι συμβάσεις δανείων συνδεόταν εν μέρει με επαχθείς όρους, με τους οποίους οι τράπεζες μονομερώς και χωρίς καμία ανάγκη για τεκμηρίωση, τροποποιούν υφιστάμενες συμβάσεις προς το συμφέρον τους, οδηγώντας καταναλωτές και επιχειρήσεις σε αδιέξοδο.

Με βάση τις διαπιστώσεις του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου επίσης, οι τράπεζες δεν παρέχουν στον δανειολήπτη επαρκή πληροφόρηση για τις επιπτώσεις των όρων τραπεζικών συμβάσεων, ενώ παράλληλα ο τρόπος διάθεσης των επιταγών υπήρξε ανεξέλεγκτος.

«Επειδή διαπιστώνεται ολοένα περισσότερο μια παντελής έλλειψη ηθικής από πλευράς των τραπεζών, με ανάλογες συνέπειες για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Επειδή λόγω των αθέμιτων πρακτικών των τραπεζών πολλές επιχειρήσεις όσο και καταναλωτές οδηγούνται σε απόγνωση και επειδή η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας έχει ανάγκη από τράπεζες με προβλέψιμες και διαφανείς πρακτικές» , είναι αναγκαίο κατά τον κ. Παρασύρη να απαντήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί στα ακόλουθα ερωτήματα:

α) Ποια καταγεγραμμένα δεδομένα υφίστανται σήμερα στα Υπουργεία τους όσον αφορά τις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών;

β) Ποια μέτρα έλαβαν στο παρελθόν και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν στον μέλλον για να τεθεί επιτέλους σε λειτουργία ένα αποτελεσματικό ανάχωμα εκ μέρους της πολιτείας κατά των αθέμιτων πρακτικών των τραπεζών;

γ) Με ποιόν τρόπο προτίθενται να συνεργαστούν τα αρμόδια Υπουργεία με Εμπορικούς Συλλόγους, Οργανώσεις Καταναλωτών, Επιχειρήσεις και όλους τους άλλους ενδιαφερόμενους όσον αφορά το ζήτημα των αθέμιτων πρακτικών των τραπεζών; »»

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply