Επίσκεψη Καχριμάνη στην Κόνιτσα

Στο σημαντικό και πολύπλευρο έργο που έχει  πραγματοποιήσει στην επαρχία Κόνιτσας η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, επί της θητείας του, αναφέρθηκε υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης σε συναντήσεις που είχε με κατοίκους δημοτικών διαμερισμάτων και σε ομιλία του στην Κόνιτσα.

«Σε μια περίοδο που όλοι μιλάνε με υποσχέσεις και θεωρίες, εμείς παρουσιάζουμε το έργο μας. Ένα έργο που στην περιοχή της Κόνιτσας, είναι μεγάλο και πολυσχιδές και δημιουργεί νέες προοπτικές ανάπτυξης. Ένα έργο που το διακρίνουν οι βασικές αρχές της Αξιοβίωτης Ανάπτυξης.  Με συνεχή αγώνα και μεγάλες προσπάθειες  βελτιώσαμε σημαντικά τις οδικές υποδομές.  Συνδέσαμε την περιοχή με τις όμορες των Νομών Γρεβενών και της Καστοριάς. Συντηρήσαμε και αναδείξαμε θρησκευτικά μνημεία, κτίρια  αρχιτεκτονικής αξίας.  Βελτιώσαμε τις υποδομές των ιαματικών λουτρών Αμαράντου και Καβασίλων. Υλοποιήσαμε έργα προς όφελος των αγροτών, όπως στην αριστερή όχθη του Βοϊδομάτη (προϋπολογισμού 600.000 ευρώ),   κατασκευάσαμε  το Αρδευτικό Αηδονοχωρίου( με προϋπ/σμό άνω του 1,700 εκ. ευρώ, αποκαταστήσαμε ζημιές  κ.α. Κατασκευάσαμε σύγχρονες και ασφαλείς γέφυρες (σε αντικατάσταση εκείνων που ήταν από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου) για την εξυπηρέτηση των κατοίκων, των επισκεπτών, των κτηνοτρόφων. Στηρίξαμε τον πολιτισμό της, με την έκδοση πολύτομου έργου για την ανάδειξη, διάδοση και προβολή του φυσικού κάλλους και της πολιτιστικής κληρονομιάς της Επαρχίας.    Νέα έργα είναι σε εξέλιξη και οι Κονιτσιώτες να είναι σίγουροι, ότι από 1ης Ιανουαρίου, το έργο αυτό θα το συνεχίσουμε από τη διοίκηση της Αιρετής Περιφέρειας».

Σημαντικές παρεμβάσεις για τους αγρότες

Ο κ. Καχριμάνης σε άλλο σημείο των τοποθετήσεων του αναφέρθηκε στις προοπτικές αγροτικής ανάπτυξης της περιοχής: «Εμείς δεν ανήκουμε στην κατηγορία εκείνων, που θυμούνται τους αγρότες στις προεκλογικές τους ομιλίες.  Έχουμε στηρίξει έμπρακτα την κτηνοτροφία και τη γεωργία. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες για τον εκσυγχρονισμό τους, για τη δημιουργία των υποδομών εκείνων που είναι απαραίτητες για την αύξηση της παραγωγής, και της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων.  Ένα από τα μεγαλύτερα έργα  για τους αγρότες της Κόνιτσας,  είναι η αλλαγή του τρόπου άρδευσης του κάμπου. Από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση  ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και από τις 2 Σεπτεμβρίου 2009 το έργο, με προϋπολογισμό 16.345.000 ευρώ,  έχει ενταχθεί το πρόγραμμα «ΑΛ. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ». Δυστυχώς έκτοτε δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, το Υπουργείο κωλυσιεργεί και φυσικά κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται ότι ο χρόνος που χάνεται είναι πολύτιμος, Ζημιώνονται και οι αγρότες και ο τόπος.  Ίσως να φταίνε και οι εκλογές, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε άλλο απαθείς και πρέπει όλοι να τοποθετηθούν  στο  ζήτημα αυτό», τόνισε.

Έμπρακτα αποτελέσματα τουριστικής ανάπτυξης

Ο Υποψήφιος περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στις προοπτικές που δημιουργούνται για τον τουρισμό και την συνεργασία με την Αλβανία. «Η επαρχία Κόνιτσας, επενδύει και μπορεί να επενδύσει πολύ περισσότερα μελλοντικά στον τουρισμό και στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανταλλαγών με την γειτονική Αλβανία, της οποίας η αγορά αποτελεί στήριγμα και προοπτική  για την τοπική  οικονομία και αυτό θα φανεί περισσότερο στο μέλλον.  Με τα έργα που έχουμε ήδη εκτελέσει – και παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τις Ελληνικές οικογένειες – ,  υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, όπως μας τα μεταφέρουν όσοι εργάζονται στον κλάδο. Είναι γεγονός ότι η κατασκευή των νέων οδικών αξόνων Δέμα  – Μπουραζάνι και Κόνιτσα – Μέρτζανη, άλλαξε θεαματικά την εικόνα της παραμεθόριας περιοχής. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί και μέσω του προγράμματος μας για ενιαία προβολή και τουριστική αξιοποίηση της Ηπείρου»,  τόνισε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, για να χαρακτηρίσει ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής την ένταξη του γεωπάρκου  Βίκου – Αώου,  στο Ευρωπαϊκό & Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO.

Πρωτοπόροι στην κατασκευή έργων υποδομής

Ειδικά για τα δύο συγκεκριμένα έργα  ανέφερε  και τα εξής: «Αξιοποιήσαμε στο έπακρο τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα. Και μπορώ να πω ότι ήμασταν πρωτοπόροι και στον τομέα αυτόν.  Μέσω  του Interreg ΙΙΙ κατασκευάσαμε τον σύγχρονο οδικό άξονα Δέμα  – Μπουραζάνι και τη νέα γέφυρα Μπουραζανίου, η οποία αποτελεί τεχνικό επίτευγμα,  καθώς συνδυάζει την σύγχρονη τεχνολογία με τα χαρακτηριστικά των παραδοσιακών τρίτοξων γεφυριών.  Εξασφαλίσαμε     από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα   6.080.000 ευρώ και διαθέσαμε και επιπλέον χρήματα από   πόρους της Ν.Α.Ι. για την κατασκευή, της γέφυρας,  του κόμβου και της οδικής σύνδεσης Κόνιτσας – Μέρτζανης η οποί, κατά το παρελθόν, είχε ενταχθεί στο INTERREG II, αλλά είχε μείνει  σε νηπιακό στάδιο, χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ούτε καν οι απαλλοτριώσεις. Καλά είναι να τα γνωρίζουν όλα αυτά όσοι σήμερα ανακαλύπτουν το νομό και την Ήπειρο».

«Εμείς δεν μιλάμε με  λόγια. Δεν  αναφερόμαστε σε ένα θεωρητικό πρόγραμμα. Παρουσιάζουμε το έργο μας, ζητάμε να μας συγκρίνετε και να μας κρίνετε γι αυτό»,  κατέληξε  ο κ. Αλέξανδρος  Καχριμάνης, ο οποίος στην περιοδεία του, συνοδευόταν από την υποψήφια Αντιπεριφερειάρχη κ. Τατιάνα Καλογιάννη και υποψήφιους συμβούλους.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply