Δήμος Ιωαννιτών: Ανακοίνωση

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου:

Η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου Ιωαννιτών, όπως έχει παρουσιαστεί από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων της παρούσας Δημοτικής Αρχής, αποτυπώνεται πλέον και στην έκθεση των ορκωτών λογιστών, η οποία προέκυψε μετά την ολοκλήρωση της απογραφής των περιουσιακών στοιχείων, των απαιτήσεων και των διαθέσιμων χρηματικών μέσων του Δήμου.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων.

Σύμφωνα με αυτά, οι μακροπρόθεσμες και βραχυπρόθεσμες οφειλές του Καλλικρατικού Δήμου Ιωαννιτών ανέρχονται στα 55,3 εκατομμύρια ευρώ. Τα 33,2 εκατομμύρια αφορούν σε υποχρεώσεις από δάνεια και τα 22,1 είναι υποχρεώσεις του Δήμου προς προμηθευτές.

Στα ποσά αυτά δεν περιλαμβάνονται τα χρέη των δημοτικών επιχειρήσεων, τα οποία αν υπολογιστούν εκτινάσσουν τις συνολικές υποχρεώσεις στα 75 εκατομμύρια.

Οι απαιτήσεις του Δήμου από τρίτους φτάνουν στα 23,6 εκατομμύρια, όπως τονίστηκε όμως και από τους ορκωτούς ελεγκτές το 50% αυτών έχει μεγάλη επισφάλεια.

Από τη Δημοτική Αρχή και τις αρμόδιες υπηρεσίες γίνεται συνεχής και συντονισμένη προσπάθεια για την είσπραξη των ποσών αυτών, χωρίς να παραγνωρίζονται οι δυσκολίες που υπάρχουν. Άλλωστε ορισμένες από τις οφειλές προς το νέο δήμο έχουν βάθος χρόνου εικοσαετίας, χωρίς στο διάστημα αυτό δημοτικές ή κοινοτικές αρχές να έχουν φροντίσει για την είσπραξή τους.

Ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νίκος Μάντης τόνισε πως στην έκθεση απεικονίζονται τα πλήρη στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Δήμου και υπογράμμισε πως η μεγαλύτερη γάγγραινα προέρχεται από τις ρυμοτομίες.

Ως προς την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων, υπήρξαν πολλές δυσκολίες, οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ξεπεράστηκαν μέχρι τέλους.

Θέση της Δημοτικής Αρχής είναι ότι για την πλήρη καταγραφή των πάγιων περιουσιακών στοιχείων χρειάζεται η εκπόνηση μελέτης, κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.

«Στα επίσημα στοιχεία των ορκωτών, φαίνεται η δυσχερής οικονομική κατάσταση του Δήμου. Υπάρχουν πολλά χρέη, υπάρχουν και πολλά ανείσπρακτα με κίνδυνο παραγραφής. Οι πολίτες δεν είχαν ειδοποιηθεί για πολλά χρόνια σχετικά με τις οφειλές τους προς το Δήμο. Σήμερα γίνεται μία τεράστια προσπάθεια, σε μία δύσκολη περίοδο για να εισπραχθούν χρήματα. Με αφορμή το γεγονός αυτό, θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: Όσοι εκμεταλλεύονται δημοτική περιουσία οφείλουν να πληρώνουν. Δεν θα κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε εκτενώς και στην ανάγκη καταγραφής της δημοτικής περιουσίας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις και ειδικά σε ημιαστικές περιοχές, παρουσιάζεται έντονα το φαινόμενο των καταπατήσεων.

Ήδη με επιστολή του Δημάρχου, έχουν ζητηθεί στοιχεία για καταπατήσεις από όλες τις Δημοτικές Ενότητες και τα Τοπικά Συμβούλια. Πέραν αυτού, για τις περιοχές όπου δεν έχουν κτηματογραφηθεί, ο Δήμος θα αναθέσει μελέτη, προκειμένου να έχει σαφή εικόνα της δημοτικής περιουσίας.

Άλλα θέματα:

Το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινοβραδινή του συνεδρίαση ενέκρινε το διετές πρόγραμμα δράσης και τον προϋπολογισμό της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Νεολαίας και Άθλησης.

«Η νέα Κοινωφελής Επιχείρηση κατήρτισε το πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ομόφωνα από το Διοικητικό της Συμβούλιο και σε αυτό περιγράφονται λεπτομερώς όλες οι δράσεις της διετίας. Συνάμα έγινε προσπάθεια νοικοκυρέματος των οικονομικών. Προσπάθεια η οποία ήδη αποδίδει», σημείωσε ο πρόεδρος της επιχείρησης Μωυσής Ελισάφ.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε τη συμμετοχή του Δήμου στον 5ο Αγώνα Δρόμου «Γύρος Λίμνης Παμβώτιδας».

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης Δημήτρης Παπαδόπουλος, πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αγώνα δρόμου, μετά τον μαραθώνιο, που γίνεται στη χώρα μας. Φέτος οι συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.200, ενώ πάνω από πέντε χιλιάδες θα είναι οι συνοδοί που θα βρεθούν στα Γιάννινα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου έγινε συζήτηση για τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή της Κιάφας από την Κενάν Μεσαρέ. Ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασαλάς, τόνισε πως η καταγραφή των προβλημάτων έχει ολοκληρωθεί και επανέλαβε πως τα περιθώρια παρεμβάσεων είναι περιορισμένα, λόγω του κινδύνου απένταξης του έργου και επιστροφής των χρημάτων στην Κοινότητα.

Σε κάθε περίπτωση, παρεμβάσεις που θα τύχουν της σύμφωνης γνώμης της Διαχειριστικής Αρχής, θα προχωρήσουν από το Δήμο.

Κατά την εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκο Γκόντα, ζητήθηκε να μην προχωρήσει η υπογραφή σύμβασης για την εκτέλεση του έργου Εθνικής Αντιστάσεως στα Καρδαμίτσια, επικαλούμενος το χαμηλό ποσοστό έκπτωσης.

Το έργο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και η δημοπράτησή του είχε γίνει από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή.

Στην απάντηση του ο Δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, τόνισε πως την απόφαση της προηγούμενης Δημαρχιακής Επιτροπής για ακύρωση της δημοπράτησης δεν την ενέκρινε η Περιφέρεια Ηπείρου, λόγω ελλιπούς τεκμηρίωσης.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ιωαννιτών πήρε απόφαση για υπογραφή της σύμβασης. Την ακύρωση της απόφασης αυτής ζήτησε η παράταξη του κ. Γκόντα με προσφυγή στην Επιτροπή του άρθρου 152. Η προσφυγή της όμως δεν έγινε δεκτή. Χωρίς να υπάρχουν νομικά ή άλλου είδους εμπόδια, η υπογραφή της σύμβασης πρέπει να προχωρήσει ώστε να εκτελεστεί ένα έργο ζωτικής σημασίας για την περιοχή των Καρδαμιτσίων.

Τέλος το Δημοτικό Συμβούλιο κατά τη συνεδρίασή του και με βάση τη νέα εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών, αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τη θέση του Συμπαραστάτη του Δημότη. Η ημερομηνία για την κατάθεση αιτήσεων θα ανακοινωθεί άμεσα.

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply