Β’ Φθινοπωρινό Σχολείο Άνω Πεδινών

Το Εργαστήριο Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινωνικής Μορφολογίας και Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΕ.Κ.ΜΟ.ΚΟ.Π.) του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Πάντειου Πανεπιστήμιου και τη συμμετοχή μελών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Δημοκρίτειου Παν. Θράκης, Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΚΕΕΛ, οργανώνουν το Β’ Φθινοπωρινό Σχολείο στα Άνω Πεδινά Ζαγορίου από 27 Σεπτεμβρίου έως 7 Οκτωβρίου 2012 με αντικείμενο την ιστορία, την κοινωνία και τον πολιτισμό της εργασίας. Οι εργασίες του Σχολείου πραγματοποιούνται στη Λαμπριάδειο Οικοκυρική Σχολή Άνω Πεδινών.

Στα πλαίσια των εργασιών του Σχολείου και σε συνεργασία με τη Λαμπριάδειο Οικοκυρική Σχολή, τον Δήμο Ζαγορίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πανωσουδενιών πραγματοποιούνται: Ανοιχτά μαθήματα/ Διαλέξεις, μία επιστημονική Ημερίδα (σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μονοδενδρίου «Αδελφοί Ριζάρη») και άλλες εκδηλώσεις, σύμφωνα με το παρακάτω Πρόγραμμα:

Α.Ανοιχτά Μαθήματα /Διαλέξεις προσκεκλημένων ομιλητών, Αίθουσα Συνεδριακού Κέντρου Άνω Πεδινών:
– Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, ώρα 19.00: Έναρξη των εργασιών του Θερινού Σχολείου
– Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 19:30: Συζήτηση Στρογγυλής Τράπεζας με θέμα: Εργασία, ταυτότητες και νέοι δρώντες σ’ έναν μεταβαλλόμενο αγροτικό χώρο: Διαδικασίες και εμπειρίες της αγροτικής αναδιάρθρωσης.
Εισηγητές:Θεοδοσία Ανθοπούλου, αναπληρ. καθηγήτρια, Πάντειο Παν/μιο- ΚΕΚΜΟΚΟΠ “Αναδιάρθρωση της υπαίθρου και ‘τριτογενοποίηση’ του αγροτικού χώρου: Όψεις και δυναμικές της αγροτικής επιχειρηματικότητας”.
Μιχάλης Πέτρου, Ερευνητής, ΕΚΚΕ – Ινστιτούτο Αστικής και Αγροτικής Κοινωνιολογίας “Το διακύβευμα της ‘νέας αγροτικότητας’: Εργασία, ταυτότητες και νέοι δρώντες στον αγροτικό χώρο”
Συντονίζει: Κωνσταντίνα Μπάδα, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
– Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου, ώρα 19:30: Ελένη Σιάννου, καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, “Πανεπιστήμιο και κόσμος της εργασίας στην Ελλάδα της κρίσης”
Συντονίζει: Ιορδάνης Ψημμένος, αναπληρωτής καθηγητής, Πάντειο Πανεπιστήμιο – ΚΕΚΜΟΚΟΠ
– Παρασκευή 5 Οκτωβρίου, ώρα 19:30: Βασίλης Νιτσιάκος, καθηγητής, Εργαστήριο Λαογραφίας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, “Οικολογική προσαρμογή και σχέσεις συνεργασίας στους κτηνοτρόφους της Πίνδου”
Συντονίζει: Μάνος Σπυριδάκης, επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Β. Επιστημονική Ημερίδα, Μονοδένδρι Ζαγορίου, Αίθ. Συνεδριάσεων του Ριζαρείου Χειροτεχνικού Κέντρου (αρχοντικό Κατσαδήμα):
– Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012, ώρα 10:00 π.μ. «Η κοινωνία και ο πολιτισμός του Ζαγοριού (από τον 15ο αι. έως σήμερα)». Η Ημερίδα είναι αφιερωμένη στην Ιερά Μονή Αγίας Παρασκευής Μονοδενδρίου και στην 600 χρόνων λειτουργία και δράση της.

Γ. Κοινωνικές εκδηλώσεις:
– Δευτέρα 1 Οκτωβρίου: “Ρεμπέτικα της εργασίας”
– Πέμπτη 4 Οκτωβρίου: “Παραδοσιακά τραγούδια της ξενιτιάς”

Σχετικό link: http://www.hist-arch.uoi.gr/kosmosergasias/autumnschool_anopedinon/index.htm

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply