Ερώτηση Κ. Μπάρκα για την καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους του νομού Πρέβεζας

ΣΥΡΙΖΑΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μπάρκας κατέθεσε στις 18 Φεβρουαρίου 2014 Ερώτηση προς τον κ Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Καθυστερήσεις στην καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους του νομού Πρέβεζας για το 2013»

Το 2012 ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων είχε ανακοινώσει την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, πτηνοτρόφων, βοοτρόφων, και αιγοπροβατοτρόφων της χώρας με 25 εκατομμύρια το χρόνο για τρία χρόνια. Οι ενισχύσεις αυτές που ήταν τύπου deminimis (ήσσονος μεγεθών) και θα καταβάλλονταν λόγω της αδυναμίας των παραγωγών να αγοράσουν ζωοτροφές καθώς το έτος 2012 σημειώθηκαν πολύ μεγάλες αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών.

Παρά το γεγονός ότι οι ενισχύσεις αυτές ήταν και για το 2012 και για το 2013 αλλά προβλέπονταν και για το 2014 οι παραγωγοί έλαβαν μόνο το κομμάτι της ενίσχυσης που αφορούσε το οικονομικό έτος 2012 ενώ για το έτος 2013 δεν έχουν λάβει ούτε ένα ευρώ παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων φορέων ότι θα λάβουν σύντομα τα χρήματα αυτά. Αξίζει να σημειωθεί ότι και το 2013 οι τιμές των ζωοτροφών είχαν διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, αντίστοιχα με αυτά του 2012. Επίσης, όπως καταγγέλλουν οι 150 ζωοτρόφοι του νομού Πρέβεζας τα χρήματα της ενίσχυσης για το 2013 το Υπουργείο τα έχει παραλάβει αλλά δεν προβαίνει στο μοίρασμα των χρημάτων αυτών σε αυτούς που η δουλεία τους και η επιβίωση τους σχετίζεται ακριβώς από αυτά τα κονδύλια.

Ο κ Υπουργός ερωτάται μεταξύ άλλων για ποιο λόγο έχει καθυστερήσει η καταβολή των ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους, βοοτρόφους και αιγοπροβατοτρόφους της χώρας για το 2013; Και σε ποιές άμεσες ενέργειες θα προβεί προκειμένου οι ενισχύσεις αυτές να καταβληθούν χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις;

ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΑΡΚΑΣ
Βουλευτής Ν. Πρέβεζας – ΣΥΡΙΖΑ

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply