Επιστολή Καχριμάνη για πετρέλαιο θέρμανσης

Ο Νομάρχης Ιωαννίνων κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης απέστειλε χθες Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010, στον Υπουργό Οικονομικών την παρακάτω επιστολή:

«Κύριε Υπουργέ,

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας  μεταφέρω την έντονη ανησυχία που υπάρχει στο σύνολο σχεδόν των νοικοκυριών της Ηπείρου, από την δημοσιοποίηση προθέσεων για ενοποίηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης. Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τυχόν αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θα προκαλέσει ζήτημα επιβίωσης για χιλιάδες πολίτες, που ήδη βρίσκονται στα όρια της ανέχειας εξαιτίας των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και της ανεργίας που αυξάνει καθημερινά.

Ο νομός Ιωαννίνων, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος των άλλων τριών νομών της Ηπείρου, εκτείνεται σε ορεινές περιοχές. Ο χειμώνας στην περιοχή μας είναι και βαρύς και  παρατεταμένος, γεγονός που απαιτεί πολύ μεγαλύτερες δαπάνες για θέρμανση από αυτές που απαιτούνται για την Αθήνα,  άλλα μεγάλα αστικά κέντρα και τις παραθαλάσσιες περιοχές.   Για τους λόγους αυτούς, ήταν άλλωστε  πάγιο το αίτημά μας για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να υπάρξει οικονομική ανάσα των οικογενειών, οι οποίες βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση, σε σχέση με άλλων περιοχών της χώρας μας.

Η χορήγηση επιδόματος,  για την επιστροφή μέρους του αυξημένου φόρου, έχοντας υπόψη και την εμπειρία του παρελθόντος, εκτιμούμε ότι αποτελεί ημίμετρο. Σε καμία  περίπτωση δεν πρόκειται να καλύψει την πλειοψηφία των νοικοκυριών, τα οποία, στην περιοχή μας, είναι μισθοσυντήρητα ή αυτοαπασχολούμενα με μικρά εισοδήματα. Οι οικονομικές τους αντοχές έχουν εξαντληθεί και η περαιτέρω επιβάρυνσή τους, θα οδηγήσει στην κατάρρευση των οικογενειακών τους προϋπολογισμών, που ήδη έχουν υποστεί μεγάλη αφαίμαξη.

Κατανοούμε τη δύσκολη οικονομική θέση της πατρίδας μας, τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στα πλαίσια του Μνημονίου, σας ζητάμε όμως να αναζητήσετε άλλους τρόπους για την εξασφάλιση των χρημάτων που απαιτούνται για την κάλυψη των αναγκών του κρατικού προϋπολογισμού».

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply