Ερώτηση βουλευτών ΠΑΣΟΚ για ενίσχυση αγροτικής παραγωγής

Με σκοπό την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, τη διερεύνηση και τη στήριξη – καθοδήγηση από την πλευρά της πολιτείας για το τι μπορεί να παράγει ο αγροτοδιατροφικός τομέας στη χώρα μας, ο βουλευτής Χρήστος Γκόκας κατέθεσε μαζί με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου βουλευτή Ν. Ηρακλείου και Δημήτρη Σαλτούρο βουλευτή Ν. Ξάνθης ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρη και τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα με θέμα «Τι να παράγουμε, με ποια στήριξη, με ποια κίνητρα».

Στην ερώτησή τους οι κ.κ. βουλευτές επισημαίνουν πως η στήριξη της αγροτικής παραγωγής μέσα από επενδυτικά προγράμματα και την παροχή φορολογικών κινήτρων, μπορεί να οδηγήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Για το σκοπό αυτό ζητούν από τους αρμόδιους Υπουργούς να αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές και τις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων – τροφίμων, βάσει των οποίων θα μπορούν να σχεδιαστούν ουσιαστικές δράσεις χρηματοδοτικής ενίσχυσης των καλλιεργειών και να προσδιοριστούν τα κατάλληλα προγράμματα για την επιχορήγηση επενδυτικών σχεδίων παραγωγής και πρώτης μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Παράλληλα τους ρωτούν ποια φορολογικά κίνητρα επεξεργάζονται, ενόψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, για τη στήριξη του αγροτοδιατροφικού τομέα.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

«« ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Α. Τσαυτάρη,
2) Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα

ΘΕΜΑ: «Τι να παράγουμε, με ποια στήριξη, με ποια κίνητρα»:

Κύριοι Υπουργοί,

Η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας είναι προϋπόθεση για την έξοδο από τη κρίση αφού συνδέεται με την αντιμετώπιση του αρνητικού Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών μέσω της ενίσχυσης εξαγωγών και της μείωσης των εισαγωγών που μπορούν να παραχθούν.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση η ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής πρέπει να διερευνηθεί και ως προς τα παραγόμενα από τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας. Τα στοιχεία που αφορούν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων – τροφίμων αλλά και αυτά που αφορούν τις εξαγωγές, μπορούν να αξιοποιηθούν και να συνεκτιμηθούν μαζί με άλλους παράγοντες προκειμένου να αποφασιστούν επενδύσεις για την αγροτική παραγωγή.

Για όλα αυτά: Παρακαλώ να μας ενημερώσετε καταθέτοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών για τα αγροτικά προϊόντα – τρόφιμα και ιδιαίτερα αυτά στα οποία είμαστε ελλειμματικοί και ως προς την εσωτερική αγορά αλλά και προϊόντα για τα οποία υπάρχει εξαγωγική προοπτική και προκειμένου να απαντηθούν τα ερωτήματα των αγροτών και των ενδιαφερομένων για το τι να πράξουμε, με ποια στήριξη και με ποια κίνητρα;

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
1) Σε ποια προγράμματα μπορούν να ενταχθούν επενδυτικά σχέδια παραγωγής και πρώτης μεταποίησης αγροτικών προϊόντων των παραπάνω κατηγοριών;
2) Υπάρχει συνεργασία με τις τράπεζες ώστε να εφαρμόσουν προγράμματα χρηματοδότησης όχι μόνο των επενδύσεων αλλά και των καλλιεργειών σ’ αυτή την κατεύθυνση ανεξάρτητα από την ένταξή τους σε πρόγραμμα επιχορήγησης;
3) Ποια φορολογικά κίνητρα επεξεργάζεστε προκειμένου να ενταχθούν στο φορολογικό ν/σ για την ενίσχυση της παραγωγής και των επενδύσεων στον αγροτοδιατροφικό τομέα; »»

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply