Δελτίο τύπου για την ακαρπία στα εσπεριδοειδή Π.Ε. Άρτας

Ακαρπία στα εσπεριδοειδή στην Π.Ε. Άρτας:

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Άρτας, κ. Χρήστος Γκόκας, φέρνει ξανά στη Βουλή το θέμα της ακαρπίας των εσπεριδοειδών, στην ευρύτερη περιοχή της Άρτας, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όπου αναφέρει αν υπάρχει πρόθεση από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες να ενταχθεί η Π.Ε. Άρτας σε πρόγραμμα αποζημιώσεων, μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ).

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«« ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό: Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Τσαυτάρη

ΘΕΜΑ: “Ακαρπία στα εσπεριδοειδή στην Π.Ε. Άρτας”:

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με την αναφορά του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας-Φιλιππιάδας η ακαρπία στα εσπεριδοειδή της Π.Ε. Άρτας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, είναι έντονη. Με την απάντηση σας (ΠΑΒ 430/19-9-2012) στην Ερώτηση μας με αριθ.πρωτ. 2303/28-9-2012 μας ανακοινώσατε την ολοκλήρωση των επισημάνσεων στις καλλιέργειες εσπεριδοειδών από κλιμάκιο γεωπόνων του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ιωαννίνων.

Είναι γνωστό ότι η ακαρπία δεν εντάσσεται στον κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ, ο οποίος καλύπτει μόνο την ηρτημένη εσοδεία από διάφορα ακραία καιρικά φαινόμενα. Είναι επίσης γνωστό ότι για την εν λόγω περίπτωση, η αποζημίωση δύναται να καλυφθεί μέσω ΠΣΕΑ.

Με δεδομένη την απόγνωση των παραγωγών, και την δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Υπάρχει πρόθεση από τις Αρμόδιες Υπηρεσίες να ενταχθεί η Π.Ε. Άρτας σε πρόγραμμα αποζημιώσεων, μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης (ΠΣΕΑ);

2) Ποια τα αποτελέσματα των ελέγχων, που έχουν ολοκληρωθεί, από τα κλιμάκια των γεωπόνων του ΕΛΓΑ, ποιο το μέγεθος του προβλήματος που κατέγραψαν, και αν υπάρχει πρόβλεψη από το Υπουργείο για την στήριξη αυτών των παραγωγών; »»

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply