Εισήγηση Β. Αργύρη για προϋπολογισμό

Εισήγηση του επικεφαλής της παράταξης «Ήπειρος – Τόπος να ζεις», Β. Αργύρη σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το έτος 2011:

«« Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελούσε πάντα μία από τις κορυφαίες πράξεις οποιουδήποτε συλλογικού οργάνου.

Όταν μάλιστα, πρόκειται για το πρώτο έτος λειτουργίας ενός νέου θεσμού όπως είναι η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση, η σημασία του γίνεται ακόμα μεγαλύτερη γιατί σηματοδοτεί το μέλλον της Ηπείρου.

Η Περιφερειακή Αρχή μας επιφύλασσε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη. Έφερε έναν προϋπολογισμό που περιέχει μόνο χρέη, οφειλές και μισθοδοσίες. Έδειξε απ’ την πρώτη στιγμή πως θα πορευθεί αυτά τα 3,5 χρόνια. Τα στοιχεία της απογραφής και του προϋπολογισμού φανερώνουν τραγελαφικές καταστάσεις. Καταστάσεις που δεν φαντάζεται ούτε ο πιο απαισιόδοξος πολίτης της Ηπείρου. Θα αναφέρω κάποια ενδεικτικά παραδείγματα που αποδεικνύουν ξεκάθαρα τους ισχυρισμούς μου.

Ήξερε όλα τα χρόνια ο Νομάρχης Καχριμάνης ότι από τους ΚΑΠ δικαιούται 8 έως 10 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο. Δινόταν, όμως, εντολές στους εργολάβους να κάνουν έργα και παρεμβάσεις 20 με 25 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά μεγάλο μέρος γίνονταν με απευθείας αναθέσεις αλλά και οι δημοπρατήσεις είχαν εκπτώσεις 2% ή 3%. Σας είχε απασχολήσει ποτέ πώς θα τους πληρώσετε;

Σήμερα κληρονομούμε από εσάς ένα χρέος απ’ τη Νομαρχία Ιωαννίνων ύψους 30 εκατομμύρια ευρώ. Ταυτόχρονα από όλη την Ήπειρο το χρέος των τεσσάρων Νομαρχιών ανέρχεται στα 60 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Γνωρίζατε ακριβώς πόσα χρήματα δικαιούσασταν κάθε χρόνο.

Αυτό που κάνατε δεν ήταν διεκδίκηση επιπλέον χρημάτων. Ήταν απλά κακοδιαχείριση. Υπήρχαν κωδικοί χρηματοδότησης της Νομαρχίας με ανώτατο όριο χρηματοδότησης το 1.5 εκατομμύρια ευρώ. Δημοπρατήσατε 15 εκατομμύρια ευρώ.

Συμφωνούμε ότι όταν πρόκειται για πραγματική ανάγκη να γίνουν έργα ακόμα και 20 εκατομμύρια ευρώ. Όμως πρώτα τα διεκδικείται και τα παίρνετε αυτά τα χρήματα. Εσείς δεν θέλατε να στεναχωρήσετε τους ομοϊδεάτες υπουργούς σας και δεν διεκδικήσατε αυτά τα χρήματα. Προτιμήσατε να τα μετακυλήσετε με τη μορφή χρέους στην τοπική κοινωνία.

Με την τακτική αυτή:

  • Υποθηκεύσατε το μέλλον της Ηπείρου. Ολόκληρη η τακτική επιχορήγηση της Περιφέρειας Ηπείρου για τα επόμενα χρόνια είναι υποθηκευμένη λόγω των χρεών που δημιουργήσατε.
  • Φέρατε σε απόγνωση και στο χείλος του γκρεμού όλους αυτούς τους ανθρώπους που δούλεψαν και τώρα περιμένουν τα χρήματα τους.
  • Βάλατε ταφόπλακα στην οικονομία της Ηπείρου γιατί σ’ αυτήν την οικονομία κυκλοφορούν όλες οι ακάλυπτες επιταγές των εργοληπτών των έργων σας.
  • Η πολιτεία σας έστειλε 2 εκατομμύρια ευρώ για τις πλημμύρες του Φθινοπώρου. Τι κάνατε μ’ αυτά; Ποια έργα έχετε προγραμματίσει; Μήπως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε τα χρήματα αυτά για να καλύψετε τα χρέη σας;

Οι πολίτες περιμένουν τα έργα αποκατάστασης. Δεν φταίνε οι Ηπειρώτες που εσείς κακοδιαχειριστήκατε τα χρήματα της πολιτείας τόσα χρόνια και τώρα περιμένουν μάταια τα αυτονόητα.

Τώρα καταλαβαίνει κάθε σκεπτόμενος πολίτης γιατί κρύβεται ο κ. Περιφερειάρχης όλον αυτόν τον καιρό και δεν προέβη ούτε σε προγραμματικές δηλώσεις ούτε στην εκπόνηση ενός σχεδίου δράσης.

Ο κ. Περιφερειάρχης κάνει μόνο συνδικαλισμό. Έχετε μετατρέψει την Περιφέρεια Ηπείρου σε συνδικαλιστικό όργανο. Μέσα σε αυτή την πραγματικότητα διαπιστώνουμε ότι δεν έχετε και τη διάθεση να διορθώσετε την κατάσταση.

Έχετε αγοράσει ένα ιδιωτικό σχολείο στα Καρδαμίτσια με δάνειο ύψους 2,5 εκατομ. Ευρώ και πληρώνετε τοκοχρεολύσια 200.000 Ευρώ αλλά χρωστάτε 300.000 Ευρώ για ενοίκια άλλων κτιρίων και ταυτόχρονα προϋπολογίζετε 1,3 εκατ. Ευρώ για ενοίκια έτους 2011. Μπορείτε αυτά τα χρήματα να τα εξοικονομήσετε για να καλύψετε μέρος των χρεών σας.

Προϋπολογίζετε για τα ταχυδρομικά τέλη και παροχή τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών αθροιστικά 550.000 Ευρώ για φέτος. Αυτό λέγεται σπατάλη χρημάτων. Δεν έχετε κανένα δικαίωμα να σπαταλάτε έτσι τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη σε μια τόσο έντονη οικονομική κρίση που περνάει η πατρίδα μας.

Από αυτούς τους κωδικούς του προϋπολογισμού μπορείτε σε ολόκληρη τη θητεία σας να εξοικονομήσετε περίπου 7 εκατομμύρια Ευρώ ποσό ισοδύναμο με αυτό του δανείου που ζητάτε. Θα περιμέναμε, μετά το οικονομικό τέλμα που έχετε φέρει την Περιφέρεια Ηπείρου να βάλετε ως στόχο την ορθολογική διαχείριση των επικείμενων προγραμμάτων χρηματοδότησης έργων.

Διαπιστώνουμε, όμως, ότι δεν έχει γίνει ούτε μία πρόβλεψη στον προϋπολογισμό για έργα απ’ τα προγράμματα αυτά. Για να γίνει κάποια πρόβλεψη απαιτείται να έχει προηγηθεί κάποιος σχεδιασμός. Τέτοιος σχεδιασμός δεν έγινε ποτέ.

Οι επιτροπές της Περιφέρειας που θα έπρεπε να ετοιμάζουν τέτοια θέματα δεν λειτουργούν. Μάλιστα κάποιες φορές υπονομεύονται απ’ τους άλλους Αντιπεριφερειάρχες.

Τώρα περιμένετε να σας στείλουν οι Δήμοι ώριμα έργα για το ΕΣΠΑ. Αντί η Περιφέρεια να κάνει έναν κεντρικό σχεδιασμό και να κατευθύνει του Δήμους, εσείς ζητάτε να σας βοηθήσουν οι Δήμοι.

Ανακεφαλαιώνοντας τον προϋπολογισμό έτους 2011 της Αιρετής Περιφέρειας Ηπείρου φτάνουμε στο συμπέρασμα πως προϋπολογίζετε έσοδα 110 εκατομμύρια Ευρώ περίπου.

Συμφωνούμε και εγκρίνουμε τα κονδύλια που αφορούν στις μισθοδοσίες των υπαλλήλων. Απ’ τα υπόλοιπα 72 εκατομμύρια θα περίμενε κάποιος να είχατε προβλέψει κάποιες σοβαρές παρεμβάσεις για την Ήπειρο.

Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχετε προβλέψει ούτε μία παρέμβαση, γιατί δεν σας το επιτρέπουν τα βαρίδια που εσείς δημιουργήσατε. Ενδεχομένως να έχετε στο πίσω μέρος της σκέψης σας ότι θα μπορείτε να λειτουργήσετε και πάλι με αναθέσεις και εργολαβίες από λεφτά που δεν έχετε αλλά αυτό να είστε σίγουρος πως δεν θα σας το επιτρέψουμε.

Δεν θα γίνει καμία παρέμβαση και κανένα έργο εάν δεν είναι ενταγμένο σε έναν συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό και σε μία προοπτική για ποιότητα ζωής των πολιτών και όχι των κολλητών. Δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνουμε συνένοχοι στο έγκλημα που εσείς διαπράττετε κρατώντας της Ήπειρο μακριά απ’ το δρόμο της ανάπτυξης. »»

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply