Δελτίο τύπου ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. Ιωαννίνων με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά με τα Δ.Σ και Αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης:

Το απόγευμα της Δευτέρας 21/1/2013 πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ν. Ιωαννίνων με τη συμμετοχή του βουλευτή Χρήστου Μαντά με τα Δ.Σ και Αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα των εκπαιδευτικών και της εκπαίδευσης. Ως κυρίαρχα ζητήματα προβλήθηκαν τα θέματα των κτιριακών εγκαταστάσεων (ιδιαίτερα των νηπιαγωγείων) και των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, ενώ υπογραμμίσθηκε η μισθολογική εξαθλίωση που έχει υποστεί το ανθρώπινο δυναμικό της εκπαίδευσης και ιδιαίτερα οι νεότεροι εκπαιδευτικοί από τις μνημονιακές πολιτικές.

Ιδιαίτερα ανήσυχη είναι η εκπαιδευτική κοινότητα από τα επικείμενα σχέδια της κυβέρνησης για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών που θα συνδέεται με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη και μάλιστα με ένα ποσοστιαίο τρόπο που θα αποκλείει ουσιαστικά μεγάλο μέρος των εκπαιδευτικών.

Οι αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών τόνισαν επίσης την αντίθεσή τους με την κατάργηση του πειθαρχικού ρόλου των υπηρεσιακών συμβουλίων και τη δημιουργία τριμελών πειθαρχικών συμβουλίων, όπου μπορεί να τεθούν σε αργία και σε παραπομπή με το ερώτημα της απόλυσης εκπαιδευτικοί μετά και από την παραμικρή καταγγελία.

Όλα τα παραπάνω εντείνουν την ανασφάλεια και το κλίμα φόβου που επιχειρείται να εδραιωθεί, την ίδια στιγμή που ένας αναπληρωτής εκπαιδευτικός αμοίβεται με το ποσό των 640 ευρώ και αρκετοί δεν αποδέχονται τον διορισμό τους ειδικά σε μακρινές περιοχές, λόγω της αδυναμίας να ανταποκριθούν στα έξοδα…

Εκφράστηκε επίσης η αντίθεση των σωματείων στην κατάργηση των ζωνών μετάθεσης του νομού και στην αντικατάστασή τους από μία ενιαία. Σε ότι αφορά ελλείψεις εκπαιδευτικών ειδικοτήτων αναφέρθηκαν ελλείψεις στην ΕΠΑΣ Ιωαννίνων (με κίνδυνο οι μαθητές να χάσουν τη χρονιά) και στους μουσικούς καθηγητές του Μουσικού Σχολείου Ιωαννίνων που δεν έχουν ακόμη προσληφθεί.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για το πώς μπορεί να εκφρασθεί η αλληλεγγύη της εκπαιδευτικής κοινότητας στο μαθητικό πληθυσμό που πλήττεται ακόμη και από υποσιτισμό. «Από την πλευρά της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ ο κ. Μαντάς και με την ιδιότητά του ως μέλος της διαρκούς επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, τόνισε το έντονο ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ για τα θέματα εκπαίδευσης.

Ενημέρωσε τις αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών ότι έχει ήδη κατατεθεί ερώτηση για την κατάργηση των ζωνών μετάθεσης και των μορίων, για τα κενά των μουσικών εκπαιδευτικών του Μουσικού Σχολείου, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα των μνημονίων θεωρείται πολυτέλεια το αυτονόητο δικαίωμα των παιδιών να έχουν το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό.

Αν προστεθεί και το γεγονός ότι η 4η τακτική δόση των λειτουργικών δαπανών του 2012 «χάθηκε», στο πλαίσιο των τεράστιων περικοπών που έγιναν για να « σωθεί η χώρα», αντιλαμβανόμαστε γιατί η λειτουργία των σχολείων έχει φθάσει σε κρίσιμο σημείο.

Όσον αφορά στο προσχέδιο Π.Δ για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ δεν μπορεί να μπει σε μια συζήτηση που επιχειρεί ιδιαίτερα μέσα από τις ποσοστώσεις και τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών, να καρατομήσει και μισθολογικά και βαθμολογικά ακόμη περισσότερο τους εκπαιδευτικούς.

Τέλος διαβεβαίωσε τις αντιπροσωπείες των εκπαιδευτικών ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα σταθεί στο πλευρό της εκπαιδευτικής κοινότητας στις δίκαιες διεκδικήσεις της και ιδιαίτερα σε ότι έχει σχέση με τη στήριξη του Δημόσιου Δωρεάν Σχολείου και την ουσιαστική αναβάθμισή του έξω από τον βρόγχο των μνημονιακών πολιτικών, καθώς και σε όποιες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης αναληφθούν από την πλευρά της εκπαιδευτικής κοινότητας. Τόνισε επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ θα παρακολουθεί συνεχώς τα ζητήματα της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Νομό και θα παρεμβαίνει μέσα και έξω από τη Βουλή για την αντιμετώπισής τους.

 

Tags:

, , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply