Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Υγείας σχετικά με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων στο χώρο της ψυχικής υγείας:

«« Ερώτηση προς τον κ.κ. Υπουργό Υγείας
Θέμα: Τι ακριβώς γίνεται με την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για την ψυχική υγεία;

Σε δημοσιεύματα του τύπου στις 25/7/2012 αναφέρεται πως μόλις το… 3,3% των δεσμευμένων κονδυλίων της κοινοτικής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη και τη μεταρρύθμιση των δομών της Ψυχικής Υγείας έχει απορροφήσει η χώρα μας μέχρι τον Απρίλιο του 2012, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Ούγγρος επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης Λ. Άντορ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Παπανικολάου προς την Κομισιόν, ο Λ. Άντορ σημειώνει μεταξύ άλλων ότι “οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμεύσει συνολικά 241.186.513 ευρώ για τη μεταρρύθμιση του τομέα της Ψυχικής Υγείας, εκ των οποίων το 85% χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και το υπόλοιπο προέρχεται από εθνικές πηγές”.

Αυτή η κατάσταση έτσι όπως αποτυπώνεται στην απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου τονίζει με ιδιαίτερη ένταση τα μεγάλα κενά και τις καθυστερήσεις που υπάρχουν στον τομέα της ψυχικής υγείας και μάλιστα σε μια περίοδο, όπου η οικονομική κρίση απόρροια της εφαρμογής του νεοφιλελεύθερου καπιταλιστικού μοντέλου και των μνημονιακών πολιτικών έχουν δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα ψυχικής υγείας στους κατοίκους της χώρας μας. Πέρα από τα ζητήματα που αφορούν την κατεύθυνση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, τους φορείς υλοποίησης κλπ.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Τι ακριβώς συμβαίνει με την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για την ψυχική υγεία;
2. Πώς αποτυπώνεται η συγκεκριμένη κατάσταση αναλυτικά σε όλη την χώρα (ποιοι φορείς έχουν μπει σε προγράμματα, σε ποιο στάδιο βρίσκονται κλπ) και αν υπάρχει κίνδυνος απένταξης προγραμμάτων;
3. Υπάρχουν ευθύνες και πως επιμερίζονται σε σχέση με αυτή την καθυστέρηση;
4. Ποια ακριβώς είναι τα σχέδια του Υπουργείου για την αξιοποίηση των κονδυλίων ώστε να υπάρξει αναβάθμιση και ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών ταυτόχρονα με την εξασφάλιση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα τους και της ελεύθερης πρόσβασης;

Οι ερωτώντες βουλευτές:
Χρήστος Μαντάς, βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Ξανθός Ανδρέας, βουλευτής Ρεθύμνου ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Ζαχαριάς Κώστας, βουλευτής Αρκαδίας ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ
Βασιλική Κατριβάνου, βουλευτής Β’ Αθηνών ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ »»

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply