Ελληνική οικονομία: Ωρα μηδεν(;)

Γράφει ο paratiritis
facebook.com/paratiritisa

Αναλογιζόμενος τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία δύο χρόνια στην ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, δεν μπορείς παρά να στενοχωρηθείς βαθιά… Βλέπεις μια κυβέρνηση η οποία αφ’ ενός δεν μπορεί να κάνει τίποτε σωστά, αφ’  ετέρου με παραλείψεις και καθυστερήσεις επέβαλε τη σιδηρά επιτήρηση των δανειστών στη χώρα. Το ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κωματώδη κατάσταση, δεν χρειάζεται να το επικαλεστώ. Επίσης, δεν χρειάζεται και να το τεκμηριώσω με στοιχεία χρέους – ελλείμματος – ανεργίας – ύφεσης [όλα είναι συντριπτικά αρνητικά]. Αρκεί να ρίξει ο καθένας μια ματιά στην αγορά, στη γειτονιά του, στους συγγενείς τους και θα βγάλει όλα τα συμπεράσματα μόνος του.

Πολλοί αναλώνονται στο ερώτημα αν η σημερινή κατάσταση είναι αποτέλεσμα ανικανότητας ή αποτέλεσμα συνειδητής επιλογής να οδηγηθεί η οικονομία εδώ. Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία και για τις μεθοδολογίες που χρησιμοποιήθηκαν στη στατιστική καταγραφή των στοιχείων των ελλειμμάτων κ.λ.π. Αυτά τα ερωτήματα, είναι βέβαια σημαντικά, αλλά λίγο ενδιαφέρουν έχουν για το σήμερα. Πιο ενδιαφέροντα θα είναι για τον ιστορικό του μέλλοντος, ο οποίος και θα τα απαντήσει με ακρίβεια. Αυτό που είναι κυρίαρχο σήμερα, είναι ότι η Ελλάδα, πολίτες και επιχειρήσεις, δεν αντέχει άλλο!

Δεν είναι σχήμα λόγου, δεν είναι έκφραση – κλισέ. Είναι καθημερινή διαπίστωση! Όλοι είναι δυσαρεστημένοι με την κατάσταση, από όποια πλευρά της κοινωνίας και να βρίσκονται. Οι πολιτικοί εκπρόσωποι δεν δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί ιδιαίτερα. Φαίνονται εγκλωβισμένοι στο δικό τους κόσμο, μεγαλοπρέπειας και προνομίων και δεν καταδέχονται ούτε καν να κοιτάξουν τους πολλούς που υποφέρουν. Κάποτε, μιλούσαμε για όρια φτώχειας και πόσοι πολίτες βρίσκονται κάτω από αυτά. Σήμερα, η συζήτηση έχει πλέον μετατοπιστεί στο ότι πολλοί Έλληνες, αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα πρόσβασης σε βασικά αγαθά και αρκετοί έχουν πλέον πρόβλημα επιβίωσης…

Δεν είναι της παρούσας στιγμής να αναλύσουμε το πόσοι και ποιοι είναι αυτοί. Εξάλλου, αυτό δεν ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Αυτό όμως που πρέπει να καταδειχθεί είναι ότι η εφαρμοζόμενη οικονομική πολιτική της άγριας λιτότητας και περιστολής δημοσίων δαπανών (προς όφελος των τοκογλύφων δανειστών βέβαια) είναι ΕΝΤΕΛΩΣ ΑΔΙΕΞΟΔΗ και για το κράτος και για τους πολίτες που το απαρτίζουν. Η πλήρης κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, αγαπητοί κύριοι κυβερνώντες δεν οφείλεται μόνο στο προσφιλές σας παράδειγμα της ανεπάρκειας του “εισπρακτικού μηχανισμού” [το οποίο εκτός από υπεραπλούστευση, είναι και εντελώς άστοχο!]. Οφείλεται κυρίως στην κατακόρυφη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΑΣ!

Ας μη ξεχνάμε ότι το 90% της ελληνικής οικονομίας είναι η μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία την τελευταία διετία έχει στοχοποιηθεί άγρια και οδηγείται σε αφανισμό… Και είναι να απορεί κανείς… και να αναρωτιέται… Άραγε αυτό συνέβη επειδή οι ΜΜΕ είναι ανίσχυρες;; Επειδή πρακτικά δεν έχουν συνδικαλιστική επροσώπηση;; Επειδή δεν μπορούν οι ιδιοκτήτες τους να “στήσουν” μια Off-Shore και να μη δηλώνουν τίποτα;; Επειδή είναι εύκολα θύματα που δεν θα αντιδράσουν ;;

Συνήθως δεν μου αρέσει να λέω … “είδατε που σας τα έλεγα;;” ή “οι εξελίξεις με επιβεβαίωσαν”, αλλά στην περίπτωση αυτή δυστυχώς για όλους μας, αυτό συμβαίνει… Σε άρθρο μου πριν ένα χρόνο με τίτλο «Μην εισπράττετε, ΤΟΛΜΗΣΤΕ!» περιέγραφα ακριβώς το πόσο λάθος είναι η πολιτική του φορολογικού στραγγαλισμού, οι οποία μεσοπρόθεσμα παράγει τελικά μειωμένα έσοδα, φοροδιαφυγή και παραοικονομία! Έγραφα τότε χαρακτηριστικά:

«« Σταματήστε να εισπράττετε, τολμήστε να μειώσετε το φορολογικό συντελεστή στο 10% και το ΦΠΑ στο 15%. Θα δείτε να εκτοξεύονται οι νέες επενδύσεις και τα κρατικά έσοδα, λόγω της πολύ απλής αρχής που λέει ότι “κανείς δεν γίνεται παράνομος όταν δεν είναι ακριβό να είναι νόμιμος”. Αμέσως θα συρρικνωθεί η παραοικονομία και η οικονομία θα λειτουργήσει με άλλη, βελτιωμένη ψυχολογία. Σταματήστε να εισπράττετε, σαν να είστε οι ταμίες των διεθνών τραπεζιτών! Τολμήστε την πραγματική φορολογική μεταρρύθμιση, για να σώσουμε την ελληνική οικονομία! Είναι η ύστατη ώρα. Η τώρα ή ποτέ!»

Δυστυχώς δεν εισακούστηκα! Ένα χρόνο μετά είμαστε σε πολύ χειρότερη θέση ως εθνική οικονομία, οι επιχειρήσεις αφανίζονται καθημερινά και οι πολίτες βιώνουν το φαύλο κύκλο της άγριας ύφεσης!

Και φαίνεται ότι αυτό χειροτερεύει μέρα με τη μέρα! Και πως απαντά η κυβέρνηση;; Μα με φόρους και πάλι φόρους… Και έκτακτες εισφορές βέβαια…

Στο μεταξύ, η αντίδραση των πολιτών τείνει να μετασχηματιστεί σε κίνημα… Η αντιδράσεις των τελευταίων ημερών, με το κάψιμο των ειδοποιήσεων για το περίφημο “τέλος επιτηδεύματος” [αλήθεια, γιατί “τέλος”;; τέλος λέγεται κάτι που πληρώνεται σε ανταπόδοση … ποια η ανταπόδοση στην περίπτωση αυτή από το κράτος;] αλλά και οι καταλήψεις των εφοριών δείχνουν ένα πράγμα: Οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων δεν είναι πλέον απλά σε δύσκολη θέση. Είναι απελπισμένοι!!! Και πολύ φοβάμαι ότι μπροστά τους οι “αγανακτισμένοι” του Ιουνίου θα μοιάζουν παιδικό party!

Είναι προφανές από τα παραπάνω ότι η κυβερνητική πολιτική στην οικονομία είναι σε εντελώς λάθος κατεύθυνση… Έχει στραγγαλίσει οικονομικά και αφαιμάξει τις επιχειρήσεις… Αν δεν μειωθούν οι φόροι άμεσα, οι επιχειρήσεις θα οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια όλο και περισσότερο στο κλείσιμο. Και φυσικά τα δημόσια ταμεία στο να εισπράττουν όλο και λιγότερο …

Το παράδοξο όμως στην όλη υπόθεση είναι άλλο: Η κυβέρνηση κάνει αυτά ακριβώς που μας έλεγε ότι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ σε μια οικονομία (πριν εκλεγεί βέβαια, τότε που “λεφτά υπήρχαν”). Το ερώτημα βέβαια είναι γιατί! Όποιος μπορέσει να μας το απαντήσει, νομίζω δικαιούται να κερδίσει τον τίτλο του επίτιμου μελετητή του “σοσιαλιστικού νεοφιλελευθερισμού” !!!

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply