Δήμος Ιωαννιτών: Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Σε πλήθος ερωτημάτων, που τέθηκαν προ ημερήσιας διάταξης, απάντησε σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα των παρεμβάσεων που απαιτούνται στο αντλιοστάσιο της ΔΕΥΑΙ, στο Πάρκο Κατσάρη, καθώς τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολύ σοβαρά. Μέρος αυτών αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια των προηγούμενων παρεμβάσεων που έγιναν από την επιχείρηση, όμως για να ολοκληρωθούν οι εργασίες και να αποκατασταθούν οι βλάβες στον ηλεκτρικό πίνακα και τις αντλίες, θα απαιτηθεί πολύωρη διακοπή νερού. «Ένα μεγάλο μέρος συντήρησης και καθαρισμού έχει γίνει. Όμως πρέπει να προχωρήσουμε στην διακοπή νερού σχεδόν σε όλη την παλιά πόλη, για να λύσουμε το πρόβλημα και να αποφεύγονται φαινόμενα διαρροών λυμάτων στους δρόμους, το πάρκο ή τη λίμνη» υπογράμμισε ο κ. Φίλιος.

Από τον επικεφαλής της Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας Νίκο Γκόντα, τέθηκε το θέμα των λογαριασμών της ΔΕΥΑΙ, που εκδόθηκαν ως «έναντι» το οποίο απαντήθηκε από τον αντιδήμαρχο και αντιπρόεδρο της επιχείρησης Δημήτρη Θεμελή. Ο κ. Θεμελής τόνισε πως οι έναντι λογαριασμοί εκδόθηκαν με βάση τα περσινά στοιχεία κατανάλωσης. Το επόμενο δίμηνο θα γίνει κανονικά μέτρηση και όπου διαπιστωθούν προβλήματα, θα εξεταστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΙ. «Εκδόθηκαν έναντι λογαριασμοί, καθώς οι καταμετρητές επιφορτίστηκαν ένα πλήθος εργασιών, με στάσιμα ρολόγια, διακοπές νερού ή επανασυνδέσεις. Γνωρίζετε όλοι ότι από την επιχείρηση γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια να εισπραχθούν οφειλές των προηγούμενων ετών, οι οποίες ξεπερνούν τα επτά εκατομμύρια. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε και το πρώτο εξάμηνο του έτους, ήρθε στο ταμείο το ποσό του 1,2 εκατομμυρίου ευρώ», ανέφερε ο κ. Θεμελής.

Κενάν Μεσαρέ: Από την αντιπολίτευση ετέθη το θέμα της Κενάν Μεσαρέ, με αφορμή την τελευταία δημόσια παρέμβαση εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτών, με την οποία ζητούν αλλαγές και νέες παρεμβάσεις στο δρόμο.«Η Κενάν Μεσαρέ, ως έργο δεν έχει παραληφθεί ακόμη από το Δήμο. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από την Κοινότητα. Ως εκ τούτου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα ακόμη και για την παραμικρή παρέμβαση. Τα έργα που ζητούν οι κάτοικοι, δεν μπορούν να εκτελεστούν στο σύνολο τους. Ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να επιστρέψει χρήματα στις Βρυξέλλες, με πιθανή απένταξη της Κενάν Μεσαρέ. Έγιναν όμως παρεμβάσεις για την διευκόλυνση της κίνησης, για την μείωση της ταχύτητας και ήδη τα αποτελέσματα τους είναι σημαντικά», ανέφερε ο Δήμαρχος.

Κόμβος Κουτσελιού: Από την αντιπολίτευση, τέθηκε το θέμα της σύνδεσης της Εγνατίας Οδού, στον ημικόμβο Κουτσελιού, με τη σημείωση ότι μπορεί να οδηγήσει ένα μεγάλο κυκλοφοριακό φόρτο προς την πόλη των Ιωαννίνων, χωρίς να υπάρχουν οι κατάλληλες οδικές υποδομές. Ο Δήμαρχος ξεκαθάρισε ότι ο ημικόμβος Κουτσελιού δεν μπορεί να λειτουργήσει ως είσοδος για την πόλη των Ιωαννίνων. Η 2η επαρχιακή οδός, που διασχίζει τα δημοτικά διαμερίσματα Ανατολής και Κατσικά δεν μπορεί να λειτουργήσει ως συνέχεια της Γεννηματά, σημείωσε ο Δήμαρχος και χαρακτήρισε παντελώς λαθεμένο τον σχεδιασμό που είχε ακολουθηθεί τα προηγούμενα χρόνια, καθώς θα οδηγούσε πλήθος οχημάτων στο ιστορικό κέντρο, το οποίο δεν έχει τέτοιες αντοχές. Ανέφερε ότι στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Εγνατίας Οδού Α.Ε. συμφωνήθηκε να μην χρησιμοποιηθεί ο ημικόμβος Κουτσελιού ως κύρια είσοδος για την πόλη των Ιωαννίνων. Συμφωνήθηκε επίσης η κατασκευή ενός νέου κόμβου, ανάμεσα στον ημικόμβο Κουτσελιού και στον κόμβο επί της εθνικής Ιωαννίνων – Αθηνών, ο οποίος θα αποσυμφορήσει την κατάσταση.

Άλλα θέματα: Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ζητήθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης «3 κλικ Αριστερά» Χρήστο Μαντά να συζητηθεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ανώτατη Εκπαίδευση, μετά την ψήφιση του νέου νόμου. Το ίδιο ζήτησαν και μέλη του Συλλόγου ΔΕΠ που παρέστησαν στη συνεδρίαση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τον ορισμό ορκωτών λογιστών για την εκκαθάριση της Αναπτυξιακής Επιχείρησης του τέως Δήμου Ανατολής, μετά την αυτοδίκαια λύσης της, στις 31 Δεκεμβρίου 2010, αφού μέχρι τότε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν την είχε μετατρέψει σε μονομετοχική ανώνυμη εταιρία. «Ήταν αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, η οποία δεν φρόντισε για την τακτοποίηση της, μέσα στα όρια που καθορίζονταν από τη νομοθεσία. Η επιχείρηση λύθηκε αυτοδίκαια και αυτοδίκαια απολύθηκαν και όσοι εργάζονταν σε αυτή. Όμως αυτό βαρύνει αποκλειστικά το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο», υπογράμμισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Τέλος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος ανακοίνωσε ότι στις εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα των Λυγγιάδων, στις 2 Οκτωβρίου, θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply