“ΑΥ.ΡΙ.Ο” για τη δημόσια υγεία

«« Επίσκεψη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων πραγματοποίησε σήμερα, Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010, κλιμάκιο του “ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο”, με επικεφαλής τον υποψήφιο Περιφερειάρχη Γιάννη Παπαδημητρίου. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον Διοικητή του Νοσοκομείου Σωτήρη Κωσταρά, ενημερώθηκε για την κατάσταση και περιηγήθηκε στα Τμήματα του νοσοκομείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράταξη εξέδωσε ειδική ανακοίνωση για τα προβλήματα της υγείας, την οποία και μοίρασε στους εργαζόμενους.

Στη συνέχεια τα μέλη του κλιμακίου και υποψήφιοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Ιωαννίνων, Παναγιώτης (Τάκης) Νικολόπουλος και Γεωργία Ζορμπά, έδωσαν Συνέντευξη Τύπου στο προαύλιο του Νοσοκομείου.

Ο Τάκης Νικολόπουλος ανέπτυξε τις επιμέρους προτάσεις και τη γενική θέση του ΑΥ.ΡΙ.Ο. υπέρ ενός δημόσιου συστήματος υγείας πραγματικά δωρεάν, χωρίς εμπλοκή επιχειρηματικών συμφερόντων, με ποιοτικές υπηρεσίες, με δυνατότητα καθολικής πρόσβασης και με ουσιαστικό συμπαραστάτη την αιρετή Αυτοδιοίκηση. Τόνισε ότι η μόνη προεκλογική υπόσχεση της παράταξης είναι η προσήλωση στη γραμμή του αγώνα, μαζί με τους πολίτες και τους φορείς των υγειονομικών, ώστε το κοινωνικό αγαθό της υγείας να γίνει και πραγματικό δικαίωμα.

Κριτικάροντας τις πρόσφατες θέσεις του υποψηφίου Περιφερειάρχη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ για την υγεία, σημείωσε ότι: «Από τις θέσεις του κ. Αργύρη απουσιάζει η οποιαδήποτε νύξη για χρηματοδότηση. Ως λαγός της Κυβέρνησης ανέλαβε να προϊδεάσει τους κατοίκους της Ηπείρου για το ζοφερό μέλλον του συστήματος υγείας, που σχεδιάζεται με συγχωνεύσεις και κατάργηση δομών, με πρόσβαση μόνο για όσους μπορούν να βάλουν το χέρι στη τσέπη και με δουλοκτητικές σχέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της η Γεωργία Ζορμπά έδωσε έμφαση στην έλλειψη προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία και στις πιέσεις του Υπουργού Υγείας για περικοπές στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου της τάξης του 20 έως 30 %. Εκτίμησε ότι «αυτή η δύσκολη κατάσταση θα ενταθεί με την υπαγωγή των νοσοκομείων στην ευθύνη μιάς Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που θα υποχρηματοδοτείται και δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της» και αναφέρθηκε στα προβλήματα και την ανασφάλεια των εργαζομένων και στην ύπαρξη ελαστικών σχέσεων εργασίας, stage κλπ. στα δημόσια νοσοκομεία. Κατέληξε τέλος με την έκκληση να υπερψηφιστεί το ΑΥ.ΡΙ.Ο. στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη.

Ανακοίνωση του “ΑΥ.ΡΙ.Ο.” γαι τη δημόσια υγεία:

Η δημόσια υγεία στην Ήπειρο : σήμερα και αύριο

Οι καταστροφικές για την κοινωνία μας επιπτώσεις της πολιτικής του μνημονίου  είναι πλέον ορατές. Η φτώχεια , η ανεργία, οι απολύσεις και η απώλεια των ασφαλιστικών δικαιωμάτων χτυπούν όλο και περισσότερα σπίτια. Η νοσηρότητα αρχίζει να αυξάνει, ενώ όλο και περισσότεροι πολίτες προστρέχουν στο δημόσιο σύστημα υγείας όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Κι όμως, αντί το δημόσιο αυτό σύστημα να στέκεται στο πλευρό κάθε πολίτη, κάθε ανθρώπου που κατοικεί δίπλα μας, μετατρέπεται σε εισπρακτικό μηχανισμό για όσους έχουν την ανάγκη του. Με τα 3 προς το παρόν € για να εξεταστεί στα ιατρεία των νοσοκομείων, με περισσότερες από 200  εξετάσεις που τα ασφαλιστικά ταμεία σταμάτησαν να καλύπτουν (πχ κρεατινίνη, υπερηχογράφημα θυρεοειδούς, κλπ), με τη σύναψη συμβάσεων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, δήθεν για την ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων.

Οι γιατροί και όλοι οι  υγειονομικοί, που βιώνουν από τη θέση τους καθημερινά τον πόνο των ασθενών, αναγκάζονται να εργάζονται σε υποστελεχωμένα τμήματα, με ελλείψεις βασικών υλικών, σε συνθήκες εργασίας που καθημερινά χειροτερεύουν.

Οι μεγάλες όμως ανατροπές   στο δημόσιο σύστημα υγείας θα γίνουν μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Υπαγωγή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, πολυϊατρεία ΙΚΑ, Περιφερειακά Ιατρεία κλπ) στην ευθύνη των Δήμων, των δε Νοσοκομείων στις Περιφέρειες

Οι Περιφέρειες θα είναι υπεύθυνες για τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων, τον εξοπλισμό και   ανάπτυξή τους, την έγκριση για πρόσληψη ή μετακίνηση  προσωπικού κά.

Γι’ αυτές τις αρμοδιότητες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄  κανένας υποψήφιος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης  που έχει την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ δεν μιλάει, δεν κάνει καμία αναφορά στο πρόγραμμά του, εκτός από γενικές  ρητορείες για «ανάπτυξη της υγείας». Άγνοια για τα τεκταινόμενα ή αποφυγή οποιασδήποτε δέσμευσης, μπροστά στη πραγματικότητα της υποχρηματοδότησης;

Είναι προφανές ότι ο Δήμος και η αιρετή Περιφέρεια θα έχουν δύο επιλογές:

Να συρρικνώσουν το δημόσιο τομέα υγείας  μέχρις το σημείο που φτάνουν τα διατιθέμενα κονδύλια. Αυτό βέβαια θα αφήσει ελεύθερο το πεδίο να γιγαντωθούν οι ιδιωτικές εταιρείες εμπορίας υγείας σε κάθε γωνιά.

Να κληθούν  οι χρήστες των υπηρεσιών να πληρώσουν από τη τσέπη τους τα ελλείμματα χρηματοδότησης, αφού έχουν ήδη φορολογηθεί και πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές . Να πληρώσουν είτε άμεσα στις μονάδες υγείας (με τη δήθεν «ολοήμερη λειτουργία» δηλαδή τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία), είτε έμμεσα, στις περιπτώσεις που η Αυτοδιοίκηση θα στραφεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και συμφέροντα για να τη «βοηθήσουν» να καλύψει τα κενά, όπως πχ η διαβόητη Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα αναλάμβανε την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας.

Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, δεν αναφέρονται στο θέμα των αρμοδιοτήτων της ΤΑ στην υγεία και οι υποψήφιοι που στηρίζονται από τη ΝΔ. Γιατί η δήθεν «αγαστή συνεργασία» του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα υγείας, που πρεσβεύουν, είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συρρίκνωση και υποβάθμιση του δημόσιου τομέα υγείας. Το γνωρίζουν καλά, γι’ αυτό και το κρύβουν.

Κι όμως, υπάρχει και τρίτη επιλογή! Η απαίτηση από την κοινωνία, με ουσιαστικό συμπαραστάτη την αιρετή Αυτοδιοίκηση, ενός δημόσιου, πραγματικά δωρεάν, χωρίς επιχειρηματικά συμφέροντα, με ποιοτικές υπηρεσίες και τη δυνατότητα καθολικής πρόσβασης  δημόσιου συστήματος υγείας.

Η Ήπειρος αύριο χρειάζεται:

Κατανομή των υπηρεσιών υγείας με βάση τον υγειονομικό χάρτη της Περιφέρειας, που επιβάλλεται να συνταχθεί άμεσα.

Ολοκληρωμένο, επαρκώς στελεχωμένο δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Θέσπιση του θεσμού του οικογενειακού γιατρού. Ίδρυση ΚΥ αστικού τύπου σε όλες τις πόλεις της περιφέρειας. Δημιουργία αυτοτελών Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών στις έδρες των νομών. Δημιουργία Σταθμών Άμεσης Βοήθειας στους κύριους οδικούς άξονες της Περιφέρειας. Ολοκληρωμένο δίκτυο Φροντίδας στο σπίτι (Home Care).

Νοσοκομεία εξοπλισμένα με σύγχρονη ιατρική τεχνολογία και πλήρως στελεχωμένα με το απαραίτητο προσωπικό. Ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Πρέβεζας με χρηματοδότηση από τα δημόσια έσοδα και όχι με ΣΔΙΤ.  Πλήρη ανάπτυξη του Κέντρου Φυσικής Αποκατάστασης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και όλων των δομών Αποκατάστασης (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, Νεομάρτυς Γεώργιος κλπ).

Στελέχωση και ανάπτυξη του ΕΚΑΒ, ώστε να καλύπτει με επάρκεια   την Περιφέρεια  όλο το 24ωρο.

Ανάπτυξη των δομών ψυχικής υγείας, κυρίως   ολοκληρωμένου δικτύου παιδοψυχιατρικής υγείας και απρόσκοπτη  χρηματοδότησή τους. Υποστήριξη όλων των επιστημονικών μεθόδων απεξάρτησης και ενίσχυση των απαραίτητων δομών.

Βελτίωση και εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών υποδομών των νοσοκομείων. Τα νοσοκομεία θα πρέπει να γίνουν πρότυπα στο τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας.

Το ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ηπειρο  μόνο μία προεκλογική υπόσχεση μπορεί να δώσει. Ότι θα είναι σταθερά προσηλωμένο στις αρχές και τους στόχους μας, στην ίδια γραμμή του αγώνα με τους πολίτες, με τους φορείς των υγειονομικών και όλων των εργαζομένων ώστε, επιτέλους, το κοινωνικό αγαθό της υγείας να γίνει και πραγματικό δικαίωμα! »»

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply