Δελτίο τύπου Μ. Κασσή για “ΔΩΔΩΝΗ” & ΥΗΕ Μετσοβίτικου

Ο Βουλευτής Ιωαννίνων ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής κατέθεσε την Πέμπτη 06/09/2012 σχετικές επερωτήσεις στη Βουλή σχετικά με τις εξελίξεις στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε καθώς με τη στασιμότητα από το έτος 2006 για το ΥΗΕ Μετσοβίτικου.

Στην επερώτηση για τη ΔΩΔΩΝΗ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρονται τα εξής:

«« Με έκπληξη πληροφορήθηκε η Ήπειρος την απόφαση αποκλεισμού των ΕΑΣ της Ηπείρου και του Στρατηγικού Επενδυτή που εξασφάλισαν, από τη διαδικασία πώλησης του ποσοστού της ΑΤΕ στη ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε..

Μια απόφαση ανεξήγητη και προκλητική. Τη στιγμή που όλοι οι τοπικοί φορείς και όχι μόνο, χαιρέτησαν και ανακουφίστηκαν από την πρόταση αυτή, κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν προκλητικές και αντικαταστατικές διαδικασίες.

Αποκλείονται από τη διαδικασία οι ιδρυτές της ΔΩΔΩΝΗΣ χωρίς να εξετάζεται η πρότασή τους και ταυτόχρονα εγκρίνονται υποψηφιότητες οφειλετών της. Οι αξιολογητές αναίτια, αγνοούν την Ηπειρωτική Κοινωνία και παραγωγή.

Κάποιοι, μέσα στη σημερινή πρωτόγνωρη κρίση, νομίζουν πως μπορούν να κινούνται με λογικές του χτες που μας έφεραν εδώ. Η υπόθεση αυτή δεν τελειώνει εδώ. Τα σχέδια όσων, εδώ και καιρό θέλουν να «βγάλουν από τη μέση τη ΔΩΔΩΝΗ», δεν μπορούν να περάσουν.

Η Ήπειρος θα αντιδράσει ενιαία και συλλογικά, γιατί η ΔΩΔΩΝΗ είναι σημαντικό τμήμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής.

Είναι ώρα ευθύνης για όλους. Στην κρίση πρέπει να απαντήσουμε με ενίσχυση και όχι αποδυνάμωση του παραγωγικού ιστού.

Ερωτώνται οι υπουργοί:

1) Τι ενημέρωση έχουν για το θέμα της ΔΩΔΩΝΗΣ Α.Ε. και γιατί επιτρέπεται η μεροληπτική στάση απέναντι σε προσφορές και προτάσεις που δεν εντάσσονται σε διεθνή διαγωνισμό αλλά σε μία ιδιότυπη διαδικασία εξέτασης προσφορών κατά την οποία οι αξιολογητές ζητούν την ένταξη αμοιβής στην όποια πρόταση κατατίθεται;
2) Πως αντιμετωπίζουν το ζήτημα του αποκλεισμού της πρότασης των ΕΑΣ και του Στρατηγικού Επενδυτή, 5 ημέρες μετά την κατάθεσή της και η οποία καλύπτει πλήρως τα όσα ζητήθηκαν, έστω και με καθυστέρηση και παρελκυστικές μεθόδους, εντός του Αυγούστου;»

Η επερώτηση σχετικά με το ΥΗΕ Μετσοβίτικου προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αναφέρει:

«« Το ΥΗΕ Μετσοβίτικου θα είναι ισχύος 2Χ14,5 MW, και άρχισε να κατασκευάζεται στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Η Α’ φάση ολοκληρώθηκε λίγο πριν το 2000 και με αυτή διανοίχθηκε η σήραγγα προσαγωγής που θα μεταφέρει το νερό από το υδροηλεκτρικό σταθμό Πηγών Αώου και τον Μετσοβίτικο στον υπόγειο σταθμό κοντά στη σήραγγα Δεματίου και τη γέφυρα της Εγνατίας στην περιοχή του Μεγ. Περιστερίου. Επίσης, έγινε προετοιμασία για μικρό φράγμα στο ύψος του κόμβου της Εγνατίας στο Μικρό Περιστέρι και άλλες εργασίες για τον υπόγειο σταθμό.

Από το καλοκαίρι του 2006, το έργο παραμένει στάσιμο για δεύτερη φορά, αφού μεταξύ Α’ και Β’ φάσης επίσης πέρασαν χρόνια απραξίας.

Ο ανάδοχος της Β’ φάσης, το εγκατέλειψε, εκτελώντας μόνον το 31% της εργολαβίας μέχρι τον Ιανουάριο του 2007.

Πέντε και πλέον χρόνια μετά την αποχώρησή του, αναμένεται εδώ και καιρό να ολοκληρωθεί η προμήθεια του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και να προκηρυχθούν τα υπολειπόμενα έργα. Ούτε το νέο χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση το 2013 φαίνεται να τηρείται και, αισίως, θα κρατήσει κατασκευαστικά μια 20ετία…

Ο διεθνής διαγωνισμός για την επιλογή αναδόχου των Η/Μ κράτησε περίπου 1,5 χρόνο, αλλά υπάρχουν και νέες καθυστερήσεις. Εργολάβος και εργοτάξιο δεν πρέπει να αναμένεται σύντομα, ίσως όχι εντός του έτους.

Η επιλογή της ΔΕΗ είναι, ενώ θα ετοιμάζεται ο ανάδοχος για την παράδοση του εξοπλισμού, θα προχωρά η κατασκευή του σταθμού και των άλλων τμημάτων του έργου. Ο διαγωνισμός για τα έργα πολιτικού μηχανικού έχει ξεκινήσει και η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών στο διεθνή διαγωνισμό αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του 2010 και φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2012…

Επίσης, η ΔΕΗ, έχει αποφασίσει να προχωρήσει στην ολοκλήρωση του ΥΗΕ Μετσοβίτικου με προκαταβολές το 2012 και με εκταμίευση το 2013, γεγονός που σημαίνει ότι το έργο δεν τελειώνει μέσα στην επόμενη διετία. Αυτό είναι το τελευταίο, σχετικά, μεγάλο έργο της στην Ήπειρο, μετά το ΥΗΕ Πηγών Αώου, με το οποίο συνδέεται, αφού το νερό από τον σταθμό και από τον Μετσοβίτικο (με μικρό φράγμα) θα φτάνει με υπόγεια σήραγγα στον υπόγειο σταθμό του Μετσοβίτικου και από εκεί θα επιστρέφει πάλι στο ποτάμι.

Ερωτώνται οι υπουργοί:
1) Πότε θα ολοκληρωθούν οι εργασίες από πλευράς της ΔΕΗ για την ολοκλήρωση του έργου αυτού, το οποίο πρόκειται να προσφέρει στην Εθνική οικονομία από την παραγωγή της ενέργειας αλλά και ανάπτυξη και θέσεις εργασίας στην περιοχή μας;
2) Μέσα από ποιες διαδικασίες μπορούν να επιταχυνθούν οι ρυθμοί κατασκευής προκειμένου να μη χάνεται χρόνος και χρήμα; »»

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply