Εξάρθρωση κυκλώματος εμπορίας λαθραίων τσιγάρων

Μεγάλη επιχείρηση εξάρθρωσης τεσσάρων οργανωμένων κυκλωμάτων εμπορίας λαθραίων τσιγάρων, στα οποία εμπλέκονται αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, βρίσκεται σε εξέλιξη από την Αστυνομία, το Λιμενικό και την ΕΥΠ στα Ιωάννινα, Αττική και Πάτρα.

Δύο άτομα συνελήφθησαν στην Ήπειρο μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ιωαννίνων. Και οι δύο είναι κάτοικοι Ελευσίνας, ο ένας όμως κατάγεται από την περιοχή της Ηπείρου. Κατά την έρευνα που ακολούθησε βρέθηκε και κατασχέθηκε μία καραμπίνα.

Η δράση των ομάδων αυτών, όπως προκύπτει από την επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας είναι εντυπωσιακή, ενώ υπολογίζεται ότι οι διαφύγοντες δασμοί από το λαθραίο εμπόριο ανέρχονται στα 11,5 εκατομμύρια Ευρώ.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της αστυνομικής έρευνας οι εγκληματικές οργανώσεις ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία για να εισάγουν τα λαθραία τσιγάρα στη χώρα μας, καθώς και εξειδικευμένους τρόπους για να παραπλανούν τις αρμόδιες Διωκτικές και Ελεγκτικές Αρχές.

Συγκεκριμένα χρησιμοποιούσαν φορτηγά πλοία (που εκμίσθωναν ή κατείχαν) ή εισήγαγαν τα λαθραία τσιγάρα, μέσω εμποροκιβωτίων (containers) από τρίτες χώρες, προς την χώρα μας και στη συνέχεια με φορτηγά διεθνών μεταφορών τα προωθούσαν στην ελληνική αγορά ή σε αγορές των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας δύο (2) παλαιότερες υποθέσεις οργανωμένης μεταφοράς μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων, εντάσσονται στη δραστηριότητα των συγκεκριμένων τεσσάρων (4) εγκληματικών οργανώσεων.

Συγκεκριμένα, την 25/08/2011, είχε εντοπιστεί στην περιοχή Ελευσίνας και συγκεκριμένα σε εγκαταστάσεις εταιρείας, φορτηγό πλοίο, με σημαία Ουκρανίας, έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, κατά την στιγμή που μεταφορτώνονταν σε δύο φορτηγά οχήματα με πινακίδες κυκλοφορίας Ιταλίας και Πολωνίας.

Στην υπόθεση αυτή είχαν συλληφθεί συνολικά 15 άτομα, εκ των οποίων δώδεκα (12) αλλοδαποί και τρεις (3) ημεδαποί, μεταξύ των οποίων ο υπεύθυνος και διοργανωτής της διακίνησης, ηγετικό μέλος μίας εκ των εγκληματικών οργανώσεων. Είχε κατασχεθεί το πλοίο και χίλια πεντακόσια (1500) χαρτοκιβώτια ( boxes ) με λαθραία τσιγάρα. Οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμάται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των δυόμισι εκατομμυρίων (2.500.000) ευρώ.

Επίσης, την 13/10/2011, είχε εντοπιστεί στον όρμο στην περιοχή Λυχνάρι Λουτρών Ωραίας Ελένης, φορτηγό πλοίο, έμφορτο με λαθραία τσιγάρα, κατά την διάρκεια εκφόρτωσης αυτών σε δύο (2) νταλίκες με γερμανικές πινακίδες κυκλοφορίας. Για την υπόθεση αυτή είχαν συλληφθεί συνολικά τριάντα δύο (32) άτομα, ημεδαποί και αλλοδαποί, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος του πλοίου, των οδηγών και φορτοεκφορτωτών και άλλων εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Είχαν κατασχεθεί πέντε χιλιάδες (5.000) χαρτοκιβώτια (boxes) με λαθραία τσιγάρα, το προαναφερόμενο πλοίο και νταλίκες, καθώς και δύο (2) Ι.Χ. επιβατηγά αυτοκίνητα. Οι διαφυγόντες δασμοί εκτιμάται ότι ανέρχονται στο χρηματικό ποσό των εννέα εκατομμυρίων ευρώ (9.000.000€).

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply