Β’ Φθινοπωρινή αυλαία στο Δημοτικό Θέατρο

Σήμερα, Δευτέρα 1 Οκτωβρίου, ώρα 9.00 μ.μ. το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων παρουσιάζει στο δημοτικό θέατρο (πολιτιστικός πολυχώρος, παλαιά σφαγεία) στο πλαίσιο του φεστιβάλ «β’ φθινοπωρινή αυλαία στο δημοτικό θέατρο» το “Αναλόγιο” από το βιβλίο του Σωτήρη Δημητρίου «H σιωπή του ξερόχορτου». Διαβάζει ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Γιάννης Αναστασάκης. Η είσοδος είναι ελεύθερη και η διάρκεια του αναλογίου: 60’. Η εκιδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου. Χορηγοί επικοινωνίας του φεστιβάλ: Δημοτικό Ραδιόφωνο και ΕΡΑ – σταθμός Ιωαννίνων.

Τη φύση και τη χαρά της ζωής υµνεί στο νέο του πεζογράφηµα «Η σιωπή του ξερόχορτου» ο Σωτήρης Δημητρίου. Στήνει µια κοινωνία στην οποία οι ελευθερίες της ιδεώδους πολιτείας του Πλάτωνα και της Ουτοπίας του Τόµας Μορ διευρύνονται στο έπακρο. Στην ευδαιμονική πολιτεία του αφηγητή δεν υπάρχει οικογένεια ούτε χρήµα, εκλείπουν ο φόβος του Θεού και του θανάτου, η εργασία περιορίζεται στο ελάχιστο, η εκπαίδευση δεν είναι καταναγκαστική, ο έρωτας ρέει ελεύθερα.

Δελτίο τύπου – Περιοδεία 2012 “Erofili Synopsis”:

Μια παράσταση βασισμένη στο αριστούργημα του Γ. Χορτάτση. Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου “Χώρος” σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου από την Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου στον πολιτιστικό πολυχώρο (Παλιά Σφαγεία) στις 21.00.

Τιμή εισιτηρίου: 15 € γενική είσοδος, 10 € Φοιτητικό – ΑΜΕΑ – κάρτα ανεργίας. Μειωμένη τιμή κατά την προπώληση: 10 € γενική είσοδος. Έναρξη προπώλησης: μια εβδομάδα πριν από την πρώτη παράσταση. Διάρκεια παράστασης: 100′

Προπώληση: στο Πνευματικό Κέντρο – τηλ. 26510.83940, στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., στο Rock Shop (Πουτέτση 1Α), κατάστημα IRIS (Γρ. Σακκά 20), Βιβλιοπωλεία «Ελευθερουδάκης» (Κ. Κατσαδήμα 7) και «Αναγνώστης» (Πυρσινέλλα 11). Πληροφορίες – Κρατήσεις: 6978.165269 / 6939.401170.

Με την παράσταση erofili synopsis ο θίασος ολοκληρώνει την ερευνητική του δουλειά στην Κρητική Αναγέννηση (2007 – 2012). Πρόκειται για θεατρική πρόταση, αποτέλεσμα της πορείας που ξεκίνησε με τον Απόκοπο του Μπεργαδή (2007, 2008, 2009) και συνεχίστηκε με δύο ασκησιολογικού χαρακτήρα σχεδιάσματα της Ερωφίλης (περιοδεία στην Κρήτη – 2008, μικρή Επίδαυρος – 2010).

Μια μοναδική παράσταση!Τρεις γυναίκες επί σκηνής – Tρεις μάσκες – Tρεις συγκλονιστικές ερμηνείες. Άνθρωποι που απαγορεύεται να ερωτευτούν, πάθος, ύβρις και η εξουσία που διαχρονικά καταχράται τη δύναμή της και μένει ατιμώρητη.

Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων προσκαλεί και φιλοξενεί την παράσταση σε συνέχεια της περσινής πετυχημένης συνεργασίας του με τον θίασο και το έργο “Λιωμένο Βούτυρο revisited” του Σάκη Σερέφα.

Η παράσταση πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στις 22 Ιουνίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου 2012, συγκίνησε το κοινό και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

“Το απόλυτο θέατρο, καμία ψευδαίσθηση, καμία νατουραλιστική φυσικότητα. Εδώ παίζουμε θέατρο.” Τα Νέα, Κώστας Γεωργουσόπουλος, 24 Ιουλίου 2012

Η ταυτότητα της παράστασης:
– Σκηνοθεσία – Σκηνικό: Σίμος Κακάλας
– Επεξεργασία Κειμένου – Διασκευή: Έλενα Μαυρίδου
– Μουσική: Νίκος Βελιώτης
– Μάσκες: Μάρθα Φωκά
– Σχεδιασμός Φωτισμού: Περικλής Μαθιέλλης
– Σχεδιασμός Ήχου: Γιώργος Μαυρίδης
– Βοηθός Σκηνοθέτη: Δημήτρης Καλακίδης
– Voice training: Αθηνά Τρέβλια
– Σύμβουλος – Φιλόλογος: Ναταλία Δεληγιαννάκη
– Διεύθυνση Παραγωγής: Στέλα Τενεκετζή
– Παίζουν οι ηθοποιοί: Δήμητρα Κούζα, Δήμητρα Λαρεντζάκη, Έλενα Μαυρίδου

Σημείωμα σκηνοθέτη:

Έργα που ξέρουμε τι συμβαίνει, ποιος έκανε τι, πως τελειώνουν. Άνθρωποι που δεν πρέπει να ερωτευτούν, αλαζονεία, ύβρις, η εξουσία που παραφέρεται, χοροί που σκοτώνουν βασιλιάδες, τετριμμένα πράγματα, η ιδία ιστορία ξανά και ξανά. Πως είναι δυνατόν να μην έλκει το ενδιαφέρον μας το κλασικό από τη στιγμή που ποτέ δεν απαγκιστρωνόμαστε από τα αρχέγονα λάθη μας; Μας αρέσει η ίδια ιστορία, πάντα μας αφορά, χιλιοειπωμένη, χιλιοπαιγμένη και ένας χορός γυναικών που αυτή τη φορά πρέπει να σταματήσει να παρακολουθεί και να δώσει τη λύση. ΣΙΜΟΣ ΚΑΚΑΛΑΣ

Ιστορικό Ερωφίλης:

Η πρώτη επαφή του θιάσου με το έργο της Ερωφίλης ξεκίνησε το 2008. Δημιουργήθηκε ένα σχεδίασμα παράστασης επικεντρωμένο στη ρυθμική κατανόηση θα λέγαμε του δεκαπεντασύλαβου με όχημα συγκεκριμένους χορούς και μουσική της Κρήτης. Η εκδοχή εκείνη, Ερωφίλη – άσκηση 1, πραγματοποίησε την πρεμιέρα της στα Ζωνιανά και παρουσιάστηκε σε χωριά της Ρεθύμνου. Η δεύτερη εκδοχή της παράστασης, πιο ελεύθερη και ανοιχτή στην αφηγηματικότητα, Ερωφίλη – άσκηση 2, φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι του 2010 στην μικρή Επίδαυρο στα πλαίσια του Φεστιβάλ Επιδαύρου (ακολούθησε μετά τις παραστάσεις κρητικό γλέντι με θέμα τον Ερωτόκριτο) ενώ στην συνέχεια πραγματοποίησε περιοδεία κυρίως σε αρχαιολογικούς χώρους (πρεμιέρα παράστασης στο Ηράκλειο, Κηποθέατρο Χατζιδάκι).

Διάρκεια Παράστασης: 1 ώρα και 40 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)

Λίγα λόγια για την Εταιρεία Θεάτρου “Χώρος”:

Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ ΧΩΡΟΣ συμπληρώνει οκτώ χρόνια περιοδείας ως θίασος ρεπερτορίου. Οι θεατρικές της παραγωγές – “Γκόλφω” του Σπ. Περεσιάδη, “Απόκοπος” του Μπεργαδή, “Ερωφίλη” του Γ. Χορτάτση, “Λιωμένο Βούτυρο” του Σ. Σερέφα – έχουν παρουσιαστεί σε διάφορες εκδοχές σε όλη την ελληνική περιφέρεια, σε παραμεθόριες περιοχές, σε αστικά κέντρα, σε Διεθνή Φεστιβάλ εντός και εκτός συνόρων.

Έχει, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, ΔΗΠΕΘΕ, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Εθνικό Θέατρο. Βραβεύτηκε το 2007 από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών για το σύνολο της δραστηριότητάς της και από το 2006 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Το 2007 επιλέγεται επίσης από το Διεθνές Ινστιτούτο Θεάτρου για να συμμετάσχει σε Διεθνή Φεστιβάλ, εκπροσωπώντας τη χώρα.

Έκτοτε, οι παραστάσεις της έχουν παρουσιαστεί στα ακόλουθα Διεθνή Φεστιβάλ:
– EuroArt Festival (Blagoevgrad, Βουλγαρία)
– Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου (2006, 2007, 2010, 2012)
– Dialog Festival (Πολωνία)
– Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας (Κιλκίς)
– Καναδάς (Τορόντο) σε παραστάσεις για τους Έλληνες ομογενείς (2007)
– στο 43ο Κontrapunkt International Festival – Szczecin (Πολωνία)
– 40ο Τeatterikesa International Theatre Festival στο Tampere (Φιλανδία)
– Διεθνές Αναγεννησιακό Φεστιβάλ Ρεθύμνου (2009, 2012)
– Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας (Λευκωσία)
– Sibiu International Theatre Festival (Ρουμανία).

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply