Δήλωση του βουλευτή Χ. Γκόκα για το σχέδιο “Αθηνά”

no_logoΔήλωση του Βουλευτή Χρήστου Γκόκα για το σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” σε σχέση με το ΤΕΙ Ηπείρου:

«« Οι εξελίξεις της τελευταίας στιγμής στο σχέδιο “ΑΘΗΝΑ” για την αναδιάρθρωση των ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι εκτός λογικής ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών κριτηρίων και αντίθετες με τις γενικές αρχές που το ίδιο το σχέδιο επικαλείται. Η τήρηση των κριτηρίων και η από το νόμο προβλεπόμενη τεκμηρίωση υποχώρησε στη διάρκεια της διαβούλευσης σε πολιτικές πιέσεις και παραγοντισμούς.

Τα κριτήρια πρέπει να είναι εκπαιδευτικά, επιστημονικά, κριτήρια επαγγελματικής προοπτικής που να εντάσσονται σε ένα σοβαρό σχέδιο συνενώσεων και συγχωνεύσεων, που εξυπηρετεί πολλαπλούς σκοπούς και στόχους.

Τα κριτήρια αυτά δεν τηρήθηκαν ικανοποιητικά στο πρώτο σχέδιο και κυριολεκτικά καταστρατηγήθηκαν στο δεύτερο, τόσο γενικά τόσο και σε ειδικότερες περιπτώσεις.

Στην περίπτωση του ΤΕΙ Ηπείρου, έχουμε αιφνιδιαστικές ανατροπές με αποδυνάμωση και ως προς τον αριθμό των τμημάτων και ως προς τη δυναμικότητά του.

Το ΤΕΙ Ηπείρου, με έδρα την Άρτα, έχει τις υποδομές και τη δυνατότητα παραπέρα ανάπτυξης στον επιστημονικό και ερευνητικό πεδίο, αλλά και στήριξης της τοπικής ανάπτυξης με την άμεση σύνδεσή του με τον πρωτογενή τομέα.

Ειδικά σήμερα που ο πρωτογενής τομέας αποτελεί το βασικό παράγοντα για το νέο εθνικό, παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό της περιοχής μας. Επομένως τα τμήματα του συγκεκριμένου πεδίου πρέπει να ενισχυθούν και όχι να αποδυναμωθούν. Η δημιουργία μιας σχολής με ένα τμήμα μικραίνει το Ίδρυμα στον τομέα αυτό.

Όσον αφορά δε στην πρόταση για κλείσιμο του τμήματος Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής, είναι εντελώς ακατανόητη και απόλυτα ατεκμηρίωτη και μπορεί να εξηγηθεί μόνο ως αποτέλεσμα παρασκηνίου.

Το τμήμα αυτό είναι μοναδικό, η σύνδεσή του με την τοπική κοινωνία ουσιαστική και σημαντική και πάνω απ’ όλα τηρεί τα ακαδημαϊκά κριτήρια και δίνει επαγγελματική προοπτική στους σπουδαστές.

Η πρόταση αυτή με βρίσκει απόλυτα αντίθετο. Καλείται ο κύριος Υπουργός να αντιληφθεί το λάθος και να αλλάξει άμεσα το σχεδιασμό για το ΤΕΙ Ηπείρου. Γιατί αφού τα κριτήρια είναι ίδια, πότε ήταν σωστός ο σχεδιασμός; Στην αρχή ή στο τέλος της διαβούλευσης;

Από την πλευρά μου έχει ξεκινήσει και θα εξαντληθεί κάθε προσπάθεια, κάθε δυνατότητα για να διορθωθεί το λάθος αυτό και η αδικία. Είναι μια υπόθεση που πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί, οι τοπικοί φορείς. Πρέπει να είμαστε όλοι δίπλα στη διοίκηση του ΤΕΙ και τους σπουδαστές, με αγώνα, για τη διασφάλιση της προοπτικής για ένα δυναμικό και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό κέντρο στην περιοχή μας. »»

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply