ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων: “Για πάντα – 4EVER”

Ξεκινάει αυτή την εβδομάδα το νέο θεατρικό φεστιβάλ «Φθινοπωρινή αυλαία στο δημοτικό θέατρο»που οργανώνει το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων στο κτίριο του νέου δημοτικού θεάτρου (Μετσόβου και Ακτής Μιαούλη γωνία, «παλαιά σφαγεία»). Με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου θα δοθούν 13 παραστάσεις από 4 διαφορετικούς θιάσους έχοντας την ποιοτική εγγύηση για ένα άρτιο καλλιτεχνικό έργο που αναμένεται ότι θα παρουσιάσουν στο κοινό που θα τις επισκεφθεί, τόσο από την πόλη, όσο και από ολόκληρη την Ήπειρο.

Στην οργάνωση του φεστιβάλ συνδράμουν ως Χορηγοί επικοινωνίας το Δημοτικό Ραδιόφωνο και η ΕΡΑ – ραδιοφωνικός σταθμός Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα των παραστάσεων ανοίγει με τη βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Ηλιόπουλου ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ – «4ΕVER» που παρουσιάζει η θεατρική εταιρεία «ΝΗΜΑ».

Το έργο πρωτοανέβηκε σε σκηνοθεσία Βαρβάρας Δούκα, και με τους ηθοποιούς Νίκο Αρβανίτη και Ντίνα Αβαγιανού, με αφορμή τους Α’ Θεατρικούς Αγώνες Νέων Δημιουργών στο Θέατρο Ιλίσσια – Βολανάκης τον Ιούνιο του 2004, όπου απέσπασε το Α’ Βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Έργου και Καλύτερης Παράστασης, καθώς και ειδική μνεία για τους ηθοποιούς. Οι ηθοποιοί του είναι οι πρώτοι διδάξαντες του έργου και επίσης βραβευμένοι με έπαινο το 2005 για την ερμηνεία τους. Επαναλήφθηκε με εξαιρετική επιτυχία την επόμενη χρονιά σε μία σειρά παραστάσεων στο ίδιο θέατρο και γνώρισε την επιτυχία στη χώρα και το εξωτερικό (Αγγλία – Γερμανία), ενώ γυρίστηκε και για την ελληνική τηλεόραση. Χαρακτηρίστηκε από τους κριτικούς σαν «η ελληνική Βιρτζίνια Γουλφ».

Λίγα λόγια για το έργο: «Μπορεί η αγάπη να κρατήσει Για Πάντα; … Ένα ζευγάρι 40 και κάτι, παντρεμένοι, με παιδιά, που ζουν και εργάζονται μαζί όσο θυμούνται τους εαυτούς τους, έχουν επισκεφτεί για λόγους επαγγελματικούς ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα σε ένα ελληνικό νησί. Μια νύχτα με καταιγίδα, σε ένα μπάγκαλόου, δίπλα στη θάλασσα, θα γίνει μια αξέχαστη σαρκοβόρα νύχτα, που πολλά θα ειπωθούν αλλά τίποτα δεν θα λυθεί…». Άγαν (= πάρα πολύ, υπερμέτρως). Η αγάπη με όλα αυτά τα άγα-ν, τα υπέρμετρα που άγει πίσω της (άγαν απ’ το άγ-ω, σημαίνει σύρω, φέρω πάρα πολλά), είναι θηλιά, μέγα άχ-θ-ος και πηγή άχ-ους και άγχους [άγχω πνίγω, σφίγγω στο λαιμό]. Σκέτη αγαν-άχθηση που δένει χειροπόδαρα με όλα αυτά τα αγά-ομαι= φθονώ και ζηλεύω του άλλου που… αγα-πώ με πολλά αχ και β-αχ… [ΟΜΑΔΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΝΗΜΑ»].

Οι καλλιτεχνικοί συντελεστές και τα στοιχεία που συνοδεύουν την παρουσίαση της παράστασης είναι:
– Γιώργου Ηλιόπουλου ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ -«4ΕVER»: Α’ Βραβείο Σκηνοθεσίας, Καλύτερου έργου και Καλύτερης παράστασης στους Α’ Θεατρικούς Αγώνες Νέων Δημιουργών

– Παίζουν: Νίκος Αρβανίτης (Αντρέας), Ντίνα Αβαγιανού (Δήμητρα)
– Σκηνοθεσία Βαρβάρα ΔούκαΣκηνικά – κοστούμια: Kωνσταντίνος Zαμάνης
– Μουσική επιμέλεια: Κώστας Μπόρσης

Ημέρες και ώρες παράστασης: Τετάρτη 28, Πέμπτη 29 και Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 9.15’ μ.μ. Τιμή εισιτηρίου: 15,00 €. Μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, στρατευμένοι, πολύτεκνοι, μέλη ΚΑΠΗ, ΑΜΕΑ και ανέργοι (με κάρτες): 10,00 €. Στο δημοτικό θέατρο Ιωαννίνων (Μετσόβου και Ακτής Μιαούλη γωνία, «παλαιά σφαγεία»)

Το φεστιβάλ «Φθινοπωρινή αυλαία στο δημοτικό θέατρο» θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με την Πειραματική Σκηνή του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων και την παράσταση «Σιωπή», ενώ θα ακολουθήσουν η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΩΡΟΣ με την ανατρεπτική κωμωδία του Σάκη Σερέφα «Λιωμένο Βούτυρο» και οι «Βρυκόλακες» του Ερρίκου Ίψεν, παράσταση που έμελλε να είναι το κύκνειο άσμα του σκηνοθέτη Νικηφόρου Νανέρη.

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply