Διήμερο με “FLAMENCO” και “Νότιοι Ήχοι” στο Χασ’ουμέρ

Το «Χασ’ουμέρ» ξεκινάει μια σειρά από μουσικές εκδηλώσεις με τίτλο “Νότιοι Ήχοι”. Την Κυριακή 27 και τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011, οι αισθήσεις μας θα κατακλυστούν από τους ήχους του flamenco. Ο Ανδαλουσιανός Alejandro Chacòn θα μας ταξιδέψει στα απόκρυφα μονοπάτια της τέχνης του Flamenco που δεν είναι – αντίθετα με ότι πιστεύεται – απλά και μόνο μουσική της Νότιας Ισπανίας.

Το φλαμένκο δημιουργήθηκε από τη μοναδική συνύπαρξη και μείξη της αραβικής, ανδαλουσιανής, σεφαρδιτικής και τσιγγάνικης κουλτούρας στην περιοχή της Ανδαλουσίας πριν και μετά τη Ρεκονκίστα (Ανακατάληψη), την ιστορική δηλαδή περίοδο κατά την οποία οι Χριστιανοί βασιλιάδες ανακατέκτησαν την Ισπανία από τους Μουσουλμάνους. Πρόκειται για την εξωτερίκευση ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής ενός τρόπου πού, ισοπεδώνεται αμείλικτα από τον σύγχρονο πολιτισμό όπως και τόσες άλλες παραδοσιακές αξίες σ’ όλο τον κόσμο. Δεν είναι μια απλή φολκλορική παράσταση αλλά μια ζωντανή έκφραση του εσωτερικού κόσμου των καλλιτεχνών που συμμετέχουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το κυρίαρχο στοιχείο αυτής της παράδοσης είναι ο αυτοσχεδιασμός όλων των καλλιτεχνών, τόσο του τραγουδιστή όσο και της κιθάρας.

Τον Alejandro θα συνοδεύει ο γνωστός δάσκαλος της κιθάρας, Δημήτρης Κουκουλιτάκης. Έναρξη 10:00, Είσοδος 5 ευρώ.

Στα πλαίσια των “Νότιων Ήχων” θα εμφανιστούν στον ίδιο χώρο δύο ακόμα σπουδαίοι εκπρόσωποι της world – ethnic μουσικής σκηνής. Στις 15 και 16 Δεκεμβρίου 2011, ο Σύριος βιρτουόζος ουτίστας Ziad Rajad θα παρουσιάσει την πλούσια κουλτούρα της Ανατολικής Μεσογείου ενώ στις 27 και 28 του ίδιου μήνα, ο Τούρκος δεξιοτέχνης Y. Barış Bal με το κλασικό ταμπούρ, το σάζι και το πολίτικο λαούτο του θα μας παρουσιάσει την παράδοση της Βαλκανικής, Βυζαντινής και Λόγιας Οθωμανικής μουσικής.

Περισσότερες πληροφορίες στο «Χασ’ουμέρ», Αλ. Διάκου 10 (πρώην Καφενείο Γυναικών) τηλ. 6946.300443.

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply