Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας για το 2012

Κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε στη συνεδρίαση του τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ηπείρου για το 2012.

Τα έσοδα προϋπολογίστηκαν σε 100.687.606 Ευρώ, τα έξοδα σε 104.388.854,03 Ευρώ και το πιθανό ταμειακό υπόλοιπο του 2011 σε 3.701.248,03 Ευρώ.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφερόμενος στην ψήφιση του προϋπολογισμού ανέφερε ότι είναι μικρότερος σε σύγκριση με τον φετινό, καθώς δεν υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα από εθνικό πρόγραμμα και, επίσης, υπάρχει μεγάλη αγωνία για το ύψος των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Η σύνταξη του προϋπολογισμού έγινε και με δεδομένο πως φέτος δεν δόθηκαν από την Πολιτεία τα χρήματα που είχαν προβλεφθεί στις Περιφέρειες, καθώς όπως έχει αναφέρει στην πρόσφατη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες ο Υπουργός Ανάπτυξης κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, υπάρχει αδυναμία διάθεσης κρατικών πόρων.

Πρόσθετο πρόβλημα ενδέχεται να προκύψει και από τη μισθοδοσία των υπαλλήλων, με τον Περιφερειάρχη να τονίζει ότι: «Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος έχει ζητήσει η μισθοδοσία να συνεχίσει να γίνεται απευθείας από το Κράτος, γιατί υπάρχει προβληματισμός εάν γίνει από τους Κ.Α.Π. να μην υπάρχουν χρήματα για τις άλλες υποχρεώσεις που δημιουργούνται από τη λειτουργία της Περιφέρειας Ηπείρου και της κάθε Περιφέρειας».

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης και στις οφειλές που υπάρχουν από τα υπουργεία προς την Περιφέρεια και την εκπεφρασμένη αδυναμία τους να ανταποκριθούν.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (για το Β’ Κλειστό Γυμναστήριο Ιωαννίνων κ.α.), στον Ο.Σ.Κ. για τα έργα σχολικής στέγης, καθώς και στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το καταφύγιο αδέσποτων ζώων, για τα οποία το 2011 δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ.

Επίσης πρόβλημα έχει ανακύψει και με τις οφειλές των πρώην Κρατικών Περιφερειών. «Υπάρχουν χρέη που προέρχονται από την πρώην Κρατική Περιφέρεια για τα οποία έχουμε ζητήσει, ως Ένωση Περιφερειών, να λάβει μέριμνα το κράτος, γιατί οι δικοί μας πόροι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτές τις καταστάσεις», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος σε άλλο σημείο είπε:

«Το 2011 προτιμήσαμε να κάνουμε λιγότερες εργασίες, αλλά χρήσιμες. Π.χ., αντιμετωπίστηκαν κλοπές αντλιοστασίων. Έγιναν καθαρισμοί τάφρων κλπ. σε όλη την Ήπειρο που είχαν 50 χρόνια να γίνουν. Ένα χρήσιμο έργο, που εκτελέστηκε είτε με δικά μας μηχανήματα, είτε με ελάχιστους πόρους που διέθεσαν οι περιφερειακές ενότητες.

Παράλληλα προωθούμε τις επενδύσεις μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου, για τον οποίο την περίοδο αυτή υπάρχουν οφειλές περίπου 20 εκ. ευρώ. Με τον Υπουργό Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδη, συμφωνήσαμε να διατεθούν από το ΕΣΠΑ 25 εκατομμύρια ευρώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γιατί πρέπει να πέσουν χρήματα στην αγορά. Στόχος μας είναι μέσω του ΕΣΠΑ, να προχωρήσουν, σε όλη την Ήπειρο, κυρίως έργα που αφορούν το περιβάλλον, όπως υδρεύσεις, αποχετεύσεις, διαχείριση απορριμμάτων».

Τέλος τόνισε και τα εξής:«Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από τα χρήματα που θα έχουμε, αλλά βλέποντας τη γενικότερη οικονομική κατάσταση και την κρίση που υπάρχει, θα κάνουμε το καθήκον μας, φροντίζοντας και το τελευταίο ευρώ να πιάνει τόπο. Στο πλαίσιο αυτό κάνουμε ήδη οικονομία κλίμακος, ξεκινώντας από τη μείωση των μισθωμένων κτιρίων και με τη συγκέντρωση των υπηρεσιών, που θα ολοκληρωθεί με τη μεταφορά εκείνων που ανήκουν στους δήμους».

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply