Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τους Φορείς Διαχείρισης

Ερώτηση στη Βουλή με θέμα την κατάργηση και συγχώνευση φορέων διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών λίμνης Παμβώτιδας, Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς και Ηρώ Διώτη.

Μετά και από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Ιωαννίνων, με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά, με τον πρόεδρο και τους εργαζομένους του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας τη Δευτέρα 3 Σεπτέμβρη, ο βουλευτής Ιωαννίνων και η βουλευτής Λάρισας Ηρώ Διώτη, επικεφαλής της επιτροπής ελέγχου κυβερνητικού έργου του ΥΠΕΚΑ, συνυπογράφουν την ερώτηση, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις των Φορέων Διαχείρισης.

Τόσο οι υπεύθυνοι των φορέων όσο και η τοπική κοινωνία έχουν τοποθετηθεί αρνητικά απέναντι σε αυτές τις ενέργειες που είναι πολύ αμφίβολο κατά πόσο θα ωφελήσουν περιβαλλοντικά. Στην ερώτησή τους οι βουλευτές τονίζουν ότι η κατάργηση του ΦΔ της λίμνης και η συγχώνευση των ΦΔ Εθνικών Δρυμών Βίκου – Αώου και Πίνδου και Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων – Περιστερίου και Χαράδρας Αράχθου δεν εξυπηρετεί κανέναν ουσιαστικά στόχο που να αφορά την περιβαλλοντική προστασία των παραπάνω περιοχών αλλά γίνεται μέσα στα πλαίσια της «σκούπας» των καταργήσεων – συγχωνεύσεων που ακολουθεί η μνημονιακή συγκυβέρνηση.

Επισημαίνουν ταυτόχρονα ότι από δημοσιονομικής άποψης είναι γνωστό ότι οι Φορείς Διαχείρισης δεν επιβαρύνουν οικονομικά το δημόσιο προϋπολογισμό αφού χρηματοδοτούνται από Ευρωπαϊκά κονδύλια και τα μέλη των Δ.Σ. εργάζονται αμισθί, ενώ αρνητική εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως για την απόφασή αυτή του ΥΠΕΚΑ δεν έγινε καμία διαβούλευση και κανένας διάλογος με τους υπεύθυνους των Φ.Δ.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
– Ποια είναι η λογική της κατάργησης του Φ.Δ. της λίμνης Παμβώτιδας και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της, χωρίς σχεδιασμό, στην Περιφέρεια Ηπείρου;
– Γιατί συγχωνεύονται φορείς που δεν καλύπτουν συναφείς περιοχές;
– Ποιο το οικονομικό και περιβαλλοντολογικό όφελος μιας τέτοιας πράξης;
– Έχετε σκοπό να διαβουλευτείτε στοιχειωδώς με τους φορείς ή και γενικότερα για αυτή σας την ενέργεια;

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply