Επιστολή προς όλους τους Βουλευτές για αγωγό αερίου

Επιστολή των δημάρχων Ηγουμενίτσας, Πάργας και των Τοπικών Συμβουλίων Πέρδικας – Συβότων, Πάργας, Ανθούσας και Αγιάς προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για τη θέση  του σταθμού συμπίεσης φυσικού αερίου:

«« Αξιότιμε/η κε/α Βουλευτή,

Eδώ και τέσσερα χρόνια η τοπική κοινωνία της παράκτιας τουριστικής ζώνης της Ηπείρου, από τα Σύβοτα μέχρι και την Πάργα, βρίσκεται σε συνεχή αναστάτωση, επειδή η ΔΕΠΑ θεώρησε σωστό να επιλέξει την περιοχή της Πέρδικας για τη διέλευση των αγωγών Φυσικού Αερίου και την κατασκευή των εργοστασίων συμπίεσης – μέτρησης. Αυτή η παρέμβαση ανατρέπει τον αμιγώς τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής, αναστέλλει την οικονομική ανάπτυξη της και δημιουργεί σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά την τουριστική προβολή και ταυτότητα του τόπου. Υποβαθμίζει την περιοχή και τη μετατρέπει σε βιομηχανική, αναιρώντας βάναυσα ό,τι μέχρι σήμερα έχει επενδυθεί στον τουρισμό που ως γνωστό αποτελεί την ατμομηχανή της Ελληνικής οικονομίας.

Όλοι οι φορείς της περιοχής: ΤΕΔΚ Ν. Θεσπρωτίας, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δημοτικό Συμβούλιο Συβότων και Πάργας καθώς και το Κοινοτικό Συμβούλιο Πέρδικας παλιότερα, αλλά και πρόσφατα τα Τοπικά και Δημοτικά Συμβούλια των νέων Καλλικρατικών Δήμων Ηγουμενίτσας και Πάργας αποφάσισαν αρνητικά στην προοπτική που θέλει να επιβάλλει στην περιοχή η ΔΕΠΑ. Δεν δέχονται την διέλευση των αγωγών και τα εργοστάσια συμπίεσης- μέτρησης στα διοικητικά τους όρια και στην ευρύτερη τουριστική Ζώνη Συβότων – Πάργας. Σημειωτέον ότι στις 10 Αυγούστου του 2008 στην Πέρδικα πραγματοποιήθηκε Δημοψήφισμα όπου οι πολίτες με ποσοστό 99,7% αποφάσισαν αρνητικά για τη διέλευση των αγωγών από την περιοχή. Η βούληση της τοπικής κοινωνίας έχει διατυπωθεί και κυρωθεί με αυτές τις αποφάσεις.

Οι φορείς της περιοχής και οι πολίτες έχουν ενημερώσει όλους τους θεσμικούς παράγοντες και όλα τα πολιτικά κόμματα για το μεγάλο πρόβλημα της περιοχής, έχουν κατατεθεί σωρεία επερωτήσεων βουλευτών αλλά η ΔΕΠΑ προκλητικά και ανεύθυνα επιμένει στην επιλογή της και παραπλανά τους πάντες ότι δήθεν έχει εξετάσει άλλες περιοχές ενώ στην πραγματικότητα αυτό που κάνει είναι να μετακινεί τις επιλογές της εντός της τουριστικής ζώνης Πέρδικας – Συβότων – Πάργας, διαλέγοντας μάλιστα μια χάραξη σε περιοχή γεωλογικά ακατάλληλη (ΙΓΜΕ).

Το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά δια των αρμόδιων εκπροσώπων του κ. Σ. Κουβέλη και κ. Α. Γκερέκου είχε δεσμευτεί ότι ως Κυβέρνηση θα αλλάξει την χωροθέτηση των αγωγών γιατί αυτή είναι ασύμβατη με τον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής. Εμείς απλά ζητάμε να υλοποιήσει αυτή τη δέσμευση.

Κύριε/α Βουλευτή, επειδή το Υ.ΠΕ.Κ.Α. θα καταθέσει σχετικό νομοσχέδιο που αφορά τους αγωγούς Φυσικού Αερίου ITGI, SOUTH STREΑM προς ψήφιση στη Βουλή για την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης τους, σας ζητάμε να παρέμβετε έτσι ώστε να αλλάξει η χωροθέτηση σε περιοχή μακριά από την τουριστική ζώνη Πάργας, Πέρδικας, Συβότων. Η αδιαλλαξία της ΔΕΠΑ και η αναξιοπιστία της οδηγούν σε αδιέξοδο και οι αντιδράσεις θα είναι ανάλογες. Η τοπική κοινωνία δεν συναινεί στην υποβάθμιση του τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής, που είναι άμεσα συνδεδεμένος με την υψηλή ποιότητα του φυσικού της περιβάλλοντος, και στον οικονομικό και κοινωνικό μαρασμό που αυτή θα προκαλέσει. Είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε με κάθε μέσο προκειμένου να υπερασπίσουμε τo περιβάλλον και την ευημερία του τόπου μας.

Ο Δήμαρχος Ηγουμενίτσας: Γ. Κάτσινος
Ο Δήμαρχος Πάργας: Θ. Λιόλιος
Τα Τοπικά Συμβούλια: Πέρδικας – Συβότων, Πάργας, Ανθούσας, Αγιάς. »»

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply