ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: Το «Δηλητήριο» του Ροντόλφ Σιρέρα

ΘέατροΣε λιγότερο από ένα μήνα θα ξεκινήσουν οι παραστάσεις του έργου το «Το Δηλητήριο» του Ροντόλφ Σιρέρα, που θα παρουσιαστεί από τη Νέα Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο θέατρο «Καμπέρειο». Πρόκειται για ένα έργο που έκανε την πρώτη πανελλήνια παρουσίασή του στα Γιάννινα την Παρασκευή 22 Μαρτίου 1996 και τότε από τη Νέα Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Μετά από 18 χρόνια το έργο επανέρχεται στον ίδιο χώρο, με διαφορετικούς συντελεστές και μια αλλαγή στη σκηνή. Στην θεατρική παραγωγή του 1996 ο Δημήτρης Πετρόπουλος επωμιζόταν τον ρόλο του Γκαμπριέλ, ενώ το ρόλο του Μαρκήσιου ερμήνευε ο Γιώργος Τζέρπος.

Στη φετινή παρουσίαση του έργου ο Δημήτρης Πετρόπουλος έχει αναλάβει τον ρόλο του Μαρκήσιου και τον ρόλο του Γκαμπριέλ υποδύεται ο Διονύσης Σάββας.

Οι άλλοι συντελεστές της φετινής παρουσίασης του έργου είναι: Μετάφραση – σκηνοθεσία Δημήτρης Πετρόπουλος και σκηνικά –κοστούμια Γιώργος Πάτσας. Για τις παραστάσεις του 1996 που δόθηκαν σε Γιάννενα, Άρτα και Αθήνα γράφτηκαν πλήθος επαινετικές κριτικές ένα απάνθισμα των οποίων είναι:

Αθηναϊκός Τύπος:

  • συγκλονιστικό έργο. «Αυγή», 19/4/96
  • Μια ατμοσφαιρική παράσταση εποχής. «Ελευθεροτυπία» 26/4/96
  • γιατί σπάνια βλέπει κανείς τόσο ανάγλυφα το τίμημα του μεταμφιέζεσθαι, του εφήμερου της θεατρικής ζωής, της αλήθειας του θανάτου. Γευθείτε το.

Γ.Ε.Β. «Ελευθεροτυπία» 26/4/96

  • Αίσθηση προκάλεσε το θεατρικό έργο του Ισπανού Ρόντολφ Σιέρα, που παρουσίασε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το ΔΗΠΕΘΙ… Το έργο εντυπωσίασε το κοινό….

«Πανηπειρωτική» Μάιος 1996

Τοπικός Τύπος:

  • Το δηλητήριο φθάνει στο τέλος αφήνοντας πάρα πολύ καλές εντυπώσεις στους λάτρες του θεάτρου. «Ήπειρος», 4/4/96
  • κατάφερε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού που την καταχειροκρότησε και να γίνει κοινωνός της πλούσιας θεατρικής δουλειάς που πραγματοποιείται στα Ιωάννινα . «Ήπειρος», 26/4/96
  • Μπράβο σε όλους τους συντελεστές της παράστασης… για την τόσο γόνιμη και ποιοτική προσφορά τους. «Η Πρωινή» Άρτας, 27/4/96
  • Οι ίδιοι ηθοποιοί πήραν καταπληκτικές κριτικές. «Ήπειρος», 4-5/5/96
  • Ήταν μια πολύ καλή παράσταση συλλογικής θεατρικής δουλειάς. … Αποδόθηκαν θαυμάσια οι ρόλοι από τους Ηπειρώτες ηθοποιούς Γιώργο Τζέρπο και Δημήτρη Πετρόπουλο. Προσέφεραν στο Αθηναϊκό κοινό τις αξιόλογες δυνατότητες τους και προσέχθηκαν ιδιαίτερα. … Εισέπραξε απλόχερα από καρδιάς, τα χειροκροτήματα του Αθηναϊκού κοινού, μια συγκινησιακή ερμηνεία των καταξιωμένων ηθοποιών. Η πνευματική και καλλιτεχνική ακτινοβολία τους, διαφαίνεται πεντακάθαρα. «Ήπειρος», 14/5/96.

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply