“ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”: Ανακοίνωση

Η παράταξη «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«« Στάση της παράταξης «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου (28/03/2012):

1) Εκτός της Ημερήσιας Διάταξης τέθηκε το θέμα της δημιουργίας στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών. Η παράταξη κατήγγειλε την προσπάθεια, η οποία, με αφετηρία την συνάντηση Σαμαρά – Χρυσοχοϊδη, καταβάλλεται τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τα καθεστωτικά ΜΜΕ για την αλλαγή της προεκλογικής ατζέντας, για τον παραμερισμό των νεοφιλελεύθερων πολιτικών του μνημονίου, που οδηγούν στην εξαθλίωση τον ελληνικό λαό, και για την ανάδειξη της εγκληματικότητας σε κεντρικό ζήτημα.

Ως υπεύθυνοι εμφανίζονται οι μετανάστες και ως λύση η ίδρυση σύγχρονων στρατοπέδων συγκέντρωσης σε κάθε Περιφέρεια και ο εγκλεισμός σε αυτά χιλιάδων ανθρώπων. Στόχος αυτής της προσπάθειας είναι να ξεχάσουν οι φτωχοί την ανισότητα, τις ταξικές πολιτικές και τους πλούσιους και να στραφούν εναντίον των ακόμη φτωχότερων.

Παράλληλα το θέμα προσφέρεται και για προεκλογικές ρουσφετολογικές ασκήσεις. Βεβαίως η πραγματικότητα είναι διαφορετική: Η Ελλάδα της κρίσης δεν είναι πια χώρα υποδοχής αλλά καταγωγής μεταναστών και πολλοί από τους μετανάστες έχουν ήδη εγκαταλείψει την Ελλάδα και έχουν επιστρέψει στις πατρίδες τους.

Τα πραγματικά ζητήματα είναι αφενός η γενική εξαθλίωση Ελλήνων και ξένων και η απουσία και των τελευταίων ιχνών κοινωνικής πρόνοιας και αφετέρου οι έλεγχοι στα δυτικά σύνορα της χώρας, που παρατείνουν την αναγκαστική τράνζιτ διαμονή των μεταναστών στην πορεία τους προς τη Δυτική Ευρώπη.

Στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της η ελληνική κοινωνία και όχι στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, που αποτελούν ντροπή και αναδεικνύουν ρατσιστική αντίληψη, μακριά από τις αρχές της δημοκρατικής, κοινωνικής και ανθρώπινης αντιμετώπισης των μεταναστών και των προσφύγων, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο.

Ήδη από το 2009, όταν υπήρχε ακόμη μεταναστευτικό ρεύμα προς την Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα σε πολλές άλλες προτάσεις, έχει ζητήσει τη δημιουργία ανοιχτών ξενώνων στέγασης και φιλοξενίας μεταναστών (και όχι βέβαια κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης, τα οποία μάλιστα ο κ. Περιφερειάρχης έσπευσε σήμερα να χαρακτηρίσει ως κέντρα «φιλοξενίας – κράτησης», χαρακτηρισμός επιεικώς αντιφατικός από τη φύση του) και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων απογκετοποίησης των περιοχών, που εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω της ανυπαρξίας κοινωνικών υποδομών.

Το «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» καταψήφισε την πρόταση της Περιφερειακής Αρχής και υπερψήφισε, μαζί με τις άλλες παρατάξεις της Αριστεράς, πρόταση με τα εξής σημεία:
– 1. Να ματαιωθεί η δημιουργία των κλειστών στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών.
– 2. Να δοθούν ταξιδιωτικά έγγραφα σε όσους θέλουν να πάνε σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.
– 3. Να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς ανοιχτοί δημόσιοι προσωρινοί χώροι φιλοξενίας, όπου θα παρέχονται ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δωρεάν σίτιση και στέγαση, διερμηνεία, νομική αρωγή και ειδική μέριμνα για ανήλικους, έγκυες, μητέρες και θύματα κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων.
– 4. Να δοθεί άσυλο ή προσωρινό ανθρωπιστικό καθεστώς στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες που είναι υπό ιμπεριαλιστική κατοχή ή βρίσκονται σε εμφύλιο5. Να σταματήσουν τα νέα μέτρα καταστολής μεταναστών στα σύνορα και η ανάθεση μέρους της φρούρησης των συνόρων στους μηχανισμούς της ΕΕ (FRONTEX, Ευρωπαϊκό Σύστημα Επιτήρησης των Συνόρων)
– 6. Να σταματήσει η συμμετοχή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές αποστολές σε ξένες χώρες
– 7. Να νομιμοποιηθούν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα και να έχουν πλήρη εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα.

ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΨΗΦΟΦΟΡΙΕΣ:

ΘΕΜΑΤΑ Η.Δ.:

– 1) Κατάρτιση Περιφερειακών Προγραμμάτων έτους 2012 της Περιφέρειας Ηπείρου: Αποχή από την ψηφοφορία, διότι η πολυσέλιδη εισήγηση με την πληθώρα των στοιχείων, των έργων, των πινάκων κλπ. προετοιμάστηκε και διανεμήθηκε μόλις την παραμονή της συζήτησης κατά απόλυτη περιφρόνηση των διατάξεων του Κανονισμού Λειτουργίας. Η παράταξη καταγγέλλει την αδιαφάνεια, η οποία αποτελεί συνειδητή επιλογή της Περιφερειακής Αρχής και επισημαίνει τις ευθύνες του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου.

– 2) Έγκριση παραχώρησης της χρήσης των κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Παιδόπολης Ζηρού, στο Δήμο Ζηρού: Υπερψήφιση

– 3) Έγκριση έκθεσης αποτελεσμάτων εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου για το Δ’ τρίμηνο του 2011: Καταψήφιση, διότι η έκθεση των αποτελεσμάτων αποτελεί ενιαίο θέμα με τον Προϋπολογισμό του 2011, τον οποίο η Παράταξη έχει καταψηφίσει. Τα αποτελέσματα εξάλλου και οι μεγάλες αποκλίσεις πιστοποιούν την εικονικότητα του Προϋπολογισμού, πέραν των βασικών αντιλαϊκών του προσανατολισμών

– 4) Έγκριση Αναμόρφωσης του Προϋπολογισμού της Περιφέρειας Ηπείρου οικ. έτους 2012.(εισήγηση: η Δ/νση Οικονομικού): Καταψήφιση, διότι η Παράταξη έχει ήδη καταψηφίσει τον Προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος έχει συνταχθεί σύμφωνα με τις κυβερνητικές οδηγίες και τις επιταγές του μνημονίου και της τρόϊκας

– 5) Κατάργηση του ειδικού λογαριασμού «Ιατρική Αντίληψη και Ασφάλιση»: Υπερψήφιση

– 6) Ορισμός εκπροσώπων για την Εκτελεστική Επιτροπή Οργανισμού Ρυθμιστικού Ιωαννίνων: Υπερψήφιση με επιφύλαξη λόγω της πρότασης υπηρεσιακών παραγόντων, με αναμφισβήτητη ασφαλώς επάρκεια, χωρίς να είναι σαφής η πολιτική κατεύθυνση του Περιφερειακού Συμβουλίου. Το Ρυθμιστικό Σχέδιο των Ιωαννίνων είναι μείζονος πολιτικής σημασίας ζήτημα με σημαντικά διακυβεύματα, όπως οι πιέσεις από το τοπικό πολιτικό σύστημα για οικοδόμηση και νέων περιοχών με στόχο όχι την κάλυψη στεγαστικών αναγκών αλλά την άντληση υπεραξίας από τη γη

– 7) Έγκριση κήρυξης αναγκαστικής απαλλοτρίωσης έκτασης για το έργο: «Κατασκευή γέφυρας μετά των προσβάσεων αυτής επί του ποταμού Βωβού προ Κόπραινας» στο Δήμο Νικολάου Σκουφά του Νομού Άρτας: Υπερψήφιση

– 8) Έγκριση υποβολής πρότασης με τίτλο «Μειώνω το Ενεργειακό μου Αποτύπωμα» (Reduce my Energetic Footprint), στα πλαίσια του Προγράμματος « Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας- Ηπείρου 2007- 2013», για ένταξη και χρηματοδότηση: Υπερψήφιση

Εκτός Η.Δ.:

– 2) Τροποποίηση Προγράμματος τουριστικής προβολής: Υπερψήφιση »»

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply