Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό ατόμων με αναπηρία από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

ΣΥΡΙΖΑΕρώτηση με θέμα τον αποκλεισμό ατόμων με αναπηρία και σοβαρές παθήσεις από τη φοίτηση στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, λόγω νομοθετικού κενού κατεθεσαν στη βουλή βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντα:

Η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρίες στις δομές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι ένα ιδιαίτερης ευαισθησίας ζήτημα, που έχει απασχολήσει συχνά τα κατά καιρούς νομοθετικά σώματα, παράγοντας ένα πλήθος σχετικών νόμων και διατάξεων.

Ειδικά η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, κάθε χρόνο διενεργούσε εξετάσεις για την εισαγωγή υποψηφίων που εμπίπτουν στην κατηγορία των ειδικών διατάξεων. Με την ψήφιση του άρθρου 35 του ν. 3794/2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή και τον υπουργό Παιδείας κ. Σπηλιωτόπουλο, προέκυψε ένα σημαντικό νομοθετικό κενό, αναφορικά με τη δυνατότητα διεξαγωγής των εξετάσεων αυτών. Ως αποτέλεσμα αυτού, το Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας αδυνατεί πρακτικά εδώ και τρία χρόνια να εισάγει υποψήφιους με αναπηρίες και σοβαρές παθήσεις, αφού οι τελευταίοι αναγκάζονται να διαγωνίζονται με το σύνολο των άλλων υποψηφίων.

Αυτό ισχύει, παρά το ότι οι σχετικοί φορείς αλλά και η ίδια η Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών έχει καταθέσει πλήθος υπομνημάτων και αναφορών προς τη Διεύθυνση Διεξαγωγής Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και προσωπικά προς όλους τους υπουργούς από την υπουργία Σπηλιωτόπουλου κι έπειτα. Το υφιστάμενο νομοθετικό κενό αποκλείει αντικειμενικά τα άτομα με αναπηρίες από τη συμμετοχή τους στα προγράμματα σπουδών τα οποία υφίστανται πλήθος διακρίσεων σε βάρος τους και η κρατική μέριμνα για την επίλυση των προβλημάτων τους υπήρξε διαχρονικά ανεπαρκής, λόγω και της απουσίας σχετικής κοινωνικής κουλτούρας στην Ελλάδα.

Για τον λόγο αυτό ερωτάται ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού αν σκοπεύει να ρυθμίσει νομοθετικά το ζήτημα ώστε να δοθεί η επί της ουσίας δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να φοιτήσουν στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας και στα Τμήματα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών των Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης και Δυτικής Μακεδονίας;

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply