Επίσκεψη Χ. Μαντά, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

ΣΥΡΙΖΑΤον Αερολιμένα Ιωαννίνων επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 2 Απριλίου, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από τους Άρη Σπέγγο, Δημήτρη Σιώρο και Γιάννη Παξιμαδάκη με τη συμμετοχή του βουλευτή Ιωαννίνων Χρήστου Μαντά και συναντήθηκε με τον Αερολιμενάρχη κ. Μητσιμάρη και την Υπεύθυνη Ασφαλείας και Γραφείου Αερολιμενικού Ελέγχου κ. Σκαμνέλου.

Η συνάντηση η οποία έγινε με πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ιωαννίνων είχε στόχο την ενημέρωση σε σχέση με την πορεία των εκτελούμενων έργων καθώς και την αναγγελθείσα αναδιάρθρωση της ΥΠΑ ,σύμφωνα με την οποία περιέρχονται τα αεροδρόμια που δεν περιελήφθησαν στην Α και Β ζώνη προτεραιότητας προς πώληση(μεταξύ αυτών και των Ιωαννίνων) σε Ανώνυμη Εταιρεία, με νομοσχέδιο που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή.

Σε ότι αφορά την πορεία των εκτελούμενων έργων αναφέρθηκε η ολοκλήρωση της νέας πίστας ,η πιθανή ολοκλήρωση του νέου Πύργου Ελέγχου και του αμαξοστασίου μέχρι το τέλος του έτους , ενώ το τοπίο σε σχέση με την ανέγερση του νέου κτηρίου του αερολιμένα παραμένει ακόμη θολό.

Συζητήθηκε η εναλλακτική λύση της μετατροπής του υπάρχοντος κτιρίου σε εμπορευματικό σταθμό, μετά την παράδοση των νέων εγκαταστάσεων σε αντίθεση με την προβλεπόμενη κατεδάφισή του. Οι Υπεύθυνοι του Αεροδρομίου τόνισαν ότι το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων βρίσκεται στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης και ασφαλείας, και με την ολοκλήρωση των έργων και την εγκατάσταση του απαραίτητου για την ενίσχυση της ασφάλειας αλλά και για την πραγματοποίηση των πτήσεων υπό δυσχερείς καιρικές συνθήκες συστήματος αεροβοηθημάτων αυτόματης προσγείωσης (ILS),θα επέλθει περαιτέρω αναβάθμισή του.

Από την πλευρά του βουλευτή Χρήστου Μαντά και της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, τονίστηκε η συνειδητή απαξίωση από πλευράς κυβερνήσεων του Αεροδρομίου Ιωαννίνων τα τελευταία χρόνια κυρίως μετά την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίας και την διακοπή των δρομολογίων της Aegean. Τα ελάχιστα καθημερινά δρομολόγια, δύο την ημέρα (Τρίτη και Σάββατο μόνο ένα), οι καθυστερήσεις στην παράδοση των νέων έργων, οι υψηλές τιμές των εισιτηρίων, η επαπειλούμενη ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ, είναι αυτά που απαξιώνουν το μοναδικό Αεροδρόμιο της Ηπείρου και όχι η μη ένταξη σε κατευθείαν ζώνη «ξεπουλήματος».

Περαιτέρω, διαπιστώθηκε η ανάγκη να μειωθούν τα υψηλά τέλη (από τα υψηλότερα στην Ελλάδα) που έχει σήμερα το Αεροδρόμιο, ως ένα πρώτο βήμα για την προσέλκυση περισσότερων πτήσεων, τέλη που αξίζει να σημειωθεί ότι θα εκτιναχθούν ακόμα υψηλότερα σε περίπτωση που προχωρήσει με όποιον τρόπο η προωθούμενη ιδιωτικοποίηση, αφού ο ιδιώτης θα θελήσει να μεγιστοποιήσει το κέρδος του, πλήττοντας όμως με αυτόν τον τρόπο την ανταγωνιστικότητα του αεροδρομίου.

Θα πρέπει επίσης να καταβληθεί και προσπάθεια ώστε η εταιρεία πετρελαιοειδών που εξυπηρετεί τον Αερολιμένα Ιωαννίνων, να διαθέτει και καύσιμα της Γενικής Αεροπορίας, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα, έτσι ώστε να υπάρξει και η δυνατότητα προσέλκυσης πτήσεων Γενικής Αεροπορίας (ιδιωτικά, αερολέσχες κ.α.) που μπορεί να συμβάλλει στην τουριστική κίνηση της ευρύτερης περιοχής.

Το Αεροδρόμιο Ιωαννίνων έχει όλα τα εχέγγυα να καταστεί σε Αεροδρόμιο Α ζώνης για τους Ηπειρώτες, αρκεί να ολοκληρωθούν τα έργα, να συνεχιστεί με σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο η προσπάθεια μελέτης και εγκατάστασης του ILS, και να μετατραπεί σε εμπορευματικό σταθμό το υπάρχον κτήριο, μετά την περάτωση των έργων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι αντίθετος σε κάθε μορφή «ξεπουλήματος» του αεροδρομίου και ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών του, υπενθυμίζοντας τη σημερινή κατάσταση που επικρατεί πλέον, μετά τη ιδιωτικοποίηση του δημόσιου αερομεταφορέα.

Υπενθυμίζει, τέλος, ότι προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της ασφάλειας, του πολλαπλού αναπτυξιακού ρόλου του Αεροδρομίου Ιωαννίνων, αλλά και την ανάδειξή του σε παράγοντα αύξησης του τουρισμού και της παραγωγικής δυναμικής της περιοχής μας, καθόλου δεν βοηθούν πρόσφατες δηλώσεις τοπικών παραγόντων, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ εκφράζεται «απογοήτευση…» για το γεγονός ότι δεν έγινε δυνατή η άμεση ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου.

Η ισχυροποίηση και ανάδειξη του Αερολιμένα Ιωαννίνων περνάει μέσα από τα συγκεκριμένα βήματα που περιγράφηκαν πιο πάνω, και στην προσπάθεια αυτή θα πρέπει να συνταχθούν, με τις δηλώσεις αλλά κυρίως με τα έργα τους, όλοι οι θεσμικοί παράγοντες και εκπρόσωποι του τόπου και του Ηπειρωτικού λαού.

Σε ότι αφορά την τροπολογία που κατατέθηκε αιφνιδιαστικά στο «επενδυτικό» νομοσχέδιο και αφορά το κανονιστικό πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων ο βουλευτής Ιωαννίνων ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Χρήστος Μαντάς έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η Κυβέρνηση με την τροπολογία που αιφνιδιαστικά κατέθεσε, ουσιαστικά έχει σκοπό να βάλει λουκέτο σε 22 περιφερειακά αεροδρόμια, μεταξύ των οποίων και των Ιωαννίνων. Με την συρρίκνωση των δομών της ΥΠΑ στην ουσία ανοίγεται η πόρτα σε ιδιώτες προκειμένου να κατασπαράξουν την ΥΠΑ και τα κρατικά αεροδρόμια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συμπαραστέκεται στους αγώνες της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΥΠΑ και τονίζει ότι αν δεν αποσυρθεί η τροπολογία θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία».

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply