Επίσκεψη Χ. Μαντά στο Νοσοκομείο “Χατζηκώστα”

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά, επισκέφθηκε τη Δευτέρα 21/1/2012 το Γενικό Περιφερειακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «Γ. Χατζηκώστα», περιόδευσε σε ορισμένα τμήματα και είχε συνάντηση με το ΔΣ του Νοσοκομείου.

Η αντιπροσωπεία ενημερώθηκε αναλυτικά από την πλευρά της διοίκησης για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, την κίνηση των ασθενών, τα οικονομικά μεγέθη, τα ζητήματα που αφορούν το πολυδύναμο κέντρο και τέλος για τα ζητήματα των δομών της πρωτοβάθμιας υγείας ( ΚΥ, περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων) που καλύπτονται διοικητικά από το Νοσοκομείο.

Μετά το τέλος της συνάντησης η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δήλωσε: «Βρεθήκαμε σήμερα στο ιστορικό Νοσοκομείο της πόλης μας με αφορμή την έκδοση του οργανισμού που «εξαφανίζει» κλινικές και τμήματα όπως την παιδιατρική, ουρολογική, πνευμονολογική, το κέντρο ψυχικής υγείας κλπ. Έστω και αν από την πλευρά του Υπουργείου δηλώνεται ότι εντός του επόμενου εξαμήνου θα γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις εμείς είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι καθώς το υπουργείο υλοποιεί και μάλιστα με τραγελαφικό τρόπο την μνημονιακή εντολή για μείωση των κρεβατιών κατά 11.000 και τη συγχώνευση – μείωση των τμημάτων και κλινικών κατά 700 περίπου πανελλαδικά.

Θέλουμε για μια ακόμη φορά να τονίσουμε ότι βρισκόμαστε στα όρια μιας ανθρωπιστικής κρίσης και συνεπώς η στήριξη του Δημόσιου συστήματος υγείας είναι για μας πρώτη προτεραιότητα. Δυστυχώς η τρικομματική κοινοπραξία του μνημονίου αφού εξαθλίωσε μισθολογικά τους υγειονομικούς, εκχωρεί συνεχώς λειτουργίες των Δημόσιων Νοσοκομείων στα διάφορα ιδιωτικά συνεργεία (όπως συμβαίνει και στο Χατζηκώστα με την καθαριότητα και εν μέρει με την εστίαση), ενώ απαγορεύοντας τις προσλήψεις προσωπικού, θέλει στο αμέσως επόμενο διάστημα να καλύψει τα τεράστια κενά με εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας.

Ιδιαίτερο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με πρόσθετη επιχορήγηση είναι η μη πληρωμή των δεδουλευμένων αργιών και νυκτερινών για τρεις μήνες στους εργαζόμενους του Χατζηκώστα. Επιπλέον όπως τονίσθηκε και από την πλευρά της διοίκησης παρ’ όλη τη μείωση των δαπανών αν ο ΕΟΠΥΥ δεν αρχίσει να εξοφλεί τα χρωστούμενα το Νοσοκομείο όπως και όλα τα Νοσοκομεία θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση παρόλο που όπως δείχνουν τα στοιχεία η κίνηση στα επείγοντα και οι νοσηλείες έχουν σημαντικά αυξηθεί.

Τέλος από τη διοίκηση του Νοσοκομείου μας διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο διαθέσιμο υγειονομικό υλικό, αλλά ότι το Νοσοκομείο αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα με την ανανέωση του ακτινολογικού του εξοπλισμού και τη διαχείριση του πολυδύναμου κέντρου που ολοκληρώθηκε μεν κτιριακά, αλλά οι προοπτικές λειτουργίας του παραμένουν θολές.

Ως ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό, την αποδόμηση και την απαξίωση του Δημόσιου συστήματος υγείας και των λειτουργών του. Θα αγωνιστούμε μαζί με όλο το λαό για ένα πραγματικά δημόσιο σύστημα υγείας, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων της περιοχής μας. Θα αγωνιστούμε στα πλαίσια αυτά μέσα και έξω από τη Βουλή για την αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων του ιστορικού Νοσοκομείου της πόλης μας».

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply